Hier lees je alles over flirten op de werkvloer

Wat zijn de voordelen en wat de risico's van flirten op de werkvloer?

Die net iets te nonchalante glimlach naar je mannelijke collega, die aanhoudende blik naar de grote baas of die wel heel complimenteuze opmerking over het sportieve figuur van die collega op de salesafdeling.

Bewezen is dat er het meest geflirt wordt op de werkvloer.

Flirten is dan ook een vorm van communiceren en bestaat uit maar liefst 52 signalen, aldus wetenschappers. Het toepassen van flirtacties hoeft geen bijbedoelingen te hebben, maar vaak wordt er gespeeld met een bepaalde vorm van sensualiteit waardoor de 'tegenspeler' wel degelijk beïnvloedt wordt.  

Stiekem is het helemaal niet erg om zo nu en dan je collega op een toelaatbare manier te verrassen met een lieve lach of subtiele uitdagende blik; je brengt immers de grootste tijd van je dag door met je beroepsgenoten.

Daten op de werkvloer moet kunnen

45 procent van de Nederlandse werknemers geeft aan dat daten op de werkvloer makkelijk moet kunnen. Dit blijkt uit een onderzoek van Unique dat is gehouden onder 555 respondenten. Er bevinden zich echter wel verschillen over de toelaatbaarheid in de soort relatie. 15 procent van deze 555 ondervraagden vindt dat daten met collega's enkel kan als het geen baas-werknemer relatie betreft.

8 procent van deze mensen wil juist niets liever dan schaamteloos daten met hun manager. Echter, hierbij hebben ze hun hongerige pijlen vaak niet gericht op echte liefde, maar meer op een leuke loonsverhoging of andere vorm van promotie.

Flirten in het dagelijkse takenpakket

Flirten op de werkvloer werd met hetzelfde onderzoek in 2010 door 24 procent als not done beschouwd. Inmiddels hebben we onze gedachten over flirten op de werkvloer ietwat bijgesteld en vindt nu slechts 14 procent dat flirten met de baas of een collega onacceptabel is.

Sjansen ten gevolg van verveling

Waarom flirten we eigenlijk? Geloof het of niet, maar het is in de meeste gevallen het gevolg van pure verveling! Is je to do list voor de ochtend afgewerkt, dan ben je al gauw geneigd om die resterende vijf minuutjes van je kostbare tijd te besteden aan een leuk gesprek met je baas of een teasing mailtje naar je collega. Dit is de conclusie van het onderzoek van de Universiteit van Surrey, dat onder 200 werkende mannen en vrouwen tussen de 21 en 68 jaar is afgenomen.

Nice to know: flirtende vrouwen zijn even gelukkig en tevreden als puur zakelijke vrouwen. Mannen daarentegen doen het meer voor vrouwelijke aandacht en afleiding (like we didn't knew!).

De voordelen (!)

Onschuldig flirten is niet alleen een leuke manier om te communiceren met collega's, er kleven ook een aantal andere voordelen aan. Yes we know, die voordelen heb jij inmiddels allang ondervonden, maar wist je dat...

  • Flirten goed is voor je? Wetenschappers hebben aangetoond dat flirten wel degelijk een positief effect heeft op je gezondheid
  • Sjansen in sommige landen verboden is zelfs kan leiden tot een gevangenisstraf? Wat zijn wij Nederlanders toch gezegend!
  • Een fijne glimlach of leuke opmerking vaak leidt tot een leukere sfeer op de werkvloer?

... En dan de risico's

Waar voordelen aan vast kleven, komen -helaas- ook nadelen om de hoek kijken. Ook bij flirten geldt: weet wat je doet en weet wanneer je de spreekwoordelijke grens overschrijdt. Jouw flirtgedrag moet niet ten koste gaan van je eigen (of andermans) werk en daarnaast is het belangrijk om te weten met wie je te maken hebt.

Mocht jouw potentiële flirtpartner happy single zijn, dan kan een beetje flirten uiteraard geen kwaad. Zorg echter wel dat het flirten toelaatbaar blijft. Dat wil zeggen: laat het je werk niet beïnvloeden, zorg ervoor dat andere collega's niet dagelijkse ooggetuigen worden van jullie gezellige momentjes en probeer relaties op de werkvloer zo veel mogelijk te voorkomen.

Ben je echter wel van plan om de serieuze afslag te nemen met mr. potential? Houd er dan rekening mee dat het moeilijk is om een dergelijke relatie achter te houden voor je collega's. 

Leer zakelijk flirten

Flirten kan een manier zijn om jezelf op een leuke manier neer te zetten tijdens een sollicitatie. Ook kan zakelijk flirten een prima manier zijn om te werken aan je zakelijke relaties. Natuurlijk is zakelijk flirten anders. FlirtManagement komt daarom met een aantal cursussen die zich richten op het zakelijk flirten.

Wie weet scoor jij door deze cursus jouw droombaan, of haal jij met je spetterende eerste indruk net die ene opdracht binnen. Wij zeggen: flirt, flirt, flirten maar!

Redactie ThePerfectYou.nl

Door

24 augustus 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!