De oudste van het gezin - de voor- en nadelen

Hoe functioneer je als oudste van het gezin?

Je karakter wordt gevormd door je genen, je opvoeding en het leven. Ook de plek binnen het gezin is belangrijk én vormt jou tot wie je bent. Ben je net als ik de oudste van het gezin én super nieuwsgierig hoe het kan dat jij bepaalde karaktereigenschappen bezit? Ontdek dan nu waar ze vandaan komen!  

De oudste van het gezin

 

Alle aandacht voor jou

Onwennig maar trots als een pauw ontfermen je kersverse ouders zich over je. Je krijgt als baby alle aandacht en je ouders maken met jou allerlei nieuwe dingen mee. Je eerste stapjes, je eerste tandje.. Vanwege alle aanmoedigingen van je ouders bouw je als eerste én dus oudste kind veel zelfvertrouwen op.

Je bent als oudste gehoorzaam en verantwoordelijk, wat betekent dat je wilt letten op andere kinderen en het goede voorbeeld wilt geven. Maar als oudste kind in het gezin heb je het lang niet altijd makkelijk. Je bent je ouders eerste kind dat ze hebben gekregen, daardoor vinden ze je vaak helemaal geweldig. Alleen verwachten je ouders vaak dat je loyaal bent én ook zeer hoge idealen waarmaakt.
 
Je voelt als oudste kind heel goed aan wat je ouders willen en wat hun stemming is. Daardoor ben je wat minder rebels en heb je meer verantwoordelijkheidsgevoel dan je jongere broertjes en/of zusjes. Ouders kunnen soms hun niet gerealiseerde wensen en dromen in het leven op je schouders leggen. Je krijgt dan ook vaak de taak om de oudste én dus de wijste te zijn.
TIP: krijg je als ouder zijnde je eerste kind? Probeer je dan wat meer op de achtergrond te plaatsen. Geef je kind de ruimte om fouten te kunnen maken en laat merken dat ook bij jou niet altijd alles gaat zoals gepland. Geef zoveel mogelijk erkenning aan het kind zélf en niet alleen aan de prestaties.
 
My little sister may be a Princess but I'm the Queen
 

Je moet je aandacht delen

Als er dan broers en zusjes komen, betekent dit dat de aandacht van je ouders gedeeld moet worden. De nieuwkomer die klein is en huilt, wordt schattig en lief gevonden en eist alle aandacht op. Zo begint vaak het ontstaan van rivaliteit tussen broers en zussen. Als oudste probeer je de jongere na te bootsen in het gedrag, je wilt ook die aandacht.
Ondertussen probeer je ook nog eens, net zo goed als ouders dat doen, te helpen bij de verzorging van de kleine. Daar wordt je vervolgens enorm voor beloond, waardoor je je groot en waardevol voelt.
Je kunt als oudste ook naar broers en zussen toe een belangrijke rol spelen. Zo blijkt dat bij een scheiding van de ouders, het voor kinderen prettig is een oudere broer of zus te hebben. De nare gevolgen van zo’n scheiding blijken dan minder groot.
 

De oudste van het gezin in een Relatie

Het klinkt misschien wat vreemd, maar de plek in het gezin bepaalt in grote mate of je liefde zal slagen. Als jij bijvoorbeeld de oudste bent en je partner de jongste, zullen jullie het goed met elkaar kunnen vinden. Tegengestelden trekken elkaar namelijk aan. Dit komt doordat de oudste vaak de meest georganiseerde en verzorgende persoon is en de jongste vaak afhankelijk en minder gestructureerd.
Deze verschillen zorgen voor een goede aanvulling in een relatie: de oudste wil iemand waar hij of zij voor kan zorgen en liefhebben, de jongste wil verzorgd worden. Deze laatste staat ook lichter in het leven en hecht meer belang aan plezier.
De laatste geborene is vaak een rebel, de eerste hecht meer belang aan regels, maar ze genieten vaak van het 'risicovolle' gedrag van hun partner. Toch kunnen er vaak problemen opduiken. De laatste geborene die erg gepassioneerd is door zijn overtuigingen kan botsen met een conventionele eerstgeborene die erg standvastig is.
Als oudste van het gezin een relatie met de middelste van het gezin? Ook dan ben je een goede match. Maar de middelste is dat met elke soort partner. Ze zijn namelijk gewend om te bemiddelen en compromissen te zoeken. 
Redactie ThePerfectYou.nl

Door

16 februari 2023

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!