Je relatie loslaten doe je zo

Je relatie loslaten doe je zo

Kun jij moeilijk loslaten? Dat heet ook wel relatieverslaving, de pijn kan verslavend werken.

Of jij nou diegene bent die een punt achter de relatie heeft gezet of hij, de pijn kan ondraaglijk zijn. Pas wel op! Deze pijn kan je een verslaving geven: de relatieverslaving. Relatieverslaving kan je opsplitsen in affectieve verwaarlozing en emotioneel misbruik. 

Emotionele pijn

Affectieve verwaarlozing is dat je geen aandacht, waardering, erkenning, bevestiging en dergelijke hebt gehad. Van emotioneel misbruik is er sprake als de emotionele voeding niet van de ouder naar het kind gaat, maar van het kind naar de ouder. De ouders van mensen die relatieverslaafd zijn hadden een ongelijkwaardig huwelijk, met een dominante ouder en een ondergeschikte ouder.

De relatieverslaafde heeft als kind te doen gehad met de ondergeschikte ouder en is getuige geweest van verbaal of fysiek geweld tegen die ouder, of heeft het verdriet en de onmacht bij die ondergeschikte ouder gezien en heeft die ouder willen helpen of verzorgen.

Kenmerken

Je kan zowel emotionele pijn ervaren in én na je relatie. Je herkent emotionele pijn aan de volgende kenmerken:

  1. Je valt op emotioneel onbereikbare partners, dit omdat je ouders vroeger ook emotioneel onbereikbaar waren
  2. Je wilt je partner veranderen
  3. Je vermoedt dat je partner bindingsangst heeft, wat waar is, echter heb je hier zelf ook last van. Je hebt namelijk geen veilige hechting gehad met je ouders en geen puberteit doorgemaakt, waardoor je je emotioneel niet hebt kunnen onthechten van je ouders. Hierdoor ben je niet in staat om een evenwichtige en gelijkwaardige relatie aan te gaan met een partner die oprecht aardig is en die oprecht geïnteresseerd is. Dit, omdat je onbewust en onbedoeld de spanning en het drama van uit je jeugd wil herhalen
  4. Je duikt snel in een relatie, waarbij het alles of niets is. Je gunt jezelf dan ook niet de tijd om iemand te leren kennen, omdat je al snel denkt dat je iemand kent.
  5. Iemand die oprecht aardig en evenwichtig is, vind je ‘saai’
  6. Je legt de oorzaak van de ontstane spanningen, frustraties en relatieproblemen volledig bij de ander neer, waardoor je de ander wilt blijven veranderen. Ook al bedoel je het goed en wil je diegene helpen en/of verzorgen. Je zit alleen aan een dood paard te trekken én als je dat zou kunnen inzien kun je toegeven dat je compensatie zoekt voor vroeger onvervulde emotionele behoeften. Emotionele behoeften waar je partner niet aan zal kunnen voldoen, omdat ook hij zelf, zonder dat hij dat weet, emotioneel behoeftig is. Waardoor je trouwens, om het nog ingewikkelder te maken, ook nog eens op elkaar bent gevallen
  7. Er ontstaat een patroon van aantrekken en afstoten. De emotionele pijn loopt in je relatie of in de loop van relaties progressief toe, tot je aan de slag gaat met het doorbreken van je patronen van vroeger

Oplossing

Het goede nieuws is dus dat je hier wat aan kunt doen en dat je je relatieverslaving kunt loslaten en je emotionele pijn kunt kwijtraken. De patronen van vroeger waar jij je als kind zijnde niet bewust van was, kun je alsnog veranderen.

Om inzicht te krijgen in welke patronen dat zijn, moet je je eigen verhaal schrijven over zowel nu als vroeger. Op grond daarvan kun je inzicht krijgen in hoe je nu nog zelf, onbewust en onbedoeld, die patronen van vroeger in stand houdt.

Je relatie loslaten

Je relatie loslaten kan ontzettend moeilijk zijn! Als het net uit is, dan kan het zijn dat jij diegene maar niet uit je hoofd krijgt, dat je last hebt van heel veel huilbuien en maar weinig kunt genieten van de dingen om je heen.

Het kan ook zijn dat je nog in een relatie zit, waarvan je weet dat die relatie niet goed is voor jou. Je wilt je relatie loslaten, maar het lukt je maar niet. 

Bedenk dat tijd heelt! Als je net een gebroken hart hebt, dan kan het voelen dat de wereld vergaat en dat er geen betere tijden zullen komen. Maar wees gerust, zelfs met de ergste break-up of wellicht vechtscheiding zal de tijd helen. En tot die tijd mag jij gewoon huilen, heel veel chocola eten en even aan niemand denken buiten jezelf. 

Er is een gouden regel, of je nu een relatie hebt of niet: leer eerst van jezelf te houden, pas dan kun je van iemand anders houden. 

Jessica Jansen

Door

30 september 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!