Kritiek ontvangen op het werk en in je privéleven

Kritiek ontvangen op het werk en in je privéleven

Niemand vind het leuk om kritiek te ontvangen. Alleen je kunt goed leren hoe je met kritiek om gaat. Wij helpen je op weg met deze tips

Kritiek ontvangen kan best lastig zijn. Natuurlijk is het afhankelijk van de situatie waarin je je op dat moment bevindt, maar het kan aanvoelen als een aanval of een tekortkoming. Het is belangrijk dat je hier op een goede manier mee om leert gaan. 

Kritiek zal je vaak tegenkomen, zowel in de privésfeer als op werkgebied. Lees onze tips en leer omgaan met kritiek!

Je voelt je misschien gekwetst, niet begrepen of zelfs ondergeschikt aan degene die de kritiek geeft. In je hoofd kan je de situatie veel erger maken dan die daadwerkelijk is. Dit kan zorgen voor een onnodige spanning tussen jullie.

Kritiek ontvangen op privégebied

Mensen die dicht bij je staan zullen eerder het gevoel hebben dat ze vrij zijn om confronteerde dingen te kunnen zeggen. Familie of vrienden hebben er vaak geen moeite mee om hun ongevraagd advies te delen. Dat jij niet op hun ongezouten mening zit te wachten is niet zo gek.

Onthoud: Het kan ook lastig kan zijn voor de ander om de juiste woorden op het juiste moment te gebruiken. Je kunt elkaar niet in alles aanvoelen.

Houd je in

Geef niet meteen kritiek terug aan de ander. Gelijk in de aanval gaan levert je niks op. Dan wordt het een 'welles, nietes' spel. Jullie moeten er samen op een rustige en respectvolle manier uitkomen.

Indenken

Komt de kritiek hard aan? Probeer dan de woorden eens rustig te analyseren. Verplaats je hierbij in de denkwereld van de ander. Relativeer de situatie en bedenk je dat de ander jou niet bewust probeert te kwetsen.

Zodra je hier rustig over na hebt kunnen denken stel je jezelf nogmaals dé vraag. Vind ik de kritiek echt onterecht of zit er toch wel een kern van waarheid in?

Deel je gevoelens

Als je wilt dat de ander jou begrijpt zul je toch echt je gevoelens moeten delen over de situatie. Dit kan best spannend zijn, want je weet maar nooit hoe diegene het oppakt. Gun de ander dus ook wat tijd om dit op een rustige manier te verwerken. Spreek vanuit jezelf en over hoe jij de kritiek ervaren hebt.

Vertel wat je dwars zit en hoe je het liever had willen horen.

Laat los

Zodra je er wel (of niet) over hebt gesproken is het tijd om de negatieve energie los te laten. Probeer de woorden van de ander te laten varen. Het heeft geen nut om hier nog dagen over door te malen, zo koester je alleen maar wrok en word je onzeker over jezelf.

De gedachtes zullen je alleen maar tegenhouden in het volgen van jouw pad.

Kritiek ontvangen op het werk

Ook bij je baan wordt er kritiek gegeven over het werk dat je levert en/of over je werkhouding. Het is logisch dat je leidinggevende jou moet begeleiden en aan diegene is het de taak om jou de juiste inzichten te geven. Je hebt het vast wel eens meegemaakt: jij hebt net je project afgerond met een voldaan gevoel en krijgt vervolgens te horen dat het toch nog niet helemaal 'goed' is.

Op dat moment kan de moed je in de schoenen zinken en kan het jou een onzeker gevoel geven.

Beargumenteer je keuzes

Laat je collega weten waarom jij jouw werk op die manier hebt gedaan. Jij maakt je keuzes met een reden en staat hierachter. Als je het vertelt vanuit dit standpunt blijf je dichtbij jezelf. Zodra jouw collega dit heeft gehoord kan hij of zij zich meer inleven. Het is belangrijk om de kritiek van een ander te leren begrijpen.

Ga aan de slag gaan met alle nieuwe inzichten en haal het meeste uit jezelf op de werkvloer.

Doet je groeien

Kritiek doet je groeien, je kunt ervan leren en je nog verder ontwikkelen. Houd in gedachte dat kritiek ook een verrijking van jouw denkvermogen kan zijn. Een ander ziet de dingen die jij misschien niet zo snel ziet. De kritiek is absoluut niet bedoeld om jou te kwetsen.

Maak van het negatieve in je hoofd iets positiefs. Uiteindelijk kun je er zelf je voordeel mee doen.

Zie het als motivatie

Kritiek ontvangen en hiermee aan de slag gaan is een onderdeel van de weg naar het succes. Je hebt twee keuzes: of je laat het je erg onzeker maken en gaat door in je oude patroon of je draait het om tot iets positiefs en haalt er zo veel mogelijk uit als je maar kunt. Ik raad je de tweede optie aan!

Richt je juist op je zwaktes en werk hier aan. Dan kun je jouw dromen bereiken en zo succesvol worden als je wilt.
Lisa Noya

Door

30 september 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!