Ongesteld? 5 Tips om je menstruatie prettiger door te komen!

Ongesteld? 5 Tips om je menstruatie prettiger door te komen!

Niet bepaald onze favoriete dagen van de maand, de ongesteldheid. Daarom 5 tips om je menstruatie prettiger door te komen!

5lke maand is het raak, dan komt het 'maandelijkse feestje' weer om de hoek kijken. Die paar dagen per maand waar geen enkele vrouw op zit te wachten, op z’n zachtst gezegd. Veel vrouwen voelen zich niet op hun mooist, schoonst en krijgen cravings naar alles wat ongezond is. In dit artikel delen we een aantal tips om je menstruatieperiode nét wat dragelijker te maken!

Onmisbare items tijdens je menstruatie

Dat we ons niet optimaal voelen tijdens (en voorafgaand aan) de ongesteldheid is een understatement. We hebben behoefte aan alles wat zacht en warm is, Love Actually voor de 15e keer en véél comfort food. En niet te vergeten: het liefst geen onnodige discussies met vrienden, familie of de wederhelft. Deze paar dagen per maand is het allemaal geoorloofd, de rest van de maand halen we de schade wel weer in.

Comfortabele tampons/maandverband

Heb je wel eens stilgestaan bij wat voor soort producten je gebruikt tijdens je menstruatie? Waarschijnlijk loop je in de supermarkt of drogisterij blind naar de dameshygiëne-afdeling en kies je voor de producten waar je je al jaren fijn bij voelt. Dat is zonde, want misschien is dit niet de meest comfortabele optie! En comfort we need tijdens deze periode. Wij hebben dé tip voor de perfecte producten van 100% katoen en delen er nog vier voor een net iets prettigere ongesteldheid. 

Met deze tips wordT de menstruatieperiode dragelijker!

 1. Wees voorbereid 

  Voorbereiding is het halve werk. Noteer eens voor jezelf een aantal maanden achter elkaar het verloop van je menstruatie. Dit klinkt misschien gek, maar na een tijdje zul je een patroon ontdekken.

  De duur van je ongesteldheid, het moment dat de krampen het ergst zijn en wanneer de symptomen weer afnemen (en je dus weer door kunt met je leven). Als je dit weet voor jezelf, kun je er rekening mee houden en word je niet meer overvallen door die heftige kramp op de tweede dag!

 2. Producten van 100% katoen

  Buiten dat je even lekker kunt toegeven aan al je emoties en (vr)eetbuien, is het vooral belangrijk om te denken aan het comfort en de hygiëne down there. Tip: de tampons, maandverband en inlegkruisjes van Sanature zijn van 100% katoen! Dit brengt een aantal voordelen met zich mee:

  • Het verstikt de huid niet, want het ademt beter
  • Het neemt veel vocht op (very important)
  • Het is een natuurproduct
  • Het is hypoallergeen (minder kans op allergische reactie)

  Veel tampons, maandverbanden en inlegkruisjes zijn gemaakt van synthetisch materiaal en worden gebleekt met chloor. Dat klinkt net zo slecht als dat het is. De producten van Sanature zijn 100% katoen, dus beter voor jou én je helpt het milieu een handje. Echt een win-winsituatie dus!

  Je vindt de producten van Sanature bij drogisten als Etos, Kruidvat, Trekpleister en DA, maar ook bij Jumbo.

 3. Seks tijdens de menstruatie

  Veel vrouwen vinden het niet fijn om tijdens de menstruatieperiode gemeenschap te hebben. Je voelt je niet bepaald op je mooist en belangrijker nog; het wordt vaak gezien als niet hygiënisch. Maar wat nou als we vertellen dat je je er beter door gaat voelen? Bovendien is de behoefte vaak groter tijdens de ongesteldheid, dus kun je er maar beter gewoon aan toegeven. Handdoekje op grijpafstand and you're good to go! ;-) 

  Het is wel aan te raden om dit niet in de eerste dagen van je ongesteldheid te doen, wanneer de flow het grootst is. De laatste dagen is dit vaak minder, dus dan is dit een prima optie als afleiding van je pijntjes!

 4. Warmte

  Zeker in de winter is het prettig om een warme kruik bij je te hebben in bed of op de bank. Op de een of andere manier geeft het een fijn en veilig gevoel om iets warms tegen je aan te houden. Ook van een warme douche of een warm bad knap je vaak op. Als je erna een grote zachte trui aantrekt met een joggingbroekje en dikke sokken, ben jij helemaal ready to chill!

 5. Vul je huis met je favoriete geur 

  De reuk is een gevoelig en sterk zintuig, dus als jij blij wordt van bepaalde geuren, zorg er dan voor dat je huis hiermee gevuld wordt tijdens je menstruatie. Dit heeft zelfs veel sneller effect dan de happy feeling die je krijgt van een goede film! Scheelt je een tripje naar de bioscoop én je zult je er geheid beter door voelen. Dus of je nu blij wordt van de geur van vers gebakken brownies, je favoriete geurkaars of recent gewassen beddengoed; verspreid deze geur om die vervelende kramp even te vergeten!

Kortom: wees gewoon een beetje lief voor jezelf. Zet een kop thee, kijk nog een extra aflevering van je favo serie, loop een rondje naar je favo drogist voor de Sanature-producten en eet gewoon die hamburger 's avonds. Voor je het weet zijn deze dagen weer voorbij en viel het stiekem allemaal best mee! 

Bronnen: Sanature.net, Gezondheidsplein.nl, mens-en-gezondheid

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Sanature.

Frouke Rutteman

Door

28 februari 2019

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!