De middelste van het gezin - Een nadeel of voordeel?

Je bent loyaal en je kan goed schipperen! Is dat ook vaak wat jij hoort als middelste van het gezin?

Ben jij de middelste van het gezin: dan ben je vast heel loyaal, kun je goed schipperen en kan jij met iedereen door één deur! Dat is het beeld dat 'wij' hebben over het middelste kind. Opkijkend tegen zijn/haar oudste broer of zus en een jonger zusje of broertje die altijd vertroeteld werd.

Te jong voor de schommel, maar te oud om op opa's schoot te zitten. Sandwich kinderen, noemt de psychologie hen ook wel! Maar klopt dit beeld? Wat is de positie van het middelste kind, welke karaktereigenschappen heeft het en heeft dit effect op wat voor soort partner het uitkiest?

De middelste van het gezin 

Nadelen

 • Het middelste kind. Het heeft geen uitzonderingspositie en het is geen Benjamin. Daarom kan een middelste kind tussen wal en schip vallen.
 • Deze zogenoemde Sandwich kinderen zijn gevoelig voor onrecht, zijn minder zelfverzekerd, vertrouwd en verbonden met hun ouders dan hun broers en zussen en zoeken daarom sneller contact met vriendjes en vriendinnetjes.
 • Ook leren zij al vroeg te onderhandelen. Je hebt als middelste kind namelijk iemand boven je die alles beter kan en iemand onder je die alles mag.
 • Middelste kinderen zijn goed in het oplossen van ruzies, zijn sociaal en worden vredestichters genoemd.
 • De middelste wordt vaak vergeleken met de oudste. "Hij deed toen al zijn eerste stapjes, dus we verwachten dat zij dan ook haar eerste stapjes doet."

Voordelen:

 • Ouders van een tweede kind zijn vaak meer ontspannen, want ze al hebben ervaring. Zo krijgt het middelste kind meer ruimte om zich te ontwikkelen.
 • Een tweede kind is vaak creatief en sociaal en doet meer om aandacht te krijgen.
 • Middelste kinderen zijn het gewend dat andere de leiding nemen.
 • Middelste kinderen hebben vaak een meegaand karakter.
 • Kenmerken van een middelste kind zijn: empatisch, onafhankelijk, geduldig, niet op hun mondje gevallen en creatief.
 • Middelste zijn minder egocentrisch en houden vaak sneller rekening met anderen.
Het beeld dat middelste kinderen altijd middelmatig blijven klopt niet. Want recent onderzoek laat echter een heel ander beeld zien. Middelste kinderen hebben meer kans om succesvol te zijn, meer plezier te ontlenen aan hun sociaal netwerk en een bloeiende carrière te hebben. De nadelen uit hun jeugd werken in hun voordeel: ze zijn meer empathisch, onafhankelijk, geduldig, welbespraakt en creatiever.

De middelste van het gezin In een relatie

Middelste kinderen matchen met elk soort partner, omdat zij gewend zijn meer te bemiddelen en compromissen te sluiten.

Heb je een relatie met iemand die de oudste uit het gezin is, dan is hij meer een georganiseerd en verzorgd persoon. Heb je een relatie met de jongste uit het gezin, dan is hij vaak afhankelijker, minder gestructureerd en wil graag verzorgd worden.
Rosalyn van Houwelingen

Door

22 april 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!