Meditatie tips waar je ons dankbaar voor zult zijn!

Meditatie tips waar je ons dankbaar voor zult zijn!

Ben je altijd druk bezig met je werk en gezin? Voel je je gestrest en verdrietig? En zit je hoofd zo vol, dat je zelfs in je vrije uurtjes je gedachten niet kunt verzetten? Ontspan! Maar hoe? Meditatie kan je helpen om te relaxen. En nee, je hoeft hierbij echt niet meteen te denken aan kale mannen in lange gewaden, wierook en sandalen. Meditatie van nu is niet zweverig, maar hip!

Credit: 25.media

Meditatie tips waar je ons dankbaar voor zult zijn!

Waarom mediteren?

In onze maatschappij hebben we het drukker en drukker, waardoor de behoefte aan rust en ontspanning steeds groter wordt. Meditatie is een techniek die hierbij kan helpen. De gedachte achter meditatie is: leef minder op je automatische piloot en breng meer tijd door in het NU. Zo kun je beter genieten van ieder leuk moment (denk aan: een uurtje sporten, het eten van een ijsje of het lezen van je favoriete tijdschrift).

Ondanks dat er genoeg andere manieren zijn om te ontspannen – zoals het doen van een dutje of voor de televisie hangen – verschilt meditatie hiervan; het houdt je namelijk wakker, alert en het vergroot je aandachtsvermogen.

Positieve effecten van mediteren

Vraag je jezelf nog steeds af of meditatie zin of onzin is? Zelfs verschillende wetenschappelijke onderzoeken wijzen op de positieve effecten van meditatie. Mensen die regelmatig mediteren ervaren de volgende effecten:

  • Gemakkelijker kunnen ontspannen
  • Een positiever zelfbeeld
  • Minder stress
  • Groter aandachtsvermogen
  • Groter bewustzijn
  • Minder lichamelijke en psychologische klachten
  • Een betere kwaliteit van leven

meditatie1Credit: photographyserved

Probeer te mediteren in 3 stappen!

Elke meditatie voldoet aan de volgende drie basisprincipes:

  1. Leg de focus op één ding of object om je geest te concentreren. Je kunt het beste beginnen door de focus te leggen op je ademhaling. Ook andere zintuigen kunnen later een rol spelen. Ruiken, voelen of proeven laten ons leven in het moment. Je ademhaling is het meest makkelijk. Voel hoe je lucht in en uit ademt, that's it!
  2. Breng je afdwalende gedachten steeds weer terug naar je ademhaling. Je hoeft je gedachten niet weg te stoppen of te onderdrukken, maar probeer je aandacht steeds weer te richten op je ademhaling (of één van je andere zintuigen). Iedere keer als je wordt afgeleid.
  3. Laat al je gedachten van binnenuit en geluiden van buitenaf tijdens je meditatie aan je voorbij gaan. Tijdens het mediteren hoor je nog steeds de geluiden van verkeer op straat, voel je nog steeds die kater van gisteren en denk je nog steeds aan die ruzie met je vriendje. Maar deze gedachten en geluiden leiden je niet meer af. Je accepteert het moment zoals het is.

Meditatie kun je vergelijken met sporten of studeren. Mediteer met regelmaat. Begin met korte meditaties van 5 tot 15 minuten en breid het langzaam uit naar een half uur. Je zult je direct na een sessie rustiger en helderder voelen. Als je structureel verandering wilt zien, moet je met langere regelmatig mediteren.

Handig filmpje

Meer weten over mediteren?

Er zijn genoeg boeken en cursussen wanneer je wat meer wilt weten. Hieronder een korte lijst:

Boeken

Denk je dat meditatie jou kan helpen? Of mediteer jij al? Laat het ons weten!

Redactie ThePerfectYou.nl

Door

02 maart 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!