Tegenpolen in een relatie - Succes of mislukking?

Trekken tegenpolen elkaar aan, of stoten ze elkaar juist af?

Tegenpolen in een relatie, is dat nu een succes of bij voorbaad een mislukking? 'Wij' geloven al ontzettend lang dat tegenpolen elkaar aantrekken! Maar wist je dat uit onderzoek van de Daily Mail geconcludeerd is dat mensen zich eerder aangetrokken voelen tot iemand met dezelfde wensen en verlangens? 

Een tegenpool is iemand met een tegengesteld karakter. Iemand die anders is dan jou. Zo kan bijvoorbeeld een introvert persoon genieten van een extravert persoon en andersom. Wanneer jij een partner krijgt die net iets anders in het leven staat dan jij, kun jij dit juist waarderen.

Tegenpolen in een relatie - Fase 1

Je begint altijd met een verliefde fase, waar je alles wat de ander doet geweldig vindt. Toch kan dat ook weer gevaarlijk zijn. Doordat je verliefd bent, maakt jouw lichaam endorfine aan, een stofje dat jou extra gelukkig maakt. Jij vindt alles leuk aan je partner, maar juist bepaalde trekken en eigenschappen waar je op gevallen bent kunnen later een enorme irritatiefactor worden.

"At first opposites attract. Then opposites attack." Rick Warren

Dat tegenpolen op een bepaald moment botsen, is niet heel gek. Sluit jezelf niet af en voel je niet direct aangevallen, maar probeer juist open te staan voor jouw partner zijn ideeën.

Tegenpolen

 • perfectionist - sloddervos
 • de workaholic - de luiwammes, levensgenieter, vrije vogel
 • de machthebber - het slachtoffer
 • de behager - de egoïst
 • de angsthaas - de dappere
 • de onzekere - diegene met zelfvertrouwen
 • de controlfreak - de ontspannen loslater
 • de dromer - de realist
Waarom zoekt het water het vuur en wat verlangt de zon naar de regen, waarom kruipt de zee naar het land? - Tegenpolen, Marco Borsato.

Tegenpolen - Soort zoekt soort?

Soort zoekt soort gaat ook niet helemaal op.. De stimulus-waarde-rol theorie, die Bernard Murstein heeft ontwikkeld stelt dat relaties drie stadia's hebben:

 • In stadium 1 is een relatie gebaseerd op overeenkomsten in uiterlijke kenmerken zoals leeftijd en afkomst
 • In stadium 2 richt je je meer op de normen en waarden
 • In stadium 3 wordt je relatie gekenmerkt door overeenkomsten in de rolverdeling, zoals ouderschap en het huishouden.

In stadium 3 komen partners er dan ook vaak achter dat zij twee totaal verschillende wezens zijn (tegenpolen), iets wat dan ontzettend kan gaan botsen!

Zijn Tegenpolen Een mislukking?

Zijn tegenpolen dan gedoemd om uiteindelijk te mislukken? Nee, want tegenpolen kunnen ook matchen, wanneer jouw gedrag het gedrag van je partner weer aanvult. Maar, dan moet je wel bereid zijn om samen compromissen te sluiten en bepaalde eigenschappen van elkaar te accepteren.

Soms kan het ook juist handig zijn. Wanneer de ene erg sociaal is en de ander iets minder, kan diegene die sociaal is de ander juist weer meenemen naar publieke gelegenheden.

Toch blijkt dat gelijkheid het beste ingrediënt is voor een 'gelukkige' en langdurige relatie. Dit komt doordat 'soort - soort opzoekt'. Niet getreurd, tegenpolen hebben zeker weten een kans van slagen, alleen zal dit wellicht iets meer inspanning kosten.

Wel is het zo dat tegenpolen een relatie hebben die vaak uitdagender, spannender en soms energieker is.

Relaties zijn ook spiegels die jou helpen om achter jouw belemmeringen te komen. Het aangaan van een relatie met een tegenpool kan dan ook erg goed zijn voor jouw persoonlijke ontwikkeling.

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!