Wat komt er kijken bij samenwonen?

Van de vraag 'waar gaan we wonen' tot aan 'welk servies vind jij mooier'?

Na zoveel jaar samenzijn is het zover. Jullie gaan samenwonen! Een hele grote stap, waar ook veel bij komt kijken. Van de vraag 'waar gaan we wonen' tot aan 'welk servies vind jij mooier'? Wat komt er kijken bij samenwonen? Wij hebben het voor je op een rij gezet. 

Van twee naar één

De allereerste stap, nog voordat jullie op zoek gaan naar een plek om samen te wonen, is beslissen of je een koop- of huurhuis wilt. Maar, je kunt ook in een situatie zitten dat je beiden een huis hebt. In dit geval zul je moeten kiezen of je in één van de twee huizen gaat wonen of dat jullie op zoek gaan naar een hele nieuwe plek. Waar jullie ook gaan wonen, zorg dat je er beiden achter staat. Het belangrijkste is dat jullie je allebei prettig en veilig voelen in de nieuwe omgeving. 

Nationale Nederlanden deed onderzoek naar stellen die zijn gaan samenwonen. Zij kwamen tot een aantal grappige conclusies:

  • Bijna de helft wil na 5 jaar een nieuw interieur 
  • De bank is het meest gekochte meubel

Wil je nog meer lezen? Neem dan een kijkje op hun blog!

Het juiste interieur

Het leukste van samenwonen, althans dat vond ik, is het uitkiezen van een interieur. Begin je samen echt helemaal blanco, dan kunnen jullie een gezamelijke smaak gaan ontwikkelen. Zorg dat je teveel ruzie over het interieur vermijd. Dat is zonde! Jullie smaak in interieur zal wellicht niet perfect met elkaar overeenkomen, maar probeer een beetje te geven en een beetje te nemen. Je hebt verschillende soorten interieur. Zo kun je gaan voor een:

Je kunt natuurlijk ook een mix doen van verschillende stijlen! Belangrijk is dat jullie beiden helemaal weg zijn van het interieur dat jullie kiezen.

Kosten verdelen

Denk van tevoren goed na over de vraag hoe jullie de kosten gaan verdelen. Maak hier duidelijke afspraken over zodat er geen ruzie kan ontstaan over 'wie betaalt wat'. Maak van te voren een duidelijk overzicht van jullie gezamelijke inkomsten en uitgaven. Zo weet je direct wat je maandelijks precies kwijt bent. Jullie kunnen er ook voor kiezen om een aparte rekening te openen voor de vaste lasten, waar jullie beiden maandelijks geld op storten.

Hoe je het ook regelt, zorg dat er voor het samenwonen een plan is. 

Schoonmaakrooster

Het klink in de eerste instantie misschien een beetje kinderachtig, maar maak een schoonmaakrooster samen. Een gezamelijk huishouden betekent direct ook meer rotzooi, wat kan leiden tot flink wat onnodige ruzies. Maak van tevoren een een verdeling van wie wat doet, zodat niet alles op de schouders van jou of je partner komt te liggen. 

Heb plezier in de voorbereiding van het samenwonen, jullie moeten namelijk straks letterlijk door één deur!  
Redactie ThePerfectYou.nl

Door

23 oktober 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!