Alles wat je moet weten over het vieren van Moederdag

Alles wat je moet weten over het vieren van Moederdag

Over een paar dagen is het weer Moederdag. Over de hele wereld worden alle moeders dan weer eens lekker in het zonnetje gezet! Maar waar komt Moederdag eigenlijk vandaan? En wordt het ook in andere landen gevierd?

Photo Credit: lovetaza

Alles wat je moet weten over het vieren van Moederdag.

Waar komt Moederdag vandaan?

Moederdag komt oorspronkelijk uit Amerika. De Amerikaanse Anna Jarvis is de grondlegger van Mother's day. Nadat haar moeder op 9 mei 1905 overleed organiseerde Jarvis het jaar daarop, de eerste zondag na de overlijdensdag van haar moeder, de eerste 'General Memorial Day of all Mothers'. Maar het heeft tot 1914 geduurd voordat Mother's Day een officiële nationale feestdag werd in Amerika, waarop alle moeders bloemen kregen. Daarna sloeg Moederdag al gauw over naar Mexico en verspreidde zich vervolgens naar West-Europa.

WEETJE: Hoewel Anna Jarvis zich haar hele leven inzette voor moeders, is ze zelf nooit moeder geworden!

Waarom vieren we Moederdag?

Moederdag is eigenlijk ontstaan vanuit het idee dat we samen stil staan bij de rol die onze moeder en andere moeders innemen in ons leven. Maar in de van loop de tijd is Moederdag meer en meer vercommercialiseerd. Bedrijven zien Moederdag als een gelegenheid om flink winst te maken. Moederdag staat tegenwoordig meer in het teken van het verwennen van onze moeders met dure, luxe cadeautjes en een traditioneel ontbijt op bed. Terwijl deze nationale feestdag in eerste instantie eigenlijk bedoeld was om de rol van de moeder te 'vereren'.

moederdochter Photo Credit: mediacache

In Nederland ging Moederdag altijd al meer om de Moederdagcadeautjes en andere verwennerij, dan om het vereren van de rol van de moeder. Op initiatief van de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde werd Moederdag in 1928 geïntroduceerd in Nederland. Deze zagen een gouden kans om de bloemverkoop flink te bevorderen. (Niet erg idyllisch hè?!)

Moederdag in het buitenland

Eigenlijk wordt in alle landen Moederdag op dezelfde manier gevierd. Iedereen verwend haar moeder de hele dag door met cadeautjes, gedichtjes, ontbijt op bed en huishoudelijke taken worden door de kinderen gedaan. Het enige verschil is dat Moederdag niet in alle landen op de tweede zondag in mei gevierd wordt.

In Noorwegen wordt Moederdag bijvoorbeeld op de tweede zondag van februari gevierd en in het Midden-Oosten vieren ze Moederdag op 21 maart, de eerste dag van de lente. In Antwerpen wordt 'Moederkesdag' op 15 augustus tijdens Maria Hemelvaart gevierd, terwijl in de rest van België Moederdag op de tweede zondag in mei is. In Engeland is Mothering sunday een christelijke feestdag. Het wordt gevierd op de vierde zondag in de Vastentijd, drie weken voor Pasen.

Dus sta aankomende Moederdag wat meer stil bij de rol die je moeder inneemt in je leven. Wat betekent jouw moeder voor je? Dat is waar Moederdag om gaat, die cadeautjes, bosjes bloemen en verwennerij horen er natuurlijk ook bij maar uiteindelijk is het maar bijzaak! Je moeder, die is het aller allerbelangrijkste op Moederdag!

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!