11 feiten over roodharigen die je echt niet wist

11 feiten over roodharigen die je echt niet wist

Dat roodharigen goed kunnen zoenen, dat is algemeen bekend! Maar wij hebben nog veel meer leuke en niet voor de hand liggende feitjes!

Voor alle roodharigen onder ons, wisten jullie dat je beter tegen pittig eten kunt dan een persoon met blond, bruin of zwart haar? En wist je dat het verven van je rode haren een stuk lastiger is.. Misschien moet je daarom maar een trotse roodharige blijven! 

Ongeveer twee procent van de bevolking wordt geboren met rood haar en een spierwitte huid. Degenen die gezegend zijn met een volle bos rood haar en sproetjes, voor jullie zijn hier nog andere feitjes over gingers.

11 feiten over roodharigen die je echt niet wist

1. Rood haar is moeilijker te verven

Het pigment van je rode haar is sterk en daarom moeilijker te verven dan alle andere haarkleuren. Ga je het verven, dan is de kans groot dat de kleur niet pakt. Waarschijnlijk moet je het eerst bleken om de gewenste kleur te krijgen, maar bleken is slecht nieuws voor je haar. Dus waarom zou je het ook willen verven?

2. Roodharigen hebben minder haar op hun hoofd

Roodharigen hebben minder haar op hun hoofd dan andere haarkleuren. Gemiddeld hebben deze vurige haartypes 90.000 haarzakken, terwijl blonde mensen 110.000 haarzakken hebben en brunettes 140.000. En nee, je wordt niet kaal, want een rode haar is dikker dan andere haarkleuren.

3. 40% van de Britten zijn 'geheime roodharigen'

Onderzoek van BritainsDNA heeft gevonden dat 40 procent van de Britse bevolking de rood-haargen MC1R heeft. Beide ouders moeten dit gen in zich hebben om een ginger baby te krijgen!

4. Rood haar en blauwe ogen is een zeldzame combinatie

Het merendeel van de roodharigen heeft bruine of groene ogen. Eén procent van de gingers heeft rood haar en blauwe ogen, dus dat is net zo zeldzaam als het vinden van een klavertje vier.

5. Kiespijn ligt op de loer

Uit onderzoek blijkt dat roodharigen gevoeliger zijn voor warme en koude pijn, met hun lichamen die temperatuur sneller kunnen reguleren. Ze hebben vooral meer pijn in hun kiezen.

Wist je dat mensen met rood haar ruim 20 procent meer anesthesie nodig hebben tijdens operaties dan mensen met andere haarkleuren. De reden is vooralsnog onbekend, maar het heeft waarschijnlijk te maken met de gemuteerde gen MC1R.

6. Roodharige slaven waren meer waard

In de Romeinse tijd waren roodharige slaven duurder in de verkoop dan slaven met andere haarkleuren. De Romeinen hadden roodharigen hoog in hun vaandel staan: rood haar stond symbool voor kracht en uithoudingsvermogen. Daarom werd het haar van gevangenen vaak rood geverfd.

7. Rusland betekent het land van de rooien

Rusland heeft een groot gehalte aan gingers in het Kazan-regio, evenveel als Schotland en Ierland hebben.

8. Geen grijze haren

Ouder worden moet geen probleem zijn voor jullie, want grijs haar komt op een hele oude leeftijd aanzetten. Eerst vervaagt het naar roze blond en daarna naar grijzig wit!

9. Adolf Hitler was tegen ginger-huwelijken

Hij was - volgens verschillende rapporten - bang voor afwijkende nakomelingen. Natuurlijk..

10. Roodharigen genereren hun eigen vitamine D

Het is geen geheim dat, blootgesteld aan UV-straling, roodharigen snel verbranden. Roodharigen kunnen namelijk niet genoeg vitamine D absorberen door de lage concentraties van eumelanin in hun lichaam. Dit is geen slecht nieuws! Gingers kunnen hun eigen vitamine D genereren zodra zij blootgesteld zijn aan licht. Het maakt niet uit hoe sterk het licht is!

11. Roodharige mannen zijn niet zo populair onder vrouwen

Vrouwen zijn minder snel seksueel aangetrokken tot roodharige mannen, terwijl roodharige vrouwen een streepje voor hebben bij mannen!

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!