Crash dieet: wat het doet met je lichaam

Crash dieet: wat het doet met je lichaam

Waarom doen we dit eigenlijk nog?

We kennen allemaal wel iemand die op dieet is, of geweest. Jij zelf misschien? En veel mensen die op dieet zijn, hebben al meerdere diëten achter de rug. De gevolgde diëten gaven dan niet het gewenste effect, waren te moeilijk om vol te houden óf zorgden, na terug gaan naar het ‘normale’ eetpatroon, weer voor wat kilo’s er bij. Een crash dieet is ook zo’n dieet die deze gevolgen met zich mee kan brengen.

Wat is een crash dieet?

Bij een crash dieet eet je eigenlijk heel weinig. Het lichaam krijgt minder dan 1.300 kilocalorieën binnen. Het aantal kilocalorieën verschilt per dieet. Soms ligt het maximum zelfs op 500 kilocalorieën. Dat komt neer op vier bananen. Een crash dieet kan in verschillende vormen. Vaak zie je shakes, puddinkjes en soepjes voorbij komen.

Omdat je bij een crash dieet zo weinig energie binnen krijgt, is het niet heel gek dat je snel gewicht verliest. In het begin is dit alleen vaak vocht. Door een crashdieet schakelt je lichaam vaak over in spaarstand. Het heeft namelijk meer energie nodig dan het binnen krijgt. Met alle energie dat het lichaam nog binnen krijgt, wordt heel zuinig omgegaan. Het metabolisme gaat ook omlaag. En wanneer je weer normaal gaat eten, vliegen de kilo’s er zo weer aan, soms met een extraatje.

Voor en nadelen

Eigenlijk hebben crash diëten maar weinig voordelen. Er kan echter wel één voordeel zijn. En dat is dat sommige mensen juist, door het snelle resultaat dat ze zien, extra gemotiveerd raken en de knop hierdoor kunnen omzetten.

Op dit voordeel na, zijn er vooral nadelen gelinkt aan crash diëten. Zo voel je je een stuk minder fit omdat het lichaam veel te weinig energie binnen krijgt. Andere gevolgen zijn een verminderde concentratie en prikkelbaarheid. En dan hebben we het niet eens over tekorten die kunnen ontstaan bij een te lage energie-inname, met alle gevolgen van dien. Een ander gevolg is natuurlijk honger en het weer aankomen als er weer normaal gegeten wordt.

Daarnaast kan een crash dieet ook nog behoorlijk hoog in de kosten lopen.

Hoe wel gezond afvallen?

Het is niet perse nodig om een dieet te volgen. Veel beter kan je naar je eigen leefpatroon kijken en deze aanpassen, zodat het een echte levenswijze wordt waar jij je thuis in voelt.

Houd bijvoorbeeld een eet, drink en beweegdagboekje bij. Wees hierbij wel eerlijk naar jezelf en noteer alles. Kijk dan kritisch naar je eigen leefstijl, met behulp van je dagboekjes. Wat kan je aanpassen? En waar begin je mee? Alles in één keer aanpassen en te grote doelen stellen werkt vaak niet, omdat het dan een enorme berg is. Beter kan je dus één of twee (realistische) doelen per keer introduceren. Als deze doelen routine voor je geworden zijn, kan je weer een nieuw doel introduceren. Maar let er ook echt op dat de doelen realistisch zijn. Sport je bijvoorbeeld nooit en wil je nu opeens vijf keer in de week sporten, dan is dit wel opeens een hele grote verandering. Beter kan je dan beginnen met twee of drie keer per week. Ga je dan toch een keer vijf keer, dan is dat een hele mooie bonus. Maar lukt het drie keer, dan heb je in ieder geval je doel gehaald en raak je hierdoor niet gedemotiveerd maar juist gemotiveerd!

Marinda Vis

Door

22 oktober 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!