Mentaal sterke mensen - 9 gewoontes die zij hebben

Die persoon die er altijd weer bovenop komt. Dit kun jij leren van hem/haar!

Je hebt vast wel iemand om je heen die een jaloersmakend leven leidt; deze persoon maakt mooie dingen mee, lijkt succesvol te zijn in alles én bij tegenslagen komt hij/zij er altijd weer bovenop zonder al te veel poespas. Er is maar één antwoord op deze situatie: de persoon waar jij nu aan denkt is mentaal ontzettend krachtig..

Ja, het is ontzettend knap om te zien dat iemand na tien keer vallen tóch weer opstaat en er eigenlijk steeds sterker uit lijkt te komen. Maar wist je dat dat te maken heeft met bepaalde gewoontes die deze mensen hebben?

9 gewoontes van mentaal sterke mensen

 

1. Mentaal sterke mensen zien dingen objectief

De manier waarom we situaties waarnemen heeft de kracht om schade aan te brengen of zal ons juist verder helpen. Heel vaak reageren we emotioneel en vellen we een negatief oordeel over een situatie, terwijl de sleutel naar het overwinnen van een uitdaging juist is om objectief te kijken naar dingen.

"There is no good or bad, there is only perception" by Holiday

Holiday onderzocht ontelbare voorbeelden in de geschiedenis van mensen die obstakels overwonnen die voor de meeste onder ons onmogelijk lijken. Hij concludeerde dat mentaal sterk zijn neerkomt op drie dingen; 1. perceptie, 2. actie en 3. wilskracht.

"You can have the greatest plan in the world, but if you don't see the situation clearly, it doesn't matter"

2. zij gaan nergens van uit

We verdienen het allemaal om gelukkig te zijn, maar eerlijk is eerlijk; we verdienen geen van allen een leven zonder obstakels of tegenslagen. Door te denken dat we alles verdienen wat we willen maken we het onszelf extra moeilijk om om te gaan met spontane, onverwachte situaties.

Mentaal sterke mensen zijn zich ervan bewust dat hun plannen in het leven én het leven zelf op ieder moment zou kunnen ontsporen. Ze verspillen geen kracht en energie met onterechte gevoelens en negativieit wanneer iets niet gaat zoals zij hadden gewild.

3. ze streven er niet naar altijd gelukkig te zijn

Je ontzettend zorgen maken om het feit dat je niet gelukkig bent maar dit wel wil zijn, leidt tot negatieve emoties en ervaringen. Mentaal sterke mensen gaan niet uit de weg voor deze negativiteit. Zij accepteren beide emoties, zowel positief als negatief, en laten verschillende gevoelens toe.

"We so value optimism and happiness and all these positive traits, which are themselves abstractions, that we get caught by surprise and can't deal with their opposite,"

4. Mentaal sterke mensen zijn emotioneel stabiel

Mentaal sterk zijn gaat niet het altijd gelukkig zijn, het gaat erom dat je de juiste koers in het oog houdt. Emotioneel stabiel zijn én in staat zijn om het hoofd koel te houden zijn twee super belangrijke dingen wanneer we denken aan het omgaan met uitdagende situaties.

5. zij zijn realistische optimisten

Mentaal sterke mensen hebben er een gewoonte van gemaakt om op te staan nadat ze vallen. Ze worden niet verdrietig of boos, maar gebruiken de situatie om ervan te leren en komen met een creatieve oplossing om er weer bovenop te komen.

"Every time realistic optimists face an issue or a challenge or a problem, they won't say 'I have no choice and this is the only thing I can do,'"

6. Mentaal sterke mensen leven in het nu

Leven in het nu - dus niet dwalen in het verleden of al deelnemen aan de toekomst - geeft je de kans om de dingen te zien zoals ze echt zijn. Zij lijken een op een 'mindful-achtige' manier door het leven te gaan.

"You could call it being in the zone, you can call it whatever you want, but the idea is that if you're focused exclusively on one thing in front of you, you're not bringing baggage to that situation and you're considering only the variables that matter," by Holiday. 

7. ze houden vast aan het nastreven van hun doelen

We hebben allemaal wel eens inspirerende verhalen gehoord over bizar succesvolle mensen die tegenslagen overleefden om er uiteindelijk sterker uit te komen. Zij beschikken over iets wat ontzettend belangrijk is als veerkrachtig mens; doorzettingsvermogen.

8. ze weten wanneer het tijd is om los te laten

Een mentaal sterk persoon kan tegen zich zelf zeggen "Ik heb alles geprobeerd in deze situatie, nu kan ik het laten gaan." Net zo belangrijk als doorzettingsvermogen is het vermogen om in te zien dat je alleen je eigen acties in de hand hebt en niet de resultaten van die acties. Als je dit kunt, zul je de dingen die buiten je kunnen liggen herkennen.

"Mentally strong persons change what they can control. accept what they can't control, and know the difference between the two." 

9. en zij houden van hun leven

Mentaal sterke mensen zijn dankbaar en waarderen obstakels, juist omdat obstakels een deel van het leven zijn. De dingen in het leven die je niet onder controle hebt hoef je niet te accepteren, dat is ook niet waar het om draait. Het gaat erom dat juist deze dingen de mooiste dingen in je leven zouden kunnen zijn. Je vindt liefde en geluk door deze momenten te omarmen.

"May you always remember that obstacles in the path are not obstacles, they ARE the path."
Redactie ThePerfectYou.nl

Door

06 oktober 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!