Sporten met een Personal Trainer - Week 5

Sporten met een Personal Trainer - Week 5

Nikki sport gedurende 12 weken twee keer in de week onder begeleiding van Stefan, personal trainer en eigenaar van Warrior Strength & Conditioning. Of het haar bevalt en wat haar resultaten zijn lees je iedere week terug in haar weekverslag. Vandaag week 5.

Credit: Fitspoholic

Wil je Nikki vanaf het begin volgen? Klik hier De vorige week gemist? Klik hier

Sporten met een Personal Trainer: Week 5 - Les 1

 

Romptraining / Core stability

Klinkt interessant he? Zodra ik de zaal in loop ligt er een grote skippybal op me te wachten. Maar hé, je begrijpt natuurlijk wel dat ik er niet een uur lang rondgehobbeld wordt op een skippybal. Nee, we gaan werken aan mijn core stability. M'n handen op de grond en m'n voeten op de bal. Vervolgens m'n voeten op de grond en m'n handen/armen op de bal.

Stefan: "Waarom core stability zo'n zinvolle trainingsvorm is? Door consequent core stability oefeningen te doen waarbij je de controle en balansbeheersing over je rug, bekken, heup, knie en enkel traint, ben je niet alleen minder vatbaar voor blessures, ook verbeter je je sportprestatie. Buiten de conditie die aangesproken wordt, heb je heel veel baat bij het verbeteren van je wendbaarheid, explosiviteit en functionele kracht."

Ondertussen moet ik m'n ogen dichtdoen en geeft Stefan regelmatig een oplawaai tegen de grote blauwe skippybal onder mij. Ja, probeer dan maar eens in je positie te blijven..

Stefan: Het uiteindelijke doel van de romptraining is om de spieren van de romp zo effectief mogelijk te gebruiken, zodat de positie van de wervelkolom tijdens diverse krachtinspanningen goed te beheersen is. In feite ben je in staat om “klappen” op te vangen zonder dat dit invloed heeft op je lichamelijke stabiliteit. In feite vormen de spieren onderin de romp de basis waarop de rest van de rug steunt. Tijdens een inspanning zijn de spieren onderin de rug constant aangespannen. Daarom worden deze spieren ook gezien als stabilisatoren van de onderrug. Echter hoeven deze spieren niet heel sterk te zijn, maar moet het uithoudingsvermogen en de coördinatie hiervan wel goed zijn.

Plyometrische oefeningen

Plyometrische oefeningen. Een bal van zes kilo boven je hoofd houden, deze op de grond stuiteren, opvangen en dit zo'n tien keer herhalen. Zijn de tien keer voorbij? Dan hou je de bal boven je hoofd en dribbel je tussen een aantal liggende hoepels door om het stuiteren en opvangen vervolgens weer te herhalen. Dit zo'n vier keer. Word je niet moe van hoor..

Stefan: Plyometrische training is een vorm van training met als doel om jouw spieren een snelle en krachtige beweging aan te leren. En helaas, dit lukt niet alleen met een traditioneel trainingsprogramma. Je kunt deze vorm van training toepassen op bijna elke sport. Het is een methode die ontzettend efficiënt is en waarmee jij sportprestaties verbetert en blessures vermindert. 

Optimaal Sporten weet alles over deze vorm van training.

[gallery link="none" ids="58409,58412,58413,58414,58410,58411"]

Sporten met een Personal Trainer: Week 5 - Les 2

 

Oefeningen combineren

"Nu we bijna op de helft van het aantal weken zijn, wordt het tijd dat we oefeningen gaan combineren. Je weet nu inmiddels al meer dan aan het begin en ook ken je de handelingen." Ja, dat is wat Stefan zegt en stiekem ben ik bang. Ik zie het al helemaal voor me: hij roept iets als 'SQUAT!' 'BUIKSPIEREN' 'SPRING' 'BOKSEN' 'SQUAT' 'SQUAT' 'BOKSEN' en ik moet dat dan, braaf als ik ben, allemaal uitvoeren in een tempo waar de honden geen brood van lusten. Is deze training al om?..

Dit gaan we doen..

Zodra het parcours klaargelegd is begint hij uit te leggen wat de bedoeling is. Links van me zie ik het touw liggen en rechts van mij liggen twee gymschoenen (ongeveer vier meter bij elkaar vandaan) op de grond. De berg die achter me ligt vergat ik, maar Stefan attendeert me er even op..

Here we go!

Het is de bedoeling dat ik eerst 30 seconden van gymschoen naar gymschoen loop en iedere keer als ik bij een schoen aankom, deze ook aantik. Na die 30 seconden ga ik door naar het touw. Met golvende bewegingen tot boven mijn hoofd is het de bedoeling dat ik deze 30 seconden lang in beweging hou met mijn armen. Vervolgens mag ik de berg op. Nee, vervolgens moet ik de berg op. Niet met de trap, maar gewoon naast de trap.

Wat er gebeurt als ik beneden kom? Dan begint de hele show gewoon weer opnieuw en dit vier keer achter elkaar. Veeg. Me. Op.

Kuiten / Buikspieren / Billen

Zodra Stefan me bij elkaar geveegd heeft is er aan zijn blik wel te zien dat dat 'ie doorheeft dat ik het even zwaar heb. Medelijden? Nee hoor, dat heeft 'ie niet zo snel, maar toch is het wel fijn dat hij de volgende oefeningen een beetje aanpast naar mijn status. Hij laat me een aantal losse oefeningen uitvoeren waarbij ik m'n kuiten, buikspieren en billen train (zie foto's) en beetje bij beetje komt mijn ademhaling weer op gang.

Door naar de volgende week? Klik hier

stefan
Redactie ThePerfectYou.nl

Door

26 maart 2014

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!