Gedachten loslaten - 9 tips om je gedachten positief te bekijken

Gedachten loslaten - 9 tips om je gedachten positief te bekijken

Gedachten loslaten is niets anders dan je gedachten op een andere, positievere manier te gaan bekijken. We zijn gewend om onze gedachten aan te nemen voor waar: gaan met onze gedachten mee. Maar hoe waar zijn ze eigenlijk?

Credit: Mindless

Onze gedachten zijn onze eigen aangeleerde waarheden: gedachten hoeven dus niet waar te zijn. Sterker nog veel van je gedachten zijn onzin. Zou je al je gedachten als waar aan nemen dan word je gek. Misschien als we gedachten loslaten, dat we anders leren kijken naar...

Negatieve gedachten opmerken

Als je je bewust wordt van de negatieve gedachten en beelden in je geest, schenk er dan op een vriendelijke manier aandacht aan. Dat kun je doen door jezelf  allereerst een compliment te geven voor het opmerken van die negatieve gedachten. Omdat het zo een automatisme voor ons is geworden, kan het opmerken van moeilijker zijn dan het lijkt. Vervolgens kun je jezelf vragen of die gedachte wel zo redelijk is? 9 tips om anders te denken.

1. Gedachten loslaten? Ze komen en gaan

Kijk hoe je gedachten opkomen en verdwijnen, zonder het idee te hebben dat je ze moet volgen.

2. Beschouw gedachten als gebeurtenissen

Beschouw je gedachte als een gebeurtenis in je hoofd in plaats van als een feit. Het kan zo zijn dat deze gebeurtenis in je hoofd gepaard gaat met allerlei andere gedachten en gevoelens. Deze nieuwe gedachten en gevoelens zijn ook weer gebeurtenissen in je hoofd en lichaam.

Jij bepaalt hoe je ermee omgaat.

3.  Gedachten anders bekijken? Leef je in!

Hoe zou een wijs familielid of een verstandige vriend of kennis in deze situatie denken en reageren?

4. Gedachten loslaten? Zet gedachten op papier

Zet je gedachten op papier, zo kun je ze bekijken op een manier die minder emotioneel en overweldigend is. Het opschrijven ervan kan je helpen op een andere manier naar je gedachten te kijken.

5. Stel jezelf de vraag

Je kunt jezelf de volgende vragen stellen: kwam deze gedachte plotseling en automatisch in mijn hoofd? Komt de gedachte overeen met de feitelijke situatie? Is er iets wat ik in twijfel kan trekken? Hoe zou ik er op een ander tijdstip, in een andere stemming over gedacht kunnen hebben?

Zou een ander, bijvoorbeeld een optimistisch persoon, er anders over kunnen denken?

6. Gedachten anders bekijken? Kijk terug

Je bent tien jaar verder in je leven. Je bent door je ervaringen een veel wijzer persoon geworden. Hoe zou je terug kijken op deze gebeurtenis?

7. Gedachten loslaten? Gedachtentrein

Je zit in de gedachtentrein van al je gedachten. Je kunt er voor kiezen om uit deze trein springen en de gedachtentrein te zien langs komen voor je ogen in plaats je mee te laten voeren.

8. Opmerken van automatische gedachten

Betrap je jezelf op een nare, automatische gedachten? Feliciteer jezelf dan! Je bent op dat moment in het hier en nu. Breng je mond in een glimlach, een glimlach is namelijk het begin van een accepterende levenshouding.

9. Gedachten loslaten? Accepteer

Eeuwen geleden wist men al: lijden ontstaat onder andere als een mens iets onprettigs probeert af te houden of iets plezierigs probeert vast te houden. Ga eens na of dit bij jou ook zo is wanneer je het erg moeilijk hebt.

Accepteer dat wat is en laat los!

Gedachten loslaten

Credit: Brittanickel

 
Jessica Jansen

Door

18 augustus 2014

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!