Mindfulness online - Bewust aanwezig zijn in het hier en nu

Mindfulness online - Bewust aanwezig zijn in het hier en nu

Mindfulness online - Eerst maar eens de vraag: hoe is het bij jullie gegaan? Hebben jullie tijd kunnen “vrijmaken” voor een nieuwe, aandachtige jij? Heb je een doel voor jezelf kunnen bepalen? Ik nodig jullie van harte uit om je ervaringen hieronder te delen, want ik ben erg nieuwsgierig hoe jullie het beleven.

Credit: BootsandPine

Mijn ervaringen van de afgelopen weken zijn erg wisselend. De ene dag gaat het goed en kan ik afstand houden van mijn gedachten en niet oordelen. Terwijl mijn geest de andere dag wel een wervelwind lijkt.. Pff, ik zou dan wel kunnen gillen! Het aller-moeilijkste vind ik niet meegaan in de gedachten en alleen maar WAARNEMEN! Ik merk dat ik al snel bezig ben met mijn agenda van volgende week, betalingen of afspraken. Wat kan je dus uit het beoefenen van mindfulness halen, waarom zou je het doen?

Eerst een beetje uitleg, want WAT is mindfulness eigenlijk? Mindfulness kun je zien als waarnemen van je gedachten zonder oordeel. Je aandacht gericht op het hier en nu. Je wordt bewust van je gedachten en dit geeft je inzicht. Inzicht geeft je de mogelijkheid om de gedachten te laten voor wat ze zijn.

LEES OOK: Waarom mindfulness meditatie? 15 redenen om nu te beginnen

Uitleg van Jon Kabat – Zinn: De grondlegger van de Westerse Mindfulness. Zijn meest geciteerde definitie van mindfulness is: ‘Beoefening van mindfulness betekent op een speciale manier oplettend zijn: ‘bewust aanwezig zijn in het hier en nu, zonder te oordelen.’ (Zie eerste filmpje).

Laten we ons dus deze week eens gaan richten op waarnemen zonder oordeel richting onszelf en anderen: een grappig voorbeeld vind ik het tweede filmpje waarin je ziet hoe makkelijk het is om in je hoofd zelf een verhaal te bedenken wat helemaal niet zo hoeft te zijn!

Voor vandaag sluit ik af met een citaat van Boeddha: ’Alles wat we zijn, is het resultaat van wat we dachten’

Veel oefen plezier!

Yvette Overbeeke

Door

12 augustus 2014

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!