Dagboek beginnen - 14 voordelen

Dagboek beginnen - 14 voordelen

Even gaan zitten om in je dagboek te zetten wat de dag jou heeft gebracht..

Een dagboek bijhouden? Ik doe het eerlijk gezegd niet. Ik heb er wel eentje hoor, maar ik schrijf er zeker niet elke dag een stukje in. Alleen als ik zin heb: eigelijk zelden.

Aan het einde van je dag even gaan zitten om in je dagboek te zetten wat de dag jou heeft gebracht. Of gewoon even lekker van je af schrijven wat er op dat moment in je omgaat. Een kleine moeite met eigenlijk best veel voordelen!

I just want to live a life worth writing down.

1. Dagboek beginnen? Je wordt dankbaarder!

Als je dankbaarheid uit voel je je gelukkiger. Als je aan het einde van je dag in je dagboek schrijft waarvoor je die dag allemaal dankbaar bent, sluit je de dag af met een positief gevoel. Zo ga je met een positief gevoel slapen en grote kans dat jij dan ook dankbaarder wakker zult worden!

TIP: Heb jij niet zo heel veel tijd voor het bijhouden van een dagboek? Scroll dan snel naar nummer 15 voor een perfect alternatief!

2. Je schrijft problemen van je af

Pak die pen en schrijf alle problemen van je af: schrijf echt alles op wat er in je opkomt. Doordat je je hoofd leeg hebt gemaakt, de problemen nu op papier hebt staan, kun je ze beter van een afstand gaan bekijken. Ook ontstaat er op deze manier meer ruimte in je hoofd voor nieuwe positieve energie.

3. Je leert te vergeven

Schrijven in een dagboek leert je mensen te vergeven. Je schrijft alle negatieve gevoelens naar de persoon toe op, je schrijft het letterlijk van je af. Je kan ook kiezen om in je dagboek een persoonlijke brief aan diegene te schrijven en deze vervolgens te verbranden: hierdoor zul je de negatieve gevoelens eerder kunnen loslaten.

TIP: Vind hier het meest originele dagboek    

4. Je krijgt meer inzicht

Door te schrijven krijg je inzicht van wat er in je om gaat, wat er bij je speelt. Begin gewoon eens met schrijven wat er in je omgaat en stel daarop de vraag waarom? Door daar antwoord op te geven krijg je steeds meer diepgang in en met jezelf!

5. Dagboek beginnen? Je leven op orde!

Soms moet je nog zoveel doen en zie je door de bomen het bos niet meer. Als je begint met schrijven over alle zaken die jij nog moet gaan doen krijg je inzicht in waar de prioriteit moet komen te liggen.

Schrijf in je dagboek heel duidelijk stapjes op die je eerst wil maken, de stapjes daarna en daarna...

6. Je geeft gevoelens een plek

Wij staan soms zo op de automatische piloot dat wij niet eens beseffen wat iets met ons doet. Je dagboek geeft je die tijd om even te (her)voelen en het gevoel vervolgens een plekje te geven.

7. Je inspireert jezelf

Misschien kom je onder het schrijven wel dingen tegen waarvan je opkijkt, waarvan je niet wist dat die speelden. Nu kun je er wat mee gaan doen, je hebt het immers zwart wit op papier.

8. Je leert te ontspannen

Even een momentje voor jezelf, zo aan het einde van de dag. Om even op papier te zetten wat de dag jou heeft gebracht. Van het schrijven van mooie gedachtes ontspan je al meteen, van het schrijven van negatieve gevoelens komt de ontspanning daarna.

9. Dagboek beginnen? Je stopt met piekeren

Draait jouw geest overuren op het moment dat je wil gaan slapen? Als jij een tijdje een dagboek bijhoudt worden die gedachtes echt minder! Doordat je voor het slapen alles van je af schrijft ga je met een leger hoofd naar bed.

10. Je hebt niet per direct een beste vriendin nodig

Soms zit je even niet zo lekker in je vel en wil je dat het liefste met je beste vriendin delen. Maar het kan voor komen dat ze niet altijd direct tijd voor je heeft. Je dagboek daarentegen is er altijd!

Schrijf het probleem eerst op deze manier van je af, het kan best zijn dat je daarna helemaal geen behoefte hebt om het nog met een ander te delen. Natuurlijk kan het soms ook nog wel nodig zijn!

11. Je dagboek als spiegel

Als je je dag beschrijft en bepaalde situaties tegenkomt, kun je deze situaties nog eens overzien. Het geeft je de kans om jezelf te observeren. Misschien zou je het precies hetzelfde doen, maar soms zitten er ook leermomentjes tussen. Observeer en leer!

12. Je leert je dromen en doelen waar te maken

Dromen en doelen kun je noteren in je dagboek. Je kunt op deze manier ook de stapjes er naar toe uitwerken en bijhouden hoe ver je al bent bij het streven naar deze dromen en doelen.

13. Je stimuleert je creativiteit

Het kan zijn als je een dagboek bijhoudt dat je er ook bij wilt gaan tekenen, kleuren, plakken, knippen... Dat mag allemaal! Lekker helemaal laten gaan, dat stimuleert je creativiteit. Wie weet geeft dat je nog meer inzicht!

14.  Dagboek beginnen? Leuk voor later

Zeker leuk voor later: je ziet dan je persoonlijke groei op verschillende vlakken.

15. Alternatief voor een dagboek

Heb jij niet heel erg veel tijd voor het dagelijks bijhouden van een (uitgebreid) dagboek? Dan heb ik een perfect alternatief voor jou! Ik heb een dagboek voor je gevonden die jou slechts één vraag per dag stelt en dag 5 jaar lang!  Hierdoor kun jij een uniek portret maken van jezelf.

Het enige wat jij hoeft te doen? Elke dag antwoord geven op slechts één vraag.

Een vraag per dag (€12,95)
Jessica Jansen

Door

22 september 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!