Jij bent sterker dan een despressie

Jij bent sterker dan een despressie

Somberheid, neerslachtigheid en verlies van levenslust. Voel jij dit ook? Dan heb je misschien last van een (beginnende) depressie. Veel mensen hebben hier elke dag last van, zonder dat zij er iets aan doen. Zonde! Want een beginnende depressie, daar kun jij zelf mee aan de slag. 

Credit: happilygrey

Wist je dat vrouwen over het algemeen meer last hebben dan een winterdepressie dan mannen? Volgens stichting onderzoek Licht en Gezondheid zijn drie van de vier slachtoffers vrouw.

Een lichte depressie kun je behandelen door in ieder geval een aantal van deze tips op te volgen:

Mindfulness

Mindfulness kan zeker helpen bij beginnende depressieve klachten. Bij Mindfulness is het belangrijk dat je alles met aandacht doet. Dus als je ergens pijn hebt, moet je hier niet voor weglopen. Alles wat op je pad komt moet je op de een of andere manier zien te accepteren. Mindfulness is een acceptatie naar jezelf en tegelijkertijd het leren genieten van het moment waar je inzit.

Lees hier alles over mindfulness eten Lees hier alles over mindfulness online 

Mediteraans eten

Er zijn steeds meer bewijzen dat eten een bijdrage kan leveren aan hoe jij je voelt. Uit onderzoek is gebleken dat mediteraans eten het serotonine-niveau in de hersenen op peil houdt. Dit stofje regelt je stemming en gedrag. Als jouw hersenen veel serotonine aanmaken, heeft dit invloed op je stemming, slaap, seksueel-en eetgedrag.

Hoe we denken en ons voelen zijn sterk afhankelijk van dat ene stofje. En heb je te weinig serotonine, dan veroorzaakt dit weer angst, onrust, depressiviteit en een gevoel van controleverlies. In anti-depressiva zit ook serotonine. En laat dit nu net ook in mediteraans eten zitten!

Voorbeelden van mediteraans eten:

  • groentes als aubergines, courgettes  en knoflook;
  • honderden soorten vis zoals tonijn, zalm en forel;
  • peulvruchten zoals kikkererwten;
  • soorten kaas, met name uit Spanje, Frankrijk en Italië;
  • parmaham;
  • rijst;
  • pasta voornamelijk uit Italië.
[gallery link="file" columns="2" ids="72980,72979"]

Credit: Theartofyoga en Yogainspiration 

Wandelen

We weten het allemaal en toch doen we het te weinig: bewegen! En dat terwijl bewegen zo ontzettend belangrijk is. Door bijvoorbeeld actief bezig te zijn met sporten of wandelen, maak je endorfine aan. En waar zorgt endorfine voor? Geluk! Dus ik zeg: maak dit weekend een heerlijke wandeling buiten.

TIP: Ga er even tussenuit. Plan een korte vakantie, een weekendje weg of desnoods een dagje naar het strand.

Vitamine D

In zonlicht zit vitamine D en dit is goed voor botten en tanden en verkleint de kans op enkele vormen van kanker. Maar, ook worden wij mensen gewoon gelukkig van zonnestralen, licht en warmte. Niet voor niets is het aantal winterdepressies ontzettend hoog! Nu moeten we natuurlijk niet met z'n allen massaal onder de zonnebank gaan liggen, want UV-stralen zijn ook weer gevaarlijk, maar zorg dat je elke dag minstens een kwartiertje even buiten bent om vitamine D op te vangen.
TIP: In vette vis en melk zitten ook Vitamine D, maar het is ook niet verkeerd om in de winter extra vitamine D medicijnen te slikken.
[gallery link="file" columns="2" ids="73634,72762"]

Credit: Treasuresandtravelsblog en Cámaras Fotográfias 

Overzicht

Depressieve klachten gaan vaak samen met het gevoel dat je de controle over jezelf en het leven verliest. Probeer daarom weer overzicht te creëren in je leven. Dat kan door kleine stappen te ondernemen. Ruim je huis op, koop een agenda, schrijf je boodschappen op en probeer zo langzamerhand weer rust te krijgen in je hoofd!

Sociale contacten

Je dichtstbijzijnde familieleden en vrienden kunnen jou ook goed helpen. Daarom is het ontzettend belangrijk dat je die niet van je afstoot, maar hen juist dichtbij je houdt. Probeer daarom ondanks dat jij je wellicht neerslachtig of moe voelt af en toe af te spreken met vrienden en/of familie. Een simpel belletje kan ook al heel erg verhelderend zijn. Iemand die niet in jouw situatie zit, kan namelijk met nieuwe en frisse inzichten komen.

TIP: Wanneer je er zelf echt niet uitkomt, zoek dan professionele hulp
[gallery link="file" columns="2" ids="72763,72757"] Credit: Total Beauty en Stories by Stella
Rosalyn van Houwelingen

Door

24 oktober 2014

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!