9 weetjes over Sinterklaas

9 weetjes over Sinterklaas

Denk jij alles te weten van de goedheiligman? Wij hebben 9 weetjes over Sinterklaas die jij nog niet wist!

Het is vandaag alweer 5 december en dat betekent Sinterklaas! Misschien heb je het al gevierd of je bent nog druk bezig met je gedicht en surprise. Denk jij al alles van de heilige Sint te weten? 

We hebben een aantal weetjes uit de Metro over Sinterklaas die wij nog niet wisten!

Weetje 1: Wie is Sinterklaas?

Sinterklaas werd geboren rond het jaar 280 in Demre (nu Turkije) met de naam Nicolaas van Myra. Hij werd christelijk opgevoed en was heel vriendelijk. Hij hielp veel mensen die hulp nodig hadden en werd op latere leeftijd bisschop. Sint Nicolaas staat bekend als de beschermheilige van kinderen, ongehuwde vrouwen, kooplieden en schutspatroon van de zeelieden. Veel havensteden hebben Sint Nicolaas nu als beschermheilige. Het idee achter Sinterklaas is alle arme kinderen te helpen en hun cadeautjes te geven als ze zoet zijn geweest dat jaar.

Weetje 2: 6 december

We vieren Sinterklaas op 5 december maar wist je dat het eigenlijk een hele trieste dag is? We vieren namelijk de sterfdag van Sinterklaas. Maar hij is gestorven op 6 december. Ik hoor je al denken: waarom vieren we het dan de vijfde? In het jaar 342, wanneer hij is gestorven, begon de volgende dag al om 7 uur ‘s avonds. 

Weetje 3: Zwarte-pietenpak

Waar komt het zwarte-pietenpak vandaan? Sint Nicolaas was een bisschop in Turkije en hij had persoonlijke dienaren, genaamd pages. De kleding die zwarte pieten dragen zijn typische zestiende-eeuwse kleding voor pages.

Weetje 4: Politiepaard Amerigo

Sinds 1990 wordt het paard van Sinterklaas Amerigo genoemd. In dat jaar werd het paard als politiepaard ingezet in het grote Sinterklaas verhaal. Vorig jaar is de echte Amerigo helaas met pensioen gegaan maar zijn opvolger blijft voor elk kind Amerigo!

Weetje 5: Schoen zetten

Kinderen zetten een paar dagen voor 5 december hun schoen met iets lekkers voor het paard of een mooie tekening voor de goede Sint, om een cadeautje te krijgen. Daar draait het om bij kinderen maar wist je dat vroeger de schoen werd gezet in kerken? De opbrengst werd aan de armen gegeven die het hard nodig hadden. De wortel, tekening of iets dergelijks werd vroeger in de schoen gestopt als offer voor de goden en te laten zien dat je zoet bent geweest.

Weetje 6: Huwelijksmakelaar

Het woord goedheiligman is een ander woord voor goed-hylik-man, wat ‘goed-huwelijksman’ betekent. Hij is aan deze titel gekomen door drie arme zussen aan een bruidsschat te helpen. Het verhaal is dat hij drie dagen lang geld of goud bij hen naar binnen gooide door de schoorsteen. Met dat geld konden zij trouwen en hun eer was gered. En daar komt waarschijnlijk het idee van pepernoten strooien weer vandaan!
 

Weetje 7: Chocoladeletter

Er zijn meerdere ideeën waarom chocoladeletters typisch iets voor Sinterklaas is: Idee 1: in de Middeleeuwen werden op kloosterscholen eetbare letters gebruikt om kinderen te belonen met het leren van schrijven. Als ze een letter onder de knie hadden, dan kregen ze een broodletter als beloning. Idee 2: in de negentiende eeuw bedekte men de cadeaus met een laken met de eerste letter van het kind. Idee 3: Sinterklaas gebruikt chocolade letters om kinderen te testen of ze goed met elkaar om kunnen gaan. De ene letter lijkt natuurlijk meer te zijn dan de ander. Waarom echter de letters nu van chocola zijn, is onbekend. Dit zijn allemaal ideeën maar niets is zeker.

Weetje 8: Is Sint Spaans of Turks?

De Sint komt uit Turkije, dat is bekend, maar waarom ‘Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan’? De verklaring hiervoor is dat handelsschepen in de zestiende eeuw kostbare geschenken en lekkernijen vervoerden vanuit Spanje naar andere landen, waaronder Nederland. Op die manier deelt Sinterklaas nu ook cadeaus uit: hij komt uit Spanje met de stoomboot naar Nederland.

Weetje 9: ‘Sinterklaas, gecastreerde haan...’

Nog een bekend liedje is ‘Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje’. Wie heeft zich wel niet eens afgevraagd wat kapoentje betekent? Het komt dus van het woord 'kampoen', een oud scheldwoord. Hiervoor zijn verschillende betekenissen voor: gecastreerde haan, vreemde drommel, deugniet, schurk en bandiet. Maar wat heeft dat met de Sint te maken? In de negentiende eeuw verscheen er een populair verhaal met in de hoofdrol ‘Klaes Kapoen’, een deugniet. Waarschijnlijk is daarvan het liedje afgeleid omdat de Sint alleen lieve kinderen cadeaus geeft!
 
Bronvermelding: Metro nieuws
Redactie ThePerfectYou.nl

Door

03 april 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!