To eat or not to eat: peulvruchten

To eat or not to eat: peulvruchten

Langzame koolhydraten, een gevuld gevoel en toch weinig calorieën. Doe ons maar peulvruchten als ontbijt, lunch én diner!

Peulvruchten hebben we in heel wat soorten, kleuren en smaken. Ze bevatten allemaal veel belangrijke voedingsstoffen. Maar welke voedingsstoffen zitten er nou in peulvruchten waardoor ze als gezond worden gezien en hoe kunnen we peulvruchten gebruiken in de keuken?

Voedingsstoffen

Peulvruchten worden op verschillende manieren gebruikt, regelmatig als groente gebruikt. Denk maar aan de bekende sperziebonen of doperwtjes die met bijvoorbeeld aardappelen worden geserveerd en wat vlees.

Peulvruchten zijn door hun voedingswaarde ook geschikt als vleesvervanger. Ze zijn een goede bron van eiwitten en bepaalde vitamines uit het B complex. Eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw van weefsels en zorgen er daarnaast voor dat je je langer verzadigd voelt. Vitamines uit het B complex zijn belangrijk voor onder andere een goede spijsvertering en een goede weerstand. Ook zijn peulvruchten een goede bron van voedingsvezels, welke belangrijk zijn voor een goede werking van de darmen.

 

Peulvruchten zorgen voor een verzadigd gevoel maar bevatten weinig calorieën.

Peulvruchten bevatten eigenlijk weinig calorieën. Hierdoor kunnen ze ook goed gebruikt worden wanneer je wilt afvallen. Tot slot zijn ze een bron van langzame koolhydraten, ook wel 'goede koolhydraten' genoemd. Ze laten de bloedsuikerspiegel namelijk langzaam stijgen en dalen, waardoor er geen pieken zijn.

Niet alleen bevatten peulvruchten belangrijke voedingsstoffen en geven ze verzadiging. Peulvruchten belasten ook het milieu minder bij de teelt en productie wanneer we dit vergelijken met vlees. 

Soorten peulvruchten

Er bestaan verschillende soorten peulvruchten. Zoals bonen (zoals witte bonen, bruine bonen en kidneybonen), erwten (zoals kikkererwten, spliterwten en kapucijners), kiemgroenten (zoals alfalfa, tuinkers en taugé) en linzen (zoals gele en groene linzen). Daarnaast kan je de peulvrucht in verschillende vormen kopen. Bijvoorbeeld gedroogd, uit blik of glas en vers. 

Weetje: de pinda is ook een peulvrucht en dus geen noot!

Koken met peulvruchten

Peulvruchten kan je heel makkelijk in een gerecht verwerken. Wel is het zo dat de meeste peulvruchten niet rauw gegeten kunnen worden. Dit komt omdat de peulvruchten rauw de stof lectine bevatten. En lectine is een natuurlijke gifstof. Het is daarom belangrijk de peulvrucht eerst te weken of koken voor ze te eten. Bij de peulvruchten die geconserveerd zijn is dit niet nodig omdat deze bij het productieproces al verhit zijn, evenals de peulvruchten die uit de diepvries komen.

De meeste peulvruchten kun je niet rauw eten!

Peulvruchten kan je gebruiken door ze bijvoorbeeld in een salade te verwerken, zoals een groene salade of bijvoorbeeld een couscous of quinoa salade. Ook kun je er goed soep van maken. Of wat dacht je van een heerlijke curry? Erg lekker en makkelijk om te maken. Bak bijvoorbeeld wat groenten (zoals champignons, paprika en courgette, tomatenblokjes) en doe hier wat peulvruchten bij, zoals kikkererwten. Doe hier vervolgens wat groene of gele curry en kokosmelk bij en laat het geheel pruttelen. Voeg naar smaak nog wat kruiden toe, zoals komijn en cayennepeper. Serveer het geheel met rijst en smullen maar!

Marinda Vis

Door

11 januari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!