Omgaan met veranderingen - 5 manieren waarop dit kan

Omgaan met veranderingen - 5 manieren waarop dit kan

De wereld verandert, en jij dus ook!

De wereld om ons heen is constant in beweging en continu aan het veranderen. Niet alleen dat: ook wijzelf veranderen (onbewust). Of ze nu groot of klein zijn, veel of weinig impact hebben, iedereen heeft zijn eigen manier om om te gaan met veranderingen. Sommigen houden liever vast aan dingen, terwijl anderen juist meer baat hebben bij het loslaten ervan..

Alles verandert. Alles. Je lichaam verandert elke dag en ook je geest is geen moment hetzelfde. Toch zien we onszelf als een 'ik': iemand die er altijd is en daarom ook altijd blijft. Ook de dingen buiten ons blijven we, ondanks (kleine) veranderingen, herkennen. Denk hierbij aan je buurmeisje dat met de dag groeit, of aan een vroegere vriendin die je na jaren weer eens tegen het lijf loopt. We herkennen ons ouderlijk huis, ook al is het vervallen en we herkennen een landschap, ondanks dat er nu wegen doorheen lopen.

Het talent om ons staande te houden

Het mag dus eigenlijk wel duidelijk zijn dat wij mensen een zeldzaam talent hebben om met beide benen op de grond te blijven staan in een continu veranderende wereld en in een blijvend veranderende 'ik'. Sterker nog, eigenlijk is alles wat we doen een soort van 'omgaan met veranderingen'. We passen ons aan op de weersomstandigheden, wanneer je iets wordt gevraagd geef je antwoord en als je een bladzijde omslaat zie je allemaal nieuwe woorden.

Wordt het  te veel?

 Juist omdat we (onbewust) zo ontzettend veel veranderingen meemaken en doorstaan, sluiten we ons (onbewust) ook heel vaak ook af van veranderingen. Toch is het slim en aan te raden om regelmatig wél stil te staan bij veranderingen. Laat de boel even voor wat het is en wees je ervan bewust. Je zult ontdekken dat veranderen gaat over loslaten, vasthouden en alles ertussenin.

Op de juiste manier omgaan met veranderingen

 

1. Vier het!

De geboorte van een kind, een overgang naar een nieuw levensjaar, een begrafenis. Allemaal vieringen. Oké, de een misschien wat vrolijker dan de ander, maar aan het einde van de rit zijn het allemaal vieringen. Heb je je wel eens bedacht dat alles tijdelijk is en dat alles dus verandert en voorbijgaat? Waarom vieren we dan niet veel meer in het leven? Vier het begin van de vakantie, het begin van de lente en vier het nieuwe (en zoveelste) paar schoenen dat je gekocht hebt. Je zult merken: het geeft grip op je veranderingen.

2. Let op!

Veel veranderingen zien we pas als deze in volle gang zijn. Denk bijvoorbeeld aan een reorganisatie op je werk of het veranderen van je relatie in 'verliefd' naar 'liefde', als het meezit. In het begin zijn het kleine veranderingen die je helemaal niet opmerkt, of misschien helemaal niet op wil merken. Natuurlijk is het makkelijk om er je ogen voor te sluiten, maar of het slim is, is een tweede. Juist door je bewust te zijn van de kleine veranderingen en deze op te merken, voel je je minder opgeleverd aan de grote veranderingen op je pad.

3. Leg het vast!

Iedereen gaat anders om met veranderingen. Het is een karakterkwestie. De een vindt het heerlijk om regelmatig veranderingen aan te brengen in het huis, terwijl de ander gestrest en moe raakt bij de gedachten aan veranderingen en afwijken van routines. Toch kun je er niet omheen en is het belangrijk om veranderingen te koesteren.

TIP: Maak eens een lijstje met grote veranderingen in je leven uit het verleden. Ga eens na: hoe ben je toen met die veranderingen omgegaan? Of, hou een (digitaal) dagboek bij. Film! Fotografeer! Hoe leuk is het om elke dag een foto van je zoontje/dochtertje te maken en deze over een jaar terug te zien?

4. Zeg 'Ja'!

Eigenlijk heel onbewust verzetten we ons vaak tegen veranderingen. Eerlijk is eerlijk: wat bekend is, is veilig en iets wat onbekend is, is algauw eng. Waarom een nieuwe haarkleur of een ander telefoonabonnement? Begrijp ons niet verkeerd, het is goed dingen te behouden, maar om sommige veranderingen kun je gewoon niet heen. Het is dan zonde je tijd te verspillen aan het nadenken over hoe het was en hoe het dus nooit meer zal zijn. Doe je dat wel, dan zul je merken dat je de negativiteit en ellende verankert in je brein en je gedachtegang.

Wees positief

Ben je positief, dan gebeurt er juist het tegenovergestelde. Ouder worden is niet vervelend en eng: vier het leven, je leeftijd staat je goed en een nieuw jaar brengt weer zoveel mooie, onverwachte momenten met zich  mee!

TIP: Omdenken! Je kunt de werkelijkheid niet veranderen, maar je kunt er zeker wel een eigen draai aan geven! Zie het probleem niet als een probleem, maar als een feit. Maak van dat feit vervolgens een mogelijkheid!

5. Weet dat het voorbij gaat!

Waarom wij hebben overleefd en nog steeds overleven? Juist doordat we kunnen omgaan met veranderingen. Wij als mens passen ons aan, bewegen mee, we passen toe en vinden voor alles een oplossing. Toch reageer je soms het beste door even niets te doen. De wereld is constant in verandering en juist de veranderingen met een grote impact op jouw persoonlijke leven heb je eigenlijk niet in de hand. Laat je meevoeren met de stroom, tot de rust wederkeert. Zorg in die tussentijd wel goed voor jezelf en onthou altijd dat wij gemaakt zijn om veranderingen te doorstaan!

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!