Thuis werken - 6 tips om productief te zijn

Thuis werken - 6 tips om productief te zijn

Vanuit huis werken wordt steeds populairder. Niet alleen mensen die een eigen zaak hebben, werken vanuit huis. Ook voor gewone werknemers wordt het steeds populairder om thuis aan de slag te gaan. Het 'nieuwe werken' wordt het ook wel genoemd. Geen files of vertraagde treinen. Hier 6 tips om vanuit huis te werken. 

Photo Credit: avenuelifestyle / laurenconrad

Ideaal! Alleen: hoe zorg je dat productief bent en werk en privé gescheiden houdt? Lees onze 6 handige tips! Thuis werken.

1. Werk in een aparte kamer

Waarom een aparte kamer? Ten eerst is het fijn dat je alles hier kunt opbergen en alles bij de hand hebt als je aan het werk bent. Ook is het heel fijn dat je 's avonds écht de deur achter je kunt dichttrekken en je avond kan beginnen. Je krijgt dan echt een scheiding tussen werk en privé. Als je je hier tenminste aan houdt.

2. Werk op je eigen tijden

Iedereen heeft zo'n zijn eigen ritme. Nou is het niet goed als je tot 4 uur 's nachts aan de slag gaat en tot 11 uur uitslaapt, maar toch kun je wel spelen met je ritme. Iedereen heeft wel een tijdstip op de dag waarop hij/zij heel scherp of juist heel duf is. Maak hier optimaal gebruik van. Ben je 's ochtends super scherp en 's middags alles behalve productief? Begin dat extra vroeg en ga 's middags sporten en doe aan het eind van de middag nog wat!

3. Ga de deur uit

Vergeet je niet te sporten? Het gevaar van werken vanuit huis is dat je 's ochtends je joggingpak aantrekt en vervolgens lekker binnen blijft. Voor een keer is dat geen ramp, maar maak hier geen gewoonte van. Het is juist goed voor je productiviteit om het idee te hebben dat je aan het werk gaat. Het is dan ook goed om afspraken buiten de deur te plannen. Of een moment te vinden om te sporten. Frisse lucht is goed om weer fris aan de slag te kunnen.

thuis Photo Credit: thebottomoftheirbasket

4. Werkplek inrichten

Hoe is jouw werkplek ingericht? Is het een rustige plek? Of zit je midden in je strijkkamer tussen al het wasgoed? Logisch dat je dan niet fijn kunt werken. Probeer je werkplek zo rustig mogelijk in te richten, zodat je niet wordt afgeleid door andere dingen. En zeker niet door het huishouden.

5. To much thuiswerken?

Mensen denken vaak dat het lastig is om jezelf te motiveren als je thuiswerkt. Toch hebben de meeste mensen die thuiswerken juist moeite om af en toe rustig aan te doen. Het gevaar van thuiswerken is dat je het niet los kunt laten en  continue  doorgaat. Je kunt dag en nacht aan het werk gaan. Maar dit is niet de bedoeling en kan er zelfs voor zorgen dat je een burn-out krijgt! Werk dus met mate en zorg voor voldoende ontspanning!

6. Contacten

Thuiswerken kan best alleen zijn. Je hebt geen collega's om je heen. Probeer daarom te investeren in leuke contacten als je zelfstandig ondernemer bent. Spreek af met mensen die net als jij thuiswerken. Denk aan netwerkevenementen, gezamenlijke lunches, etc. Heb je wel collega's maar werken jullie allemaal vanuit huis? Spreek dan regelmatig met elkaar af en bel elkaar af en toe. Juist deze contacten kunnen je motiveren in je werk en maakt dat je plezier hebt in wat je doet!

Sarah Glasbergen

Door

10 april 2014

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!