11 feiten over dromen die je nog niet wist

11 feiten over dromen die je nog niet wist

Na een heerlijke warme douche duik jij verlangend onder je oude vertrouwde lakens. Na een dag hard werken sluit jij welverdiend je oogjes en ben je klaar om dromenland te gaan betreden. Want yes, dromen is héérlijk! Het geeft ons de mogelijkheid om alle spanningen los te laten en ons even te wanen in nachtelijke relax sferen. 

Credit: carolineadler

Als je tenminste over leuke dingen droomt Maarre... even tussen jou en mij: wat weet jij eigenlijk daadwerkelijk over dromen? No worries: wij praten je bij!

LEES OOK: Ontdekt de betekenis van dromen

11 feiten over dromen die je nog niet wist

1. Slaapkoppen!

Believe it or not: we slapen gemiddeld één derde deel van ons leven (!), wat inhoudt dat de gemiddelde mens zes jaar van zijn leven doorbrengt in dromenland. Als je het terug rekent op nachten, betekent dit dat we één à twee uur per nacht dromen. En ja, ook jij behoort tot deze nachtelijke slaapkoppen; iedereen droomt namelijk, ook al herinner je je vaak niet meer dat je überhaupt iets hebt gedroomd.

2. Keep on dreaming!

Ook al word je intens vrolijk wakker met die ene droom nog vers in je geheugen (lees: you and mr. perfect op een tropisch vakantieoord!), bewezen is dat je op een nacht maar liefst drie tot zeven verschillende dromen bijwoont!

Een droom duurt dus helemaal niet zo lang als dat jij je 's ochtend kunt herinneren... hij duurt vaak zelfs maar een aantal kostbare minuten. Nice to know: vijf minuten na het einde van de droom zijn we al meer dan de helft van ons nachtelijke wegzinkertje vergeten. Een uur later kunnen we ons zelfs nog maar tien procent herinneren!

dreaming Photo Credit: Media-cache

3. Nachtmerries

Ben jij laatst in de hulst van de nacht geschrokken uit je bed opgesprongen omdat je dagelijkse dosis nachtrust werd verstoord door een angstaanjagende nachtmerrie? Je bent zeker niet de enige! Negatieve emoties komen namelijk veel meer voor in dromen dan positieve gevoelens. Een persoon die is geladen met negatieve emoties, zal daardoor meer last hebben van nachtelijke schrikmomentjes.

4. Mannen dromen over... mannen (ja, echt!)

Weird but true: mannen (inderdaad, die vrouw-geobsedeerde wezens) dromen in de meeste gevallen over andere mannen! Ongeveer 70% van de droomcrew van de man bestaat uit andere mannen, dit terwijl wij als vrouwen de rollen eerlijk hebben verdeeld: 50% bestaat uit vrouwen en de andere 50% uit mannen. Daarnaast zijn de mannelijke dromen vaak een stuk agressiever geladen.

5. Snurkpraktijken verstoren droom

Niet alleen je partner, maar ook je dromen leiden onder jouw nachtelijke snurkpraktijken! Tijdens het snurken droom je namelijk aanzienlijk minder, dit omdat het op hevige snurkmomenten niet mogelijk is om te dromen.

slapen Credit: 404flickr

6. Magische dromen

Maar liefst 63%-98% van de wereldbevolking heeft aangegeven te geloven in voorspellende dromen. Dit is niet zo gek gezien het feit dat 18% à 38 % van de mensen ten minste één voorspellende droom heeft gehad, dit tegenover 70% die wel eens een déjà-vu heeft meegemaakt.

7. Lichaam verlamt tijdens dromen

Op het moment dat je dromenland betreedt, neemt de REM-fase (Rapid Eye Movement) ongeveer 20 % in beslag. De REM-fase is een normale ontwikkeling tijdens het slapen en wordt herkent door snelle bewegingen in het oog. Op het moment dat je daadwerkelijk in slaap gevallen bent, is het lichaam verlamt door het brein, zodat je geen fysieke bewegingen kunt maken tijdens jouw nachtelijke rustmomentje.

... en meer!

Nu je een stuk wijzer bent over je nachtelijke droompraktijken, zul je hoogstwaarschijnlijk een stuk bewuster je bed betreden. Maar hé, kennis heb je nooit genoeg! Speciaal voor jullie nog een aantal leuke facts and figures.

  • Kinderen hebben meer nachtmerries dan volwassenen
  • Studies laten weten dat onze hersengolven actiever zijn als we dromen
  • Probeer jij al wekenlang te stoppen met dromen? Lucky you: dan droom je langer dan een gemiddeld mens!
  • Ook blinde mensen kunnen beelden zien tijdens het dromen
Redactie ThePerfectYou.nl

Door

10 april 2014

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!