De onterechte stempel die mensen met een beperking vaak opgelegd krijgen

De onterechte stempel die mensen met een beperking vaak opgelegd krijgen

"HET IS MAAR EEN STEMPEL"

Sinds een aantal jaar zet ik mij als vrijwilliger in voor mensen met een verstandelijke- en/of lichamelijke beperking; oh, wat een prachtige mensen! Uit eigen ervaring mag en kan ik dan ook zeggen dat mensen met wat voor beperking dan ook helemaal niets minder zijn dan mensen zonder beperking. Sterker nog, het contact met deze bijzondere mensen heeft mijn leven verrijkt.

Credit: Happy-thoughtsphotography

"Het is maar een stempel"

Een van de beperkingen waarmee ik de laatste jaren in aanraking gekomen ben is het downsyndroom. Het downsyndroom is een aangeboren afwijking die gepaard gaat met een verstandelijke beperking. Dit syndroom komt voor op ongeveer 4,6 van de 10.000 geboortes en in alle bevolkingsgroepen. Vaak krijg ik van de mensen om mij heen te horen dat ze bewondering en respect voor mij hebben, omdat zijzelf, naar eigen inzicht, niet in staat zouden zijn te werken met deze mensen door medelijden en soms angst. Maar, dat is het juist; mensen met het downsyndroom zijn niet zielig en hebben al helemaal geen behoefte aan medelijden. Ze willen op dezelfde manier behandeld worden als 'normale mensen'. En eerlijk is eerlijk; geef ze eens ongelijk... Zoals een van mijn toppers laatst tegen me zei; "Nikk, mijn beperking zegt niets over mij, het is maar een stempel!".

Tim's Place

Tim Harris, een jongen met het syndroom van down, is eigenaar van het Amerikaanse restaurant 'Tim's Place'. Leuk om te weten is dat hij Amerika's enige restaurant eigenaar is met een beperking als deze. Voelt hij zich daarom anders of achtergesteld? Neehoor, helemaal niet! Dit geeft hem juist de motivatie zich éxtra te onderscheiden van de rest en dit doet hij dan ook al te graag...

Service with a smile

Niet alleen staat Tim bekend om de lekkere gerechten die hij serveert. Zijn unieke service is namelijk iets waar mensen graag voor terugkomen!

beperking-video

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!