Alles wat je nog niet wist over verliefd zijn!

Vaker zingen en meer glimlachen. Alles wat je nog niet wist over verliefd zijn!

Vlinders in je buik, knikkende knieën en je hoofd in de wolken. Verliefd zijn is een heerlijk gevoel! De hele dag kun je nergens anders aan denken dan aan hem! Maar wat is verliefdheid? En wat doet het met je lichaam? En waarom kunnen we niet eeuwig verliefd blijven?

Wat is verliefdheid?

Verliefdheid is een gevoel dat opgeroepen wordt door een bepaalde persoon. Dit kan je vriend zijn, maar ook een onbeantwoorde liefde! Je kan alleen nog maar aan hem denken. Het liefst zou je de hele dag bij hem zijn. Als je verliefd bent, ben je eigenlijk 'een soort van' verslaafd aan de ander.

Wat gebeurt er met je lichaam als je verliefd bent?

Als je verliefd bent gebeurt er van alles met je lichaam. Zodra je verliefd bent worden er allerlei hormonen, zoals adrenaline, dopamine en endorfine aangemaakt in je lichaam. Deze hormonen geven je een goed en fijn gevoel. Je voelt je gelukkig, actief en barst van de positieve energie door deze hormonen. Het lijkt alsof je de hele wereld aan kunt!

Hoewel verliefd zijn heerlijk is, kan het ook heel stressvol zijn voor je lichaam. Je kunt namelijk concentratieproblemen krijgen, ontwenningsverschijnselen treden op en je hebt vaak last van slaapgebrek.

Wist je dat: spannende situaties leiden tot 'verliefdheid'. Uit onderzoek blijkt dat door spannende situaties een gevoel van verliefdheid ontstaat. Een gezamenlijke parachutesprong zou dus de manier zijn om je relatie nieuw leven in te blazen!

Hoe kun je zien of iemand verliefd is?

Er zijn diverse kenmerken waarmee je (bewust of onbewust) laat zien dat je verliefd bent:

  • Als je verliefd bent, zing je vaker
  • Je houdt de persoon waarop je verliefd bent continu in de gaten en probeert oogcontact met hem te maken
  • Je voeten wijzen in de richting van de persoon waarop je verliefd bent
  • Als je verliefd bent glimlach je veel vaker dan normaal
  • Je lacht om alle grapjes die diegene maakt
  • Je ogen glinsteren en je pupillen gaan sneller heen en weer
  • Je bloost wanneer de ander in de buurt is
  • Als je in gesprek bent met de ander straal je van geluk!

Hoe wordt je verliefd?

Hoe je verliefd wordt is nog steeds een mysterie. Want waarom val je nou op precies die 'ene' man?! Er lopen zoveel leuke en knappe mannen rond. Meestal val je op iemand die je al langer kent en vaker tegenkomt. Ook is het vaak zo dat mensen die op elkaar lijken eerder verliefd op elkaar worden.

Daarnaast is de geur belangrijk bij verliefdheid. Geur kan namelijk je emoties beïnvloeden, als iemand bijvoorbeeld heel erg naar rook stinkt, kan dat een afknapper zijn! 

Man vs. vrouw

Is verliefdheid bij de man nu anders dan bij de vrouw? Nee, in principe niet. Bij beide lijkt de wereld alleen nog maar om 'die ene' persoon te draaien. We willen beiden continu bij diegene zijn, al onze aandacht gaat uit naar die ene persoon en alles wat de ander doet vinden we geweldig.

Wat wel opmerkelijk is, is dat zowel de mannen als vrouwen de klassieke rollen aannemen. Zo gaat een verliefde man typisch mannengedrag vertonen. De man vertoont haantjesgedrag en wil graag indruk maken op de vrouw.

Een verliefde vrouw gaat typisch vrouwengedrag vertonen. Ze gaat bijvoorbeeld de boel schoonmaken en lekker koken.

Verliefd zijn is niet voor altijd!

Helaas duurt verliefdheid geen eeuwigheid. Je lichaam maakt minder dopamine aan en na verloop van tijd vermindert het gevoel van verliefd zijn. Meestal gaat verliefdheid na anderhalf tot 3 jaar weer voorbij. Soms eindigt hiermee tegelijkertijd de relatie, tenzij er inmiddels sprake is van 'houden van'.

Verliefdheid maakt dan plaats voor steun, vertrouwdheid en geborgenheid. De dopamine wordt vervangen door de zogenaamde 'knuffelhormonen'. Deze knuffelhormonen, ook wel oxytocine, zorgen voor vertrouwen in anderen en lichamelijke gewenning.

Dus ook als de verliefdheid eenmaal verdwenen is, kun je nog steeds 100 worden met elkaar!

Redactie ThePerfectYou.nl

Door

01 april 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!