4 tips om je lange relatie gelukkig en liefdevol te behouden

Samen genieten kan ook als je al 30 jaar samen bent...

Verliefdheid. Misschien wel het heerlijkste en lekkerste gevoel dat er bestaat. Wanneer de dag dan aanbreekt dat je iedereen kan en mag vertellen dat jullie samen zijn, kan vanaf dan het geluk bijna niet op: vlinders in je buik, zwetende handen en een kast vol met kleding, maar toch vinden dat je niets hebt om aan te trekken wanneer je met Mr. Right afspreekt. Ja, dat je verliefd bent is wel duidelijk, maar helaas betekent dat niet dat vanaf dan alles vanzelf gaat.

Aan het begin van je relatie is alles koek en ei en geniet je van ieder moment dat je samen bent. Of dat nu knus op de bank is of aan tafel bij je schoonouders: als je maar samen bent! Naarmate de tijd strekt ontstaan er langzaam maar zeker 'irritatie factortjes' en worden dingen als dat bankhangen en jullie favoriete restaurant saai en suf. Daarnaast heeft de woordenwisseling die er eerst nauwelijks tot nooit was, plaatsgemaakt voor wekelijks terugkerende conflicten. Je kunt je hier dan natuurlijk bij neerleggen, de situatie accepteren en net zolang wachten tot de bom barst, maar is dat echt wat jullie gelukkig maakt?

Niet denken, maar doen!

'Oh, wat was die prille verliefdheid een heerlijk gevoel!' en 'Ah, hartverwarmend om dat stelletje samen zien te genieten. Weet je nog toen..' Waarom is het toch zo dat een relatie na een aantal jaar in lijkt te kakken en dat we alleen nog maar terug kunnen denken aan 'die goeie ouwe tijd'. Die 'oh zo goeie ouwe tijd' hoeft namelijk helemaal niet 'oud' genoemd te worden; je hebt het helemaal zelf in de hand! Daarom 4 tips om je lange relatie te behouden op een gelukkige en liefdevolle manier.

4 tips om je lange relatie te behouden

1. Kijk én luister!

'Wij vrouwen zeuren alleen maar en onze mannen horen dit aan' - Of je het er nu mee eens bent of niet, dit is waar we om bekend staan. Toch leidt het helemaal nergens toe, behalve tot meer conflicten. Want eerlijk is eerlijk; zodra je wordt aangevallen, schiet je direct in de verdediging. Wij vrouwen vinden gewoonweg onze veiligheid in praten.

WEETJE: Praten biedt ons ontlading, terwijl het bij mannen juist zorgt voor een stijgend stressniveau.

Eindeloos praten

Soms ontkom je er niet aan om te praten, maar wanneer je door blijft gaan over bepaalde dingen als karaktereigenschappen en persoonlijkheden, dan is het einde ver te zoeken. Praten is dus lang niet altijd de beste oplossing, probeer daarom eens wat vaker te luisteren en te kijken naar elkaar. 

Wees een luisterend oor

Direct reageren op bijvoorbeeld iets waar we het niet mee eens lijken te zijn.. Ja, dat is iets wat we maar al te graag doen. Maar, waarom? Vaak is het beter eerst te laten bezinken wat je hoort, want niet alles wat je hoort is ook daadwerkelijk waar..

Kijk met aandacht

Goed kijken naar je lief is ontzettend belangrijk in een relatie. Oké, we hebben het vaak druk zat met ons eigen leven, maar maak hier toch regelmatig tijd voor. Als je je ervoor openstelt is er aan iemands gelaatsuitdrukking zoveel meer te zien dan in woorden. 

TIP: Ben je het niet eens met je lief? Wacht dan even met reageren en verplaats jezelf eerst in zijn situatie. 

2. Raak elkaar aan!

Een kus op z'n voorhoofd, een stevige knuffel, lekker in elkaars armen liggen of een uitgebreide massage. Naarmate de tijd strekt en je relatie steeds langer wordt is 'aanraking' iets dat vaak vergeten wordt en langzaam maar zeker naar de achtergrond schuift. Het is iets wat we onszelf aan moeten leren; elkaar aanraken zonder dat er 'verder' wat moet gebeuren. Juist om deze reden houden wij vrouwen knuffel vaak af.

Het gaat niet altijd alleen om seks

Natuurlijk kunnen er tijdens het masseren seksuele gevoelens ontstaan. Maar dat is dan juist omdat ze ontstáán, in plaats van dat je heel doelgericht bedenkt dat het tijd is voor seks. Wij vrouwen vinden het heerlijk om alles eerst uit te praten, maar tegelijkertijd ergens zo lang mogelijk in te blijven hangen. Toch is het aan te raden om je mond eens dicht te houden en elkaar gewoon aan te raken.

Een betere manier om problemen op te lossen

Hoe je het ook wendt of keert, intimiteit en seks staan centraal in een relatie en hebben grote invloed op andere onderdelen hiervan. Juist daarom is elkaar aanraken vaak een betere manier om problemen op te lossen dan praten. Daarnaast zorgt aanraking voor ontspanning en voel je je op zulke momenten extra verbonden met elkaar.

TIP: Ruzie met elkaar? Slik je woorden in en laat de bloemenvaas staan. Pak hem eens vast (nee dames, niet bij zijn keel..) wanneer je boos of geïrriteerd bent. Je zult merken dat dit zorgt kalmte en rust.

3. Zoek spanning op!

Die avondjes op de bank komen vast je neus uit en de weg naar jullie favoriete restaurant kun je nu wel dromen. Stap eens uit die comfortzone en ga voor spontaniteit en avontuur. Juist nieuwe dingen die zorgen voor spanning of (een beetje) eng zijn jagen de opwinding aan.

Ja, ook in bed!

Avontuur, óók in bed, stimuleert de aanmaak van dopamine (de stof die samenhangt met verliefdheid en hartstocht). In ons drukke bestaan is het gewoon zo dat je zo nu en dan de natuur een handje moeten helpen als je een langere relatie wil behouden. Seks en avontuur zijn daarvoor de meest ideale uitvindingen.

TIP: Stap samen uit jullie comfortzone. Doe eens gek en ga skydiven dit weekend!

4. Heb plezier!

Na een aantal jaar samen te zijn is het vrij normaal dat je relatie langzaam maar zeker zijn kleur verliest. Zorg er daarom voor dat je genoeg van je eigen sprankeling laat zien! Dat is simpeler dan het lijkt, hoor; als je lekker in je vel zit en tevreden of blij bent breng je ook al een andere energie in je relatie. Op zulke momenten trek je je dan vaak ook veel minder aan van problemen en issues die er spelen.

Ga voor ouderwetse lol

Zet een hilarische film op, heb samen de slappe lach of daag hem eens uit om een potje te voetballen (ja, voetballen!). We maken ons tegenwoordig veel te druk om onze dagelijkse taken en verplichte activiteiten, dat we onbewust het speelse in onszelf kwijtraken. Zonde, want spelen hangt samen met avontuur en onverwachte situaties, waardoor ook de aanmaak van dopamine gegenereerd wordt.

TIP: Niet denken, maar doen!

Redactie ThePerfectYou.nl

Door

14 april 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!