6x leren om 'nee' te zeggen!

Je zegt ja, maar nog geen uur later heb je daar eigenlijk al spijt van. Waarom zei je niet gewoon 'nee'? Leer het!

Leren om 'nee' te zeggen is denk ik het moeilijkste dat er is. "Ja natuurlijk, ik help je wel om je verjaardag te organiseren. Oh je bent aan het klussen? Of course ik kom je helpen! JA, ik zal je vanavond wel even helpen met je ondernemingsplan. JA mam, ik kom dit weekend eten."

Je kent het wel allemaal, JA's waar je soms gewoon even geen zin in hebt. Nou is het helemaal niet erg als je af en toe iets doet tegen je zin in, maar de meeste onder ons zeggen JA omdat ze vinden dat ze iets moeten doen. Ze zijn bang dat als ze nee zeggen daar niet leuk op wordt gereageerd.

6 x leren om 'nee' te zeggen

En juist dat moet je leren. Je mag gewoon nee zeggen! No problem! Je hoeft niet altijd aan alle verwachtingen te voldoen. Doe juist wat jij wilt! Zeg jij te vaak JA en te weinig NEE? Hier zijn tips die je gaan helpen!

1. Vriendelijke Nee

Zeg nee op een vriendelijke manier. Dan komt het minder hard aan en is het voor jezelf ook makkelijker om nee te zeggen.

2. Geen excuusjes!

Geen excuusjes; wees eerlijk! Als je ergens geen zin in hebt, ga je juist excuusjes maken. Ik kan niet want..... Wees gewoon eerlijk en zeg nee!

3. Bij twijfel: nadenken

Twijfel je of je ergens wel zin in hebt? Denk er dan gewoon eerst nog over na. Geef niet meteen een antwoord, maar zeg dat je er nog even op terug komt.

4. Zeg NOOIT misschien

Wanneer je zegt 'misschien', is er juist voor ander een opening om je over te halen. Je bent er tenslotte nog niet over uit dus kunnen ze net zo lang aan je kop gaan zeuren tot jij bent overgehaald. Dus bij twijfel gewoon zeggen dat je er nog over na denkt.

5. F**K de rest

Leer om maling te hebben aan anderen. Je kunt nooit iedereen tevreden houden. Bedenk gewoon goed wat jij wilt en luister naar jezelf!

6. Houd vol

Het kan dat je juist in het begin wat weerstand krijgt. Veel mensen zijn van je gewend dat je altijd ja zegt. Houd dus gewoon vol! (You can do it!) Het is even zwaar, maar vergeet niet dat mensen die écht van je houden het wel zullen begrijpen als je ergens nee tegen zegt.

Heb jij nog de ultieme tip hoe je meer NEE kunt zeggen? Share het in een reactie hieronder!
Sarah Glasbergen

Door

22 december 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!