Een goede spijsvertering creëer je zo!

Het borrelt in je buik, het zit niet helemaal lekker. Komt het van die paar glazen fris die je dagelijks drinkt? Wij geven je tips voor een goede stoelgang!

Het hebben van een goede spijsvertering is niet meer zo zelfsprekend. We hebben te maken met bijvoorbeeld obstipatie, diarree of een opgeblazen gevoel. Als je kijkt naar hoe onze leefstijl steeds meer verandert, is het niet heel raar dat deze klachten steeds vaker optreden. Maar hoe kun je nou die goede stoelgang te creëren?

Beweeg!

Nederland is een echt fietsland, maak er gebruik van! En ook de sportscholen barsten af en toe uit zijn voegen. We bewegen dan ook nog best veel, zeker als we het vergelijken met andere landen. Toch worden we steeds minder actief. Dit komt onder andere door zittende beroepen. En misschien worden we ook steeds wat luier. Het is natuurlijk heel verleidelijk om na een lange dag 's avonda heerlijk op de bank te hangen. Maar voor een goede stoelgang is het heel belangrijk om te bewegen.

gemakkelijker bewegen

Als je naar je werk of naar school fietst is dit al een goed begin. Maar ga je met het openbaar vervoer, stap dan bijvoorbeeld een halte eerder uit (of meerdere haltes), zodat je net even wat meer beweging hebt. Een andere bekende is om de trap te nemen in plaats van de lift. Of maak elke dag een stevige wandeling. Je kan je natuurlijk ook uitleven in de sportschool of bij een ander sportcentrum. Maar zorg er in ieder geval voor dat je lekker in beweging bent.

 

Voeding

Ook ons voedingspatroon veranderd. De keuzes in supermarkten zijn oneindig en fastfoodketens zijn niet meer weg te denken. Zo’n snelle hap kan natuurlijk heel lekker zijn. Het bevat alleen zo weinig voedingswaarden.

Tip: let op je vezelinname!

Gezond en gevarieerd eten is echter heel belangrijk voor een goede stoelgang. We moeten dan met name letten op de vezels. Per dag wordt aangeraden om 30 tot 40 gram vezels binnen te krijgen. Dit betekent dat we beter volkoren producten kunnen kiezen in plaats van witmeelproducten. Ook groenten, fruit en peulvruchten bevatten veel vezels. Ze zorgen niet alleen voor een goede stoelgang, maar zorgen er daarnaast ook voor dat we ons langer verzadigd voelen.

Heb je last van winderigheid en/of een opgeblazen gevoel? Probeer dan op bepaalde voedingsmiddelen te letten. Voedingsmiddelen zoals kool (hier vallen broccoli en paksoi ook onder), ui, knoflook, peulvruchten kunnen deze klachten namelijk veroorzaken.

Tip: Blijf je last houden van winderigheid? Schrijf eens op wat je eet op welke tijdstippen, en wanneer je klachten hebt. Wellicht kun je zelf een causaal verband vinden!

Drinken

Naast beweging en voeding is drinken ook een belangrijk aspect voor een goede stoelgang. En dan niet de sappen en frisdranken. Want deze zitten bomvol suikers. En frisdranken bevatten weer prik. Prik zorgt, net als veel suikers, voor een opgeblazen gevoel. Kies daarom liever voor water of thee zonder suiker. Natuurlijk mag je best wel eens een glaasje prik of een sapje, maar hou dit binnen de perken. En als een opgeblazen gevoel een klacht is, is het echt aan te raden om hier goed op te letten.

Obstipatie

Voor een goede stoelgang is drinken ook heel belangrijk. Wanneer onvoldoende wordt gedronken, kan er namelijk verstopping van de darmen ontstaan, ook wel obstipatie genoemd. Drink daarom minimaal 1,5 liter vocht per dag.

Wat als bovenstaande stappen niet helpen?

Er zijn verschillende producten op de markt die kunnen helpen bij een goede stoelgang. Zoals pre- en probiotica. Prebiotica zijn vezels en zorgen er in de darmen voor dat de goede bacteriën die daar zitten beter kunnen groeien. Hierdoor zal de darmflora beter in balans raken. Probiotica bevat juist goede bacteriën. Beiden zijn gewoon te koop in de supermarkt bij de zuivelproducten (zoals de speciale yoghurtjes of kleine flesjes probiotica) of bij de drogist (in poedervorm, capsule of vloeibare vorm).

Krijg je voldoende vezels binnen bij een gezonde en gevarieerde voeding en beweeg en drink je daarnaast voldoende, maar blijf je klachten houden? Dan kan je altijd langs de huisarts gaan. Ook een diëtist kan goed helpen bij de voeding.

Marinda Vis

Door

05 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!