Hoe reageer je bij ontslag en wat kun je eraan doen?

Hoe reageer je bij ontslag en wat kun je eraan doen?

Je wordt naar binnen geroepen in het kantoor van jouw baas. Oh nee! Wat kun je doen bij ontslag?

Je wordt naar binnen geroepen in het kantoor van jouw baas. Oh nee! Met knikkende knieën loop je binnen, denkend aan het ergste. 'We zijn heel blij met jou als collega maar er is geen plek meer voor jou op de afdeling.' Je bent ontslagen. Er schiet van alles door jouw hoofd en je hart begint te kloppen. 

Haal diep adem en bedenk wat er net is gebeurd. But first of all keep calm! Hoe reageer je bij ontslag?

Soorten ontslag

Je hebt meerdere ontslagen waarmee je te maken kunt krijgen. Wij behandelen de drie verschillende soorten en leggen uit hoe je het beste kunt reageren.

1. Ontslag op staande voet

Als je per direct bent ontslagen , dus naar huis bent gestuurd met de mededeling dat je nooit meer hoeft terug te komen, moet je hier op de juiste manier op reageren. Dit mogen werkgevers namelijk niet zonder een echte geldige reden doen, tenzij jij het wel heel erg bont hebt gemaakt. Elke slimme werkgever weet dit.

Je kunt het beste eerst diep ademhalen, rechtop gaan staan en zeggen dat je het er niet mee eens bent en vertellen dat je nog kunt werken. Vaak sturen ze je toch weg. Ga naar huis en licht daarna jouw advocaat of rechtsbijstandverzekeraar meteen in. Je kunt ook langs het Juridisch Loket gaan voor meer informatie. Als jouw baas wilt dat je iets ondertekent, doe dat niet!

2.  Een verwacht ontslag

Als je weet dat er een kans is dat je binnenkort ontslagen wordt, moet je jouw houding veranderen. Je bent misschien al vaker bij de afdeling HR langs geweest, hebt vaker opmerkingen van jouw baas gekregen en er is een dossier aangemaakt met jouw naam. Vanaf nu ben je actief en je denkt mee.

Schrijf de dingen op die jij kunt verbeteren, wat kun je voor jouw baas doen en wees er met jouw hoofd bij tijdens werkuren. Als ze toch beslissen dat ze jou moeten laten gaan, onderhandel dan. Je kunt aantonen dat je meer je best bent gaan doen en misschien is dit ook wel opgevallen bij collega's. Vecht het dus aan!

3. Ontslag door reorganisatie

Put your game modus on! Je weet waarschijnlijk wel welke banen worden geschrapt. Ga op zoek naar een andere baan in de organisatie. Kijk wel naar de toekomst van deze baan, zodat je zeker weet dat deze er nog een paar jaar is. Als je toch een ontslagvoorstel krijgt, laat het dan door zoveel mogelijk mensen lezen.

Hieronder valt bijvoorbeeld jouw advocaat, rechtsbijstandverzekeraar, Juridisch Loket en vrienden of familie die jou kunnen helpen. Heel belangrijk is dat je op papier krijgt dat het niet jouw initiatief is om te stoppen en dat het niet aan jouw functioneren ligt.

ontslga2

Photo Credit: chapterfriday

Oke, je bent ontslagen. En nu?

Ga niet bij de pakken neer zitten! Dit hoeft niet alleen maar negatief te zijn. Natuurlijk voel je je rot en ga lekker 's avonds met een grote bak chips, ijs of snoep op de bank zitten. Geen probleem! Blijf hier alleen niet te lang in hangen en steek jouw handen uit de mouwen na een avond sippen. Je hebt misschien altijd nog wel iets anders willen doen, willen studeren of verhuizen naar jouw favoriete stad. Jouw baan was misschien de reden waarom je dit niet hebt gedaan dus now is the time!  Begin weer met solliciteren maar bedenk eerst goed wat je wilt én niet wilt. Schrijf het op en ga aan de slag! 

Redactie ThePerfectYou.nl

Door

24 augustus 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!