Gezond leven tijdens de vakantie

Gezond leven tijdens de vakantie

Hoe zorg je er nou voor dat je gezond kan leven én genieten tijdens de vakantie? Diëtist Marinda geeft advies.

Voor een zomervakantie proberen we vaak toch net wat gezonder te eten en meer te bewegen, om er net weer wat strakker uit te zien in onze bikini. Maar zodra de vakantie echt begonnen is, zijn we dit vaak weer snel vergeten en zitten de verloren kilo’s er zo weer aan. Hoe zorg je er nou voor dat je gezond kan leven én genieten tijdens de vakantie?

Eten

Daar zit je dan aan je tafeltje met de menukaart. Of bij het buffet met al dat lekkers. Probeer voor jezelf te bepalen wat gezonde keuzes zijn. Hebben ze bijvoorbeeld een frisse salade of warme groenten met een stukje vlees of vis? Natuurlijk hoef je niet de hele week gezond te eten worden. Iets minder gezonds mag ook wel eens. Is er een lopend buffet? Probeer dan niet te veel op te scheppen en het bij één keer opscheppen te laten. 

TIP: Wat vers fruit is ook altijd goed en erg lekker met warm weer, zeker als je juist wat minder trek hebt gekregen door het warme weer.

Ook als je buiten bent, bijvoorbeeld in de stad, bij het zwembad of op het strand zijn er natuurlijk veel verleidingen. Probeer hier ook de juiste keuze te maken. Haal bijvoorbeeld in de supermarkt een salade of de ingrediënten hiervoor zodat je de salade zelf kan maken.

"Je kunt je water opleuken door er bijvoorbeeld wat fruit in te doen, zoals een schijfje citroen." 

Drankjes zonder calorieën

Drinken is belangrijk, waar je ook bent. Op een warme bestemming moet je natuurlijk wel extra goed opletten. Je zweet dan meer en dat vocht moet ook weer aangevuld worden. Maar waarmee kan je dat nou het beste doen? Omdat je op een vakantie toch vaker geniet van lekkers, kan dit weer een beetje gecompenseerd worden met drankjes. Kies bijvoorbeeld voor thee zonder suiker of water. Deze drankjes leveren geen calorieën. Dat lekkere ijsje compenseer je dan mooi door die paar glazen frisdrank te laten staan. Je kan je water wat opleuken door er bijvoorbeeld wat fruit in te doen, zoals een schijfje citroen. Erg lekker en verfrissend.

Stay active

Was je in ons kikkerlandje nog fanatiek aan het sporten? Dat kan natuurlijk ook op vakantie. Oké, misschien iets minder fanatiek. Maar regelmatig bewegen kan nog steeds! Maak bijvoorbeeld een lange wandeling. Doe dit natuurlijk niet op het heetst van de dag maar ga in de ochtend of avond en zorg dat je voldoende drinken mee neemt. Sommige hotels hebben ook hun eigen gym of pool waar je gebruik van kan maken. In dat geval kan je dus nog steeds actief zijn! Of wat dacht je van een aantal oefeningen op je hotelkamer of een bijvoorbeeld een potje beachvolleybal op het strand?

Afspraken maken

Spreek van tevoren met jezelf af wat wel en niet mag. Je wilt bijvoorbeeld drie keer per week iets actiefs doen en maximaal twee keer per week een lekkere cocktail of een patatje bij het zwembad. Probeer deze dingen van te voren met jezelf af te spreken en schrijf ze op als houvast. Wees hierbij ook niet te streng voor jezelf. Je bent op vakantie en iets lekkers mag ook wel eens! Daarnaast kan de verleiding juist extra groot worden wanneer je te streng voor jezelf bent. Zo groot dat je bijvoorbeeld in een eetbui terecht komt en denkt dat het nu toch niet meer uitmaakt. Dus hou je je een keer toch niet aan een afspraak? Dan is de dag echt nog niet verpest. Pak het hierna gewoon weer op.

Enjoy!

Natuurlijk moet je wel genieten van je vakantie. Je hebt tenslotte niet altijd vakantie, dus het is logisch dat je het er goed van neemt. Maar probeer wel grenzen voor jezelf te stellen en geniet ook echt van de dingen die je eet en drinkt! Enjoy!

Marinda Vis

Door

14 juli 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!