Speeddaten - Handige tips voor je eerste speeddate

Het leven van een single gaat niet altijd over rozen. Daarom is er speeddaten uitgevonden!

Handige tips voor speeddaten. Het leven van een single gaat niet altijd over rozen. Natuurlijk heeft vrijgezel zijn zo z'n privileges, maar aan het eind van de dag willen we toch het liefst tegen een man aan kruipen. Als de good old mannenjacht in de kroeg wéér op niets uitloopt is het tijd om naar andere opties te bekijken.

We bespraken al de pro's en con's van internetdaten, nu is het de beurt aan speeddaten. Voordat je in dit avontuur duikt, zetten we de voor- en nadelen op een rijtje en geven we handige tips.

Wat is speeddaten?

Speeddaten deed zo'n zeven jaar geleden zijn intrede in Nederland. Bij deze moderne vorm van dating maken op één avond vijftien à dertig vrouwen en mannen kennis met elkaar. Ze krijgen drie à tien minuten de tijd om met elkaar te praten. Hierna luidt een bel en blijven de vrouwen zitten, terwijl de mannen van tafel rouleren. De gesprekspartners moeten dan 'ja' (interesse in een date) of 'nee' (geen interesse) aankruisen op hun matchkaart. Hebben beiden een 'ja' ingevuld, dan is er een match.

WIST JE DAT: Mannen kruisen ongeveer twee keer zo snel 'ja' aan als vrouwen.

Waar kan ik speeddaten?

Voor wie nu denkt: hé wat leuk, ik heb vanavond niks te doen dus ik schuif gelijk gezellig even aan, hebben we slecht nieuws. Je moet je wel eerst even inschrijven. Je kunt dan de dichtstbijzijnde stad kiezen en je leeftijdscategorie, wat toch wel handig is als je niet op twintig jaar oudere mannen valt. Dit zijn de bekendste organisaties:

WIST JE DAT: Mannen alleen gaan, terwijl vrouwen vaak een vriendin meenemen.

7 speeddating tips

Tip 1: Dring niet als een wervelwind je levensverhaal aan hem op. Naar je gesprekspartner luisteren is één van de belangrijkste regels in speeddateland.

Tip 2: Je hoeft echt niet bij te lopen als de reïncarnatie van Grace Kelly (overdrijf het oputten niet!), maar zorg wel dat je er verzorgd uitziet. Het lijkt een open deur, maar we zeggen het toch maar even.

Tip 3: Wees eerlijk en vooral jezelf. Mocht er echt een prince charming bij zitten, wil je wel dat hij écht op jou valt en niet op het droombeeld wat je hebt geschetst.

Tip 4: Maak oogcontact met je gesprekspartner. Dit geeft hem het gevoel dat je luistert.

Tip 5: Verwacht niet meteen de liefde van je leven tegen het lijf te lopen, want dat loopt geheid op een teleurstelling uit. Zie het als een gezellig avondje!

Tip 6: Bedenk van te voren een beetje wat je gaat zeggen, zodat het gesprek niet stil valt (awkward!). Overdrijf dit ook niet: niemand zit niet te wachten op een vragenvuur.

Tip 7: Let op je lichaamstaal, dit is heel veelzeggend bij zo'n korte periode. Probeer rechtop te zitten en eventueel heel geïnteresseerd iets voorover te leunen. Ga vooral niet met je armen over elkaar zitten.

Voordelen

  • Er wordt geen tijd verspild (en dat is een understatement!). Als je iemand helemaal niets vindt, hoef je na die luttele drie à tien minuten minuten nooit meer een seconde aan hem te besteden. Dat is toch wel andere koek dan bij een 'normale' date, waar na een paar minuten weglopen doorgaans als zeer ongepast wordt gezien.
  • De kans op een date is vrij groot. Er zit vast wel iemand tussen die je in ieder geval een beetje leuk vindt.
  • Het is toch net iets minder eng dan gewoon daten. De focus ligt op de avond, niet op jou.
  • Je ontmoet minstens vijftien anderen! Best gezellig, zelfs als mr. Right er niet tussenzit.
  • Mocht je wel mr. Right tegenkomen, heb je die eerste (gênante) date in ieder geval achter de rug.
WIST JE DAT: Er ongeveer 91% kans is op een wederzijdse 'ja' (een match).

Nadelen

  • Omdat de tijd te kort is om elkaar écht te leren kennen, wordt je toch vooral op uiterlijk beoordeeld.
  • Ben je een beetje verlegen en moet altijd eerst even los komen? Dan is dit niks voor jou. In die korte tijd kun je dan nog niet echt een goede indruk maken.
  • Een eerste indruk zegt veel, maar niet alles. Het zit er dik in dat iemand tegen gaat vallen die eerst zo leuk leek. En dat je iemand laat lopen met iemand met wie het op de lange termijn misschien wel zou klikken.
  • Stel (de kans is klein, maar stel) dat helemaal niemand matcht. Dan is dat een flinke deuk in je zelfvertrouwen.
WIST JE DAT: Vrouwen vaker een match hebben dan mannen.

Zelf een avond organiseren

Vind je het te duur of acht je de kans op succes te klein? Organiseer dan zelf een speeddate-avond! Laat al je vrienden/kennissen hun vrienden/kennissen uitnodigen (met een bepaald maximum natuurlijk), zo heb je een beetje invloed op wie er komt. Ook kun je eventueel reclame maken via posters of Social Media. Kies een leuk plekje uit, thuis is misschien iets te klein -  maar wat dacht je van de lokale kroeg?

Redactie ThePerfectYou.nl

Door

17 april 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!