Jongste van het gezin - De 'oogappel' van de familie

Jongste van het gezin - De 'oogappel' van de familie

Wat zijn de eigenschappen en kenmerken van de jongste van het gezin?

Jongste van het gezin - 'Oh dan ben je zeker lekker verwend vroeger', is vaak het antwoord dat je krijgt. Het beeld dat wij hebben van het jongste kind is dat hij/zij vertroeteld en verwend word en 'op moet boksen' tegen zijn of haar oudere broers en/of zussen. Maar klopt dit beeld wel? Of zit er meer achter deze jongste spruit?

jongste van het gezin - Verwend?

Wanneer ouders besluiten dat het volgende kind waarschijnlijk hun laatste wordt, dan beleven zij vaak de zwangerschap al heel anders. Zij weten hoe alles gaat, maar kunnen tegelijkertijd ook extra genieten, doordat ze weten dat het de 'laatste keer' zal zijn.

Ook voor de oudere broertjes en/of zusjes is het laatste kindje vaak echt een cadeau. Zij zijn zich dan vaak al een stuk bewuster van het feit dat zij een broertje of zusje krijgen. Maar is het jongste kind dan gelijk ook 'gedoemd' om een verwend nest te worden? Helemaal niet! Ze zeggen niet voor niets: 'eerstgeborenen regeren de wereld, laatstgeborenen willen hem veranderen.'

Voordelen

De nieuwe aanwinst wordt vertroeteld door heel het gezin. Maar, hij of zij is tegelijkertijd ook nieuwsgieriger en wil alles nadoen wat zijn of haar broer(s) en zus(sen) ook doen. Ook willen zij al snel laten zien dat ze niet 'de jongste zijn'. Daarom wil een jongste spruit maar al te graag meedoen met de ouderen!

TIP: Zeg als ouders niet altijd 'daar ben jij nog te klein voor'. Hierdoor voelt een 'jongste' zich ook snel 'te klein'.

Een voordeel is dat de jongste van het gezin zich sneller ontwikkelt, gemakkelijker samenwerkt, snel contacten legt en het niet moeilijk vindt om zich aan te passen. De kenmerken van een laatste telg zijn vaak dat ze een goed gevoel voor humor hebben, sociaal, creatief, charmant en flexibel zijn én ze hebben vaak een groot zelfvertrouwen.

WIST JE DAT: Jongste kinderen vaak al heel snel een wereldvisie ontwikkelen?

Nadelen

'Ik word nog altijd gezien als het kleine zusje, ook al ben ik nu 35 jaar oud,' is wat je vaak hoort bij jongste kinderen. Vooral wanneer jij een meisje bent en je hebt één of meer oudere broer(s) boven je. Logisch, want die willen je beschermen en zien jou nog altijd als het kleine zusje dat zij altijd hebben vertroeteld.

De jongste moet ook opletten dat het niet ondergesneeuwd wordt. Oudere broers of zussen kunnen namelijk gemakkelijk over hen heenlopen. Het is vooral een taak aan ouders om hier goed op te letten. Wel is het zo dat een jongste hierdoor sneller een sterk karakter creëert.

De jongste van het gezin kan ook minder leuke kanten ontwikkelen zoals manipulatief, egoïstisch en onvolwassen. Maar het is aan henzelf en hun omgeving om hen hiertegen te beschermen.

In een relatie

Heb jij als jongste van het gezin een relatie met iemand die ook de jongste is? Dan zijn jullie waarschijnlijk allebei ontzettend creatief, maar kunnen jullie moeilijk gericht plannen en zal jullie leven iets chaotischer zijn. Heb jij een relatie met een enigst kind? Dan heeft dit een grote kans om te slagen!

Enigst kinderen zijn namelijk erg nauwkeurig, verstandig en nemen gemakkelijker de leiding. Terwijl een jongste wat speelser, creatiever en avontuurlijker is! De middelste van een gezin matcht met elk soort partner. Zij zijn namelijk gewend om te bemiddelen en compromissen te sluiten.

Heb jij een relatie met de oudste van een gezin, dan zijn jullie echt twee tegenpolen! Eerstgeborenen zijn namelijk verzorgende personen, georganiseerd en minder afhankelijk. Een oudste vindt het fijn om iemand te verzorgen, terwijl de jongste juist verzorgd wil worden.

Rosalyn van Houwelingen

Door

22 april 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!