Gezonde werkplek is nodig voor jouw persoonlijke welzijn

Gezonde werkplek is nodig voor jouw persoonlijke welzijn

Heb jij een gezonde werkplek? Of heb je geen idee wat we daar mee bedoelen? Veel mensen gaan er vanuit dat hun werkplek gewoon gezond is. Maar is dat wel zo? Wat doet jouw bedrijf om ervoor te zorgen dat jij je goed en gelukkig voelt op je werkplek? 

Credit: sycamorestreet

Veel grote bedrijven hebben vaak een uitgebreide lunchkantine met veel variatie aan eten. Maar ligt er ook gezond eten? Of zijn er alleen maar kroketten en zoete snacks te vinden? Een gezonde werkplek is nodig voor het persoonlijke welzijn.

Gezonde werkplek en lunch

Een belangrijk punt waaraan je kunt zien dat jouw baas zich bezig houdt met de gezondheid van zijn werknemers is de kantine. Als je er fruit kunt kopen, gezonde broodjes en verse sapjes, dan zit je goed! Het is natuurlijk wel belangrijk dat je dit dan ook koopt.

Maar met eten alleen kom je er niet. Goede ventilatie is ook erg belangrijk!

Ventilatie

Staan bij jullie de ramen of luchtroosters open? Of is alles potdicht en snak je na een paar uur werken naar frisse lucht? Hebben rokers een eigen ruimte, of doen ze het stiekem gewoon achter hun computer? Dit kan ook enorme effecten hebben op jouw gezondheid.

gezonde werkplek Credit: paninihappy / bloodandchampagne

Dit kun je snel zelf doen

Natuurlijk kun je zelf ook meehelpen aan het creëren van een schone werkplek voor jezelf en voor je collega's.

  • Als de ramen vaak dicht zitten, zet ze dan gewoon een keertje open.
  • Stel je baas voor om wat gezondere producten in de kantine te leggen.
  • Blijf niet te lang in dezelfde houding zitten. Loop af en toe een rondje.
  • Houd je bureau netjes. Dat leidt minder af en geeft minder stress.

Wettelijke eisen

Toch heeft een gezonde werkplek met meerdere dingen te maken dan het eten van de kantine of de ventilatie. Het is ook erg belangrijk dat je een goede bureaustoel hebt. Een gezond toetsenbord en muispad zijn ook belangrijk!

Het liefst met een siliconen kussentje ter ondersteuning van je pols. Een voetenbankje kan ook goed helpen als je snel last hebt van je rug.

Zo stel je je bureaustoel goed in

Denkt jouw baas aan dit soort dingen? Of zit je al jaren achter een verouderd computerscherm je suf te turen op een krakkemikkige bureaustoel? Trek dan aan de bel! De arbowet heeft speciale eisen gesteld aan werkgevers. Je hebt recht op een gezonde werkplek!

Op de website van personeelsnet vind je meer informatie als jij denkt dat jouw werkplek niet voldoet aan de juiste eisen.

gezonde werkplek Credit: bodieandfu / bodieandfu

Extra gezonde tips

  • Als je geen kantine op je werk hebt, of ze hebben er weinig gezonde producten, neem dan een eigen -gezonde!- lunch mee en geef zo het goede voorbeeld aan je collega's!
  • Neem voldoende pauze! Even snel een kopje koffie tussendoor lijkt wel op een pauze, maar dat is het niet. Neem echt even de tijd voor jezelf. Trek je terug op een rustige plek en mediteer een beetje, of geniet even van de stilte. Doe dit twee keer per dag een paar minuten en je zult merken dat je je al snel beter gaat voelen op je werk!
  • Ga even naar buiten. Eet je lunch lekker in de buitenlucht of moet je wat met een collega bespreken? Loop een rondje, dat deed Steve Jobs ook altijd!
Redactie ThePerfectYou.nl

Door

15 januari 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!