Iedere dag chocolade

Iedere dag chocolade

Hoe slecht is het als je iedere dag een stuk chocolade eet? En waarom willen we dat zo graag?

Bijna elke vrouw houdt er wel van, vooral als het weer die periode van de maand is. En omdat het zo lekker is, eten we het soms iedere dag. Maar hoe goed of slecht is dat?

Blij van chocolade

Als we chocolade eten, maken we bepaalde stofjes aan in de hersenen waardoor we ons prettig voelen. Dit is dan waarschijnlijk ook één van de redenen waarom naar chocolade wordt gegrepen als we stress ervaren of minder lekker in ons vel zitten. En dus ook wanneer onze hormonen in die periode van de maand weer eens op hol zijn geslagen.

Maar niet alleen kunnen we een geluksgevoel ervaren bij het eten van chocolade. Ook bij andere voedingsmiddelen, die we heel erg lekker vinden, kunnen we dit gevoel krijgen omdat de hersenen ook dan die fijne stofjes aanmaken. Wel is het zo dat het ene voedingsmiddel hier meer invloed op heeft dan het andere voedingsmiddel. En van chocolade is bekend dat dit effect aardig groot is.

Een andere reden waardoor we van chocolade of zoet houden kan zijn door het belonen in je kindertijd. Wie heeft allemaal wel niet eens een chocolaatje of iets lekkers gekregen als beloning? Hierdoor koppelen we het eten van dit chocolaatje of ander lekkers automatisch aan een prettig gevoel.

Deze belgische chocolaatjes zijn een ware traktatie!

Soorten chocolade

We hebben verschillende soorten chocolade, zoals de witte variant, melk variant en de pure variant. Maar dan hebben we het nog niet gehad, denk bijvoorbeeld maar aan chocolade met gepofte rijst, nootjes, karamel, marshmallows, zeezout, biscuit en zo zijn er nog heel veel verschillende varianten én combinaties.

Chocolade wordt natuurlijk ook in een heleboel producten verwerkt. Zoals milkshakes, vla, ijs, koekjes, snoepjes, chips en tegenwoordig bestaat er zelfs een pizza met chocolade.

Ingrediënten

Als we terug gaan naar de basis van de chocolade, de pure, melk en witte chocolade, zien we verschillen in de samenstelling. In pure chocolade is namelijk alleen cacaoboter en cacaomassa te vinden. Beide zijn afkomstig van cacaobonen. Melk chocolade bevat ook deze twee ingrediënten, maar daarnaast is er ook melk toegevoegd aan deze chocolade. Bij witte chocolade ontbreekt de cacaomassa. Hier zit alleen cacaoboter en melk in.

Om deze reden wordt altijd aangeraden om bij voorkeur voor de pure variant te gaan, omdat deze het minst bewerkt is. Maar ook bij de pure variant zijn er nog verschillen. Het is daarom het beste om even de verpakking te bekijken en voor een pure variant met 70% of meer cacao te kiezen.

De limited edition Tony Chocolonely!

Elke dag chocolade?

Chocolade is wel erg lekker, maar er zitten ook aardig wat kilocalorieën in. Zo bevat een reep chocolade al snel 550 kilocalorieën en die zijn snel op! Het is natuurlijk ook heel erg lekker. Maar door het vele aantal kilocalorieën die in chocolade zitten, is het niet heel handig om elke dag chocolade te eten als je op je gewicht wilt letten. Daarnaast zorgt chocolade voor een snelle stijging en een snelle daling van de bloedsuikerspiegel. Hierdoor kan je weer meer trek krijgen en kan je een moe gevoel ervaren.

Hou het daarom gewoon bij af en toe een stukje chocolade, waar je ook echt van kan genieten en later geen spijt van hebt. Er bestaan kleine repen, voor wanneer de reep ook altijd op gaat wanneer je eraan begint. Compenseer dit dan niet door twee kopen.

Marinda Vis

Door

18 november 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!