Een huisdier kiezen - waarom moet jij letten?

Alle voordelen en nadelen van een huisdier op een rij!

We willen allemaal wel zo'n klein, lief en schattig hondje of katje! Maar hoe cute ze ook zijn, huisdieren kosten wel veel tijd, moeite en geld. Bovendien is het wel lekker om zomers een wandeling met je hond te maken, maar hoe zit dat 's winters als het hard regent en waait?

Voordat je, na het zien van die schattige puppyoogjes (die lijken te schreeuwen neem mij mee, neem mij mee!) heel impulsief een pup besluit te nemen is het handig om eerst alle voors en tegens tegen elkaar af te wegen.

Voordelen van een huisdier

  • Een huisdier is je vriend door dik en dun! Je kunt lekker met ze knuffelen en je komt nooit thuis in een leeg huis, je hebt altijd gezelschap.
  • Je hebt een veel actiever leven. Als je een hondje hebt, kun je lekker met hem lopen, fietsen of spelen.
  • Huisdieren hebben ook psychologische voordelen: depressie, angst en eenzaamheid nemen af (of verdwijnen zelfs!)
  • Je sociale contacten nemen toe. Je komt in contact met mede-huisdiereigenaren en het is een goed gespreksonderwerp
WIST JE DAT: ruim de helft van de Nederlandse gezinnen een huisdier heeft, maar liefst 59 procent heeft er één.

Nadelen van een huisdier

  • Sommige katten en honden kunnen heel onverwachts uithalen of bijten
  • Een huisdier is een grote verantwoordelijkheid. Je moet hem goed verzorgen en je moet rekening houden met je huisdier wanneer je bijvoorbeeld een weekend weg wilt
  • Het kost tijd en moeite, een huisdier moet je zindelijk maken, commando's leren, uitlaten en aandacht geven
  • Een huisdier kost geld, je huisdier moet eten, een schoon hok met grit of stro hebben, verder moeten ze een halsband, drinkbak, etc. hebben. En dan hebben we het nog niet over de dierenartskosten gehad of hondenbelasting.
  • Sommige huisdieren stinken
  • Huisdieren kunnen allergieën veroorzaken of ziektes overbrengen

 

Een huisdier aanschaffen

Ga bij het kiezen van een dier niet alleen op je gevoel af, maar hou ook rekening met praktische zaken. Als je bijvoorbeeld vaak weg bent van huis, dan is een hond niet echt geschikt. Of heb je al meerdere huisdieren? Dan moet je nagaan of het nieuwe dier wel bij de andere dieren past. Een kat en muis is geen perfecte combi!

Als je weet wat voor dier je wilt, zijn er nog een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

Beslissing 1: Wat voor ras huisdier wil je? Bij cavia's en muizen is dit niet zo moeilijk, maar bij honden en katten is het wel handig je af te vragen of je een grote hond of kleine wil, wil je een kat met veel haar of weinig?

Beslissing 2: Wil je een mannetje of vrouwtje? Vooral bij honden kan het karakter van een teefje en reutje erg verschillen!

Beslissing 3: Koop je, je hamster, kat of hond 'nieuw' bij de winkel of fokker of adopteer je er eentje uit het asiel? Een pup is leuk maar vergt veel tijd, een hond uit het asiel daarentegen is meestal al opgevoed door zijn vorige baasje.

Beslissing 4: Denk na over de kosten van het dier, een konijn kost niet zo heel veel, voor een hond ben je maandelijks veel meer kwijt.

Beslissing 5: Hoeveel tijd en aandacht kan je, je huisdier per dag geven. Een hond is een echt gezelschapsdier en kan niet zo lang alleen zijn in tegenstelling tot een hamster, deze slaapt overdag toch de hele dag.

 

Er zijn nog veel meer punten waar je rekening mee moet houden, heb je bijvoorbeeld kinderen? Heb je een groot of klein huis, met tuin of zonder tuin? Bedenk van tevoren dus goed wat de voor- en nadelen van een huisdier zijn.

En mocht je besluiten om een huisdier te nemen, kijk naar de mogelijkheden die er zijn voor een huisdier. Het is niet alleen in het belang van jezelf, maar ook in het belang van het dier! Een hond, kat of hamster waar later niet meer naar omgekeken wordt is ook zielig. Weet dus waar je aan begint!

WIST JE DAT: het populairste hondenras (nog steeds) de Labrador Retriever is, het populairste kattenras is de Main Coon!

Zo hond, zo baasje?!

Hoewel de meeste baasjes het ontkennen is het wetenschappelijk bewezen dat we sneller een hond kiezen die op ons lijkt. En niet alleen qua uiterlijk lijken onze honden op ons, nu blijkt ook dat honden zich zelfs zo gaan gedragen als de baas. Uit onderzoek blijkt dat honden onbewust het gedrag en de handelingen van hun baas kopiëren. Door het baasje na te doen, laten de honden zien dat ze bij hen horen.

Ook hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt dat bepaalde soorten 'agressieve' honden, zoals bulterriërs en boxers vaak een crimineel of onaangenaam baasje hebben. Dit geldt overigens niet voor alle eigenaren van 'agressieve' honden!

WIST JE DAT: 70% van de mensen de naam van hun hond op de vakantiekaarten schrijven!
Redactie ThePerfectYou.nl

Door

31 augustus 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!