Waarom lachen gezond is

Waarom lachen we eigenlijk, waar is het goed voor en hoe kunnen we nog meer lachen?

Lachen is gezond. Niet voor niets zeggen we 'een dag niet gelachen is een dag niet geleefd'. We hebben allemaal op z'n tijd een goede lachbui nodig om te ontladen. Maar waarom is lachen gezond? En hoe kan je er voor zorgen dat je meer lacht?

Waarom lachen gezond is 

 

Jij lacht, ik lach

We lachen omdat we iets leuk of grappig vinden. Maar lachen is ook een vorm van communicatie, het drukt een gevoel van verbondenheid en gezamenlijkheid uit. De kans dat je in lachen uitbarst is 30 keer zo groot als je met een groep bent. Verder kan lachen een uiting van opluchting, spot, minachting, verdriet, medeleven of ander gevoel zijn.

Lach voor je buikspieren

We weten allemaal dat lachen gezond is, maar weten we ook waarom dat zo is? Tijdens het lachen produceren de hersenen endorfine, een hormoon dat je een goed en vitaal gevoel geeft en stress vermindert. Daarnaast versterkt lachen ons immuunsysteem, waardoor je lichaam beter bestand is tegen virussen en bacteriën.

Ook gaat je bloed sneller lopen tijdens het lachen en last but not least verbrand je calorieën met lachen.  Als je lacht gebruik je namelijk meerdere gezichts spieren en buikspieren. Met een half uurtje lachen verbrand je net zo veel calorieën als een half uurtje yoga!

Uit onderzoek blijkt dat een Amerikaan die lachend op de foto in het jaarboek staat, meer kans op een succesvolle carrière en een goed huwelijk heeft dan mensen die niet lachen op de jaarboekfoto. Lachen dus!

Smile honey

Uit Brits onderzoek is gebleken dat 70 % van de mannen een vrouw met een mooie lach aantrekkelijker vinden dan een vrouw met make-up. Dus ladies dat uurtje tutten voor de spiegel kunnen we in het vervolg beter besteden aan een uurtje lachtherapie als we de mannen willen verleiden.

Opvallend is dat andersom mannen die lachen, niet aantrekkelijk worden gevonden door vrouwen. Canadees onderzoek wijst uit dan vrouwen veel minder snel vallen voor een lachende man dan voor een man met trotse of zelfs beschaamde gezichtsuitdrukking.

Lach... Yoga

Na karma yoga, power yoga, mantra yoga en dans yoga is er nu ook lachyoga. Lachyoga ook wel hasya yoga genoemd, komt oorspronkelijk uit India. Het is in 1995 bedacht door een Indiase cardioloog samen met zijn vrouw, een yogadocente. Bij lachyoga gaat het om lachen zonder reden, gewoon lachen omdat het leuk en gezond is.

Lachyoga bestaat uit een mix van losmaak- en opwarm oefeningen (dansen), lachoefeningen, lachtechnieken en lach meditatie ondersteund met diverse ademhalingstechnieken. Benieuwd naar de effecten van lachyoga, volg dan een lesje lachyoga bij Lachyoga Nederland!

Wist je dat Gorilla's en chimpansees ook lachen, maar omdat ze er geen spraakgeluiden bij kunnen maken, hijgen ze erbij.

Keep on smiling

Wat wij natuurlijk al lang wisten wordt nu maar eens bevestigd; wij vrouwen lachen meer dan mannen. Wij lachen gemiddeld 62 keer per dag, een man maar 8 keer. Daarentegen hebben wij wel meer tijd nodig om een mop te begrijpen, maar als we de grap eenmaal snappen lachen we harder dan de mannen.

Vrouwen hebben ook een voorkeur voor ingewikkeldere humor zoals woordspelingen. We zijn minder dol op slapstick.

Wist je dat: Kinderen nog meer lachen, kinderen lachen gemiddeld wel 400 keer per dag.

Laugh list

  • Volg eens een workshop lachyoga
  • Lach om je eigen blunders en fouten in plaats van je er voor te schamen
  • Kijk naar stand-up comedy of homevideo's
  • Lach vooral om je eigen grappen (is er tenminste altijd iemand die lol heeft)
  • Neem jezelf en het leven niet te serieus, durf af en toe eens lekker gek te doen!

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!