Huisdier tegen stress en eenzaamheid

9 redenen waardoor een huisdier jou gelukkiger maakt

Huisdier voordelen - Een kat, hond, konijn, paard, varken, aap, goudvis... als huisdier? Lucky you! Het hebben van een huisdier heeft namelijk veel voordelen, zo helpt het je een depressie tegen te gaan. 

Natuurlijk moet je niet een huisdier nemen met als doel dat die je van je depressie af helpt, zo werkt het niet! Maar er is wel bewezen dat mensen met een huisdier beter met hun depressie om kunnen gaan, omdat ze hun trouwe vriend naast hun hebben: die troost, warmte en veiligheid biedt.

9 redenen waardoor een huisdier jou gelukkiger maakt.

 

1. Huisdier verbetert sociale gedrag

Huisdieren bevorderen je sociale interactie en contact met mensen, waardoor je sociale gedrag verbetert. Hondenbezitters laten hun hond(en) uit waardoor ze ook weer in aanraking komen met andere hondenbezitters.

2. Vermindert stress

Door de interactie met je huisdier, het aaien van en het bewegen met, verminder je de kans op stress. Hondenbezitters doen hun grootste voordeel: ze moeten door weer en wind met hun trouwe vriend, maar komen zo wel aan hun portie beweging. 

3. Verbetert psychische gezondheid

Huisdieren vervullen de menselijke behoefte naar aanhankelijkheid en geven sociale steun wat de psychische gezondheid ten goede komt.

Een huisdier laat je veel meer in het hier en nu zijn!

4. Vermindert eenzaamheid

Je huisdier is er altijd! Door de aanwezigheid voel je je minder eenzaam. Als je verkeert in het gezelschap van je huisdier kom je op anderen gelukkiger, vriendelijker, minder bedreigd en ontspannen over.

5. Minder angst en/of depressieve klachten

Huisdieren verminderen gedragsproblemen, verbeteren je stemming en de kwaliteit van je leven. Het is zelfs bewezen dat vrouwen met een huisdier minder depressieve klachten vertonen. Huisdieren kunnen je namelijk diezelfde spiegel laten zien die je partner je ook kan laten zien, waardoor je weer meer leert over jezelf.

Negatief gedrag zul je hierdoor sneller aanpakken.

6. Minder beroep op zorg

Een huisdier geeft je een veilig gevoel, waardoor je meer rust hebt: je maakt je niet zo snel zorgen. Dit zorgt ervoor dat je minder snel beroep doet op de zorg.

7. Verbetert lichamelijke gezondheid

Een huisdier verlaagt je hartslag, vermindert de kans op hartziekten en vergroot de kans op overleving en een goed herstel na een hartaanval.

8. Maakt oxytocine aan

Dit hormoon wordt aangemaakt door te knuffelen: het werkt rustgevend. Wanneer andere manieren van aanraking wegvallen, bijvoorbeeld bij  het ouder worden, kan het heel belangrijk zijn om nog een huisdier te hebben waarmee je kan knuffelen.

Het verbetert hechting en vertrouwen, verlaagt de hartslag en de bloeddruk en geeft je een sneller gevoel van verzadiging bij het eten.

9. Een huisdier is plezierig

Dit is de allerbelangrijkste reden waarom jij natuurlijk kiest voor een huisdier: hij geeft je plezier. Je vindt het fijn dat hij er is, je vindt het fijn om met hem te spelen, je hebt genoeg tijd om aandacht te geven aan... En zoals je hierboven hebt gelezen krijg je er ook heel veel voor terug!

Maar wat misschien nog wel het allerfijnste is aan het hebben van een huisdier: hij neemt je helemaal zoals je bent én je kan altijd met je verhaal bij hem terecht!

Jessica Jansen

Door

08 februari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!