Focus - Bewuster omgaan met televisie, laptop en telefoon

Focus - Bewuster omgaan met televisie, laptop en telefoon

Onlangs hebben wij ons huis verkocht, gewéldig natuurlijk, maar dat brengt wel weer het een en ander met zich mee: (positieve) stress. Allerlei gedachten, ideeën en mogelijkheden namen de overhand.

Credit: Wardplunet

Ik was mijn mindfulness even kwijt. Hoe kan dit nou dacht ik bij mezelf? Ik ben er zó positief over! Mijn ego had duidelijk wéér de overhand genomen. Ik was alleen maar aan het doen en daardoor dus niet gefocust.

Onbewust doen

Ik merkte op dat veel tijd opging aan onbewuste handelingen als Facebook en Twitter, mijn telefoon zat echt vastgeplakt aan mijn hand. Nu ik terugkijk is dit om niet te hoeven stilstaan bij alles, maar dit maakte mij niet rustiger. Zodra ik mij bewust werd van mijn gebrek aan focus, kwam het besef dat ik werd meegenomen in de stroom van mijn gedachten. Het 'onbewust doen' van allerlei dingen, zonder er aandacht aan te geven. En toen wist ik weer, dat wil ik juist NIET!

Focus

Dus de handen uit de mouwen en focussen: tijd voor de bodyscan, mediteren en meer aandacht besteden aan mijn geest en minder aan ‘afleiding’. Minder voor de televisie gekluisterd, minder uren spenderen achter mijn laptop en bewuster omgaan met mijn telefoon . Hoe dan? Met de volgende tips kom jij een heel eind!

Tips voor focus

Kies een of meer van de volgende acties en vul zelf de aantallen in:

  • Ik check mijn mail .. per dag
  • Als ik met anderen in gesprek ben, laat ik mijn mobieltje in mijn tas/zak, óók wanneer deze af gaat
  • Ik beslis voordat ik de afstandsbediening pak welk programma ik wil zien op televisie
  • Ik kijk maximaal .. minuten naar Facebook per dag
  • Ik besteed maximaal .. keer per dag .. minuten tijd aan Twitter
  • Neem .. keer per dag even de tijd om 3 tot 5 minuten heel bewust adem te halen

En smokkelen heeft geen zin, want daar doe je alleen jezelf te kort mee!

Bewust doen

Op deze manier heb ik meer tijd voor mezelf, waardoor mijn gedachtes weer duidelijker naar voren kunnen komen. Ik merk dan vooral gedachten van onzekerheid en twijfel in die hersenpan van mij. Maar daarvoor heb ik tegenwoordig een eenvoudig stappenplan die ik graag met je deel:

  1. Last van twijfel? Door middel van mindfulness kun je twijfel 'bestrijden': ga gewoon lekker zitten, haal een paar keer diep adem en observeer je gedachten. Mindfulness is back.
  2. Ik bemerk dat angst de grootste veroorzaker is voor de twijfel die ik ervaar. Nu ik dit zo weet, heb ik een keuze: wil ik vanuit angst leven? Of vanuit compassie voor mijzelf? Ik realiseer mij dat iets nieuws altijd spannend en eng is en ben hierdoor een stuk liever tegen mijzelf.
  3. En dan de onzekerheid, wat bedoel ik daarmee? Onzekerheid ontstaat voor mij als ik niet weet wat ik kan verwachten. NU gelijk wil ik eigenlijk weten waar ik aan toe ben, dan heb ik rust. Maar zekerheid is eigenlijk maar schijn, want er kan altijd nog wat fout gaan. De enige zekerheid die je hebt is NU, als je dat beseft kun je beter loslaten.

Ik heb van mijn artikel geleerd dat ik helemaal niet mindful bezig was, maar in mijn automatische piloot stond.  Door het schrijven voor mijn online cursus Mindfulness werd ik mij pas weer bewust van mijn eigen gedrag. En kwam ik weer terug bij mijzelf via het schrijven. Voor mij is schrijven echt heel helpend.

Ik krijg inzichten, kan dingen van mij afschrijven en wanneer ik mijn teksten teruglees krijg ik vaak overzicht van alles in mijn hoofd! I love Diaries! Dus combineer een dagboek met mindfulness en dan krijg je een mindfulness dagboek - waarin je jou gedrag, gedachten en handelingen kunt opschrijven. Leuk om hiermee aan de slag te gaan! Doe je mee?

Today is more important then tomorrow!

Yvette Overbeeke

Door

09 september 2014

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!