Handige tips om te (be)sparen

Handige tips om te (be)sparen

Houd jij aan het aan het eind van je geld ook een stukje maand over? In de huidige tijden van recessie is het extra moeilijk om te sparen, zeker aangezien shoppen en feesten óók hoog op het prioriteitenlijstje blijven staan. Daarom hebben wij bruikbare tips om te sparen en bezuinigen voor je.

Credit: hernameismoon

Spaartips

 • Zet je financiële situatie op een rijtje. Zoek precies uit hoeveel je kunt sparen en zet dat opzij. Zo vermijd je dat je regelmatig spaargeld opneemt voor je normale lasten.
 • Heb jij uitgerekend wat je precies kunt sparen? Spaar dat bedrag via periodieke overboeking. Het zelf steeds overmaken vraagt discipline en kost moeite.
 • Zet extraatjes op de je spaarrekening! Denk hierbij aan bonussen, de dertiende maand en je vakantiegeld. Je kunt immers normaal ook zonder die extra's rondkomen.
 • Je spaargeld in een oude sok bewaren is echt passé. Dit lijkt misschien veiliger (de banken staan momenteel niet echt te boek als heel stabiel), maar dat ís het niet. Je kunt het geld verliezen bij brand of diefstal en daar ben je dan niet voor verzekerd. Als je bij een bank spaart die onder toezicht van de Nederlandsche bank staat en hij valt om, dan krijg je het geld terug van de overheid. De oude sok om belasting te ontduiken is ook vaak onnodig: in 2011 hoeft belasting pas bij een bedrag hoger dan €20.785 te worden betaald. Plus je krijgt rente bij banksparen en dat vangt eventuele inflatie op.
 • Misschien leuk als extra zakcentje: spaar via de Albert Heijn. Die geven namelijk de mogelijkheid bonuskorting en flessengeld automatisch te sparen. Zo zet je bijna ongemerkt wat opzij.
d4 Credit: plumprettysugar

Bezuinigtips

 • Maak altijd een boodschappenlijstje en hou je daar aan! Zo voorkom je de beruchte 'impulsaankoop' én het is beter voor de lijn.
 • Bak zelf brood. Een broodbakmachine kost maar een paar tientjes en smaakt nog beter ook.
 • Koop niet alles wat je ziet direct. Denk er een paar dagen over na. Wil je het dan nog steeds heel graag, dán ga je terug naar de winkel.
 • Ga fietsen in plaats van de auto of het openbaar vervoer.  Dat is naast helemaal gratis ook gezond, goed voor de lijn en je hebt nooit meer last van files en vertragingen.
 • Het is veel voordeliger om groente en fruit op de markt te kopen, het liefst aan het eind van de dag.
 • Laat als je boodschappen gaat doen of bij je wekelijkse shopsessie je pinpas thuis. Neem een vast bedrag aan contanten mee. Je verplicht jezelf hierdoor om bewust te kopen.
 • Bekijk je abonnementen eens kritisch. Zo kan je bijvoorbeeld makkelijk je TV-gids de deur uit doen, die staat gratis online. Abonnementen op tijdschriften en kranten kun je delen met vriendinnen/buren/familie.
 • Nergens kan je zo op besparen als op etentjes en uitgaan. Thuisblijven kan net zo leuk zijn! Organiseer een film avond in plaats van de bioscoop en vraag je vrienden te eten in plaats van dat dure restaurant.
 • Bespaar op je energierekening (en help het milieu) met een standbykiller. Hiermee zet je elektronische apparaten écht uit. Dit scheelt zo'n 10 tot 15% per jaar aan energiekosten. Verder kun je de energierekening flink korten door alleen spaarlampen aan te schaffen, de verwarming niet te hoog te zetten of voordat je een elektrisch apparaat koopt op het energielabel te letten (kies voor het A-label).
Redactie ThePerfectYou.nl

Door

29 maart 2014

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!