6 tips hoe je kunt afvallen met hardlopen

6 tips hoe je kunt afvallen met hardlopen

Was jouw goede voornemen van dit jaar ook dat je aan je gezondheid wilt werken of wat kilo's kwijt wil? Wij zijn nu al een vier maanden verder. Meer gaan sporten is dan een goede oplossing! Maar niet iedereen heeft zijn of geld voor de sportschool of andere sportclubs. Hardlopen is iets wat iedereen in zijn eigen tijd kan doen.

Photo Credit: self

Bovendien hoeft het niet veel geld te kosten. Het enige wat je nodig hebt is lekker zittende kleding en goede hardloopschoenen.

6 tips hoe je kunt afvallen met hardlopen

1. Begin rustig

Als je net begint met hardlopen, is het belangrijk dat je langzaam opbouwt. Niet meteen een uur willen rennen, maar ga voor korte stukjes. Tussendoor een stukje lopen kan ook absoluut geen kwaad! Bouw stap voor stap je hardloopschema op. Zo kun je elke keer net iets verder rennen dan de vorige keer. Ga voor de eerste dag dat je begint voor een rondje van ongeveer 20 minuten. Dit is lang genoeg om te beginnen en te wennen aan het het hardlopen.

Na een paar dagen kun je dit opbouwen naar 25 minuten. Als je zo langzaam opbouwt, kun je na een paar weken waarschijnlijk al 45 minuten rennen zonder meteen last te krijgen van spierpijnen!

2. Afvallen met hardlopen

Mensen denken vaak dat snel rennen het beste is om af te vallen met hardlopen. Maar dat klopt niet. Probeer juist in een langzaam tempo te rennen. Hierdoor verbrandt je lichaam vetten, in plaats van koolhydraten en suikers. Bovendien kun je een langzaam tempo waarschijnlijk langer volhouden. Op die manier kun je dus nog meer vetten verbranden. Dubbel geluk! Als je wel snel wilt rennen, houd er dan rekening mee dat je vooral je conditie aan het trainen bent en geen vetten verbrand. Je valt dus langzamer af.

3. Schema om af te vallen

Op verschillende sites vind je een super handige schema's waarmee je kunt afvallen. In twaalf weken tijd bouw je langzaam op. Uiteindelijk kun je 45 minuten rennen! Op deze website staan bovendien nog veel meer schema's. Zowel voor beginners, half gevorderden en de gevorderde hardloper. Super leuk om even te kijken, dus!

uitgelicht Photo Credit: fitsugar / fitsugar

4. Discipline

Om een goed resultaat te krijgen en echt af te vallen, is het belangrijk dat je genoeg discipline hebt. Houd je goed aan het schema! Probeer echt drie keer per week te rennen. Hierdoor blijft je lichaam ook in conditie. Als je te grote pauzes neemt, zwakt deze namelijk weer af en moet je het opnieuw gaan opbouwen.

5. Ga niet in je eentje

In het begin kun je nog wel gemotiveerd zijn om te hardlopen, maar na verloop van de tijd kan die motivatie afzwakken. Het gevaar dat je dan lekker op de bank blijft zitten, omdat je even geen zin hebt, is dan erg groot. Als je samen met een vriend of vriendin begint met hardlopen, kun je elkaar motiveren en aanmoedigen om door te zetten! Een ander voordeel van samen hardlopen, kun je merken in het begin. Misschien is de stap om te beginnen wel erg groot en heb je even een duwtje in je rug nodig. Ook dan kan een loopmaatje goed van pas komen!

6. Trainen via MP3

De Vlaamse Evy Gruyaert heeft een speciale mp3 podcast ontwikkelent waarin ze je les voor les begeleidt. Met 'Start to run' bouw je handig een schema op en wordt je letterlijk stap voor stap ingefluisterd wat je moet doen. Evy praat tegen je, geeft instructies en wisselt leuke hardloopmuziekjes af. Super handig als je wilt beginnen met hardlopen! Je kunt de podcast hier kopen.

Ben jij ook een hardloopfanaat? Hoe vaak loop je hard per week?

Redactie ThePerfectYou.nl

Door

29 maart 2014

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!