Deze woorden over wijn moet je kennen

Deze woorden over wijn moet je kennen

Wijnkenner of niet, we weten allemaal wel wat we lekker vinden. Toch zijn er woorden waarbij een uitleg niet overbodig is. Daarom hebben wij het TPY-wijnwoordenboek!

Je bestelt in een restaurant een prosecco, de ober kijkt je aan en zegt "we hebben geen prosecco, wel cava, is dat ook goed?". Je aarzelt en zegt: "Ja is prima!". Want wat is eigenlijk het verschil? Precies om die reden hebben wij de woorden over wijn die je moet weten op een rij gezet.

Afdronk

De smaakindruk die achterblijft na het uitspugen of doorslikken van de wijn. Hoe langer de afdronk blijft hangen, hoe beter de wijn is. 

Balans

Wanneer een wijn in evenwicht is wat betreft zuren, fruit, alcohol en eventueel tannine, wordt deze 'in balans' genoemd. 

Body

Een wijn met body is een wijn die wat zwaarder op de tong ligt. Vaak heeft deze een hoger alcoholpercentage. 

Cava

Mousserende wijn op z'n Spaans. 

FLESINHOUD

Een normale fles wijn bevat 0,75 liter, maar er zijn natuurlijk ook uitzonderingen:

  • Magnum, een anderhalve liter fles
  • Dubbele magnum, een 3 liter fles 
  • Marie-Jeanne, een 4,5 liter fles
  • Baltasar, een fles van maar liefst 12 liter. 16 normale flessen wijn. 

Champagne 

Een mousserende wijn uit de Champagnestreek in Frankrijk.

Decanteren

Het proces waarbij wijn uit een fles in een (decanteer)karaf wordt geschonken. Hierdoor krijgt de wijn zuurstof waardoor hij 'ademt'. Zowel de geur als de smaak van de wijn komen hierdoor beter vrij. Sommige wijnen bevatten vaste delen, depot. Wanneer je voorzichtig decanteert blijft deze achter in de fles.  

droog

Dit is een wijn met weinig suiker. Het gaat hier dus om een wijn die niet zoet is. Een droge wijn laat dus niet per definitie een droog gevoel achter in de mond. Dit zie je voornamelijk bij harde wijnen met veel tannines.

Hard

Een harde wijn is een wat wrangere wijn als gevolg van veel tannines. 

Kruidig

Een positieve benaming van de smaak van een wijn. Dit verwijst niet zo zeer naar kruiden, maar voornamelijk naar specerijen. 

rode wijn

Prosecco 

Mousserende wijn op z'n Italiaans. 

Rond

Een ronde wijn is soepel, zacht en niet scherp.

Stug

Een stugge wijn is een droge, bittere wijn met weinig fruit. 

Soepel

Een soepele wijn is rond, zacht, gemakkelijk en toegankelijk.

Tannine

Dit komt voor in de schillen, pitjes en steeltjes van druiven. Wanneer de druiven geperst worden komt de tannine in de wijn terecht. Hoe langer de schillen, pitjes en steeltjes mee rijpen, hoe meer tannine er in de wijn terecht komt. Het zorgt voor een wat wrange smaak, maar ook voor langere houdbaarheid van de wijn. Tannines worden soms ook kunstmatig aan de wijn toegevoegd. Behalve de houdbaarheid, hebben tannines nog een voordeel: ze zetten een stop op de groei van bacteriën. Hierdoor ontwikkelen de specifieke geur- en smaakstoffen op een correct tempo. Bij teveel tannine krijgt de wijn een harde en droge smaak. Rijpe tannines daarentegen zorgen voor een mooie structuur van de wijn. 

Vlak

'Vlak' is een belediging in wijnland. Vlak betekent namelijk dat de wijn inhoudelijk niet interessant is. Een beetje saai met weinig smaak, kleur, geur en body. De alcohol komt in een vlakke wijn juist wel erg naar voren. 

Tip: Als je in een goed restaurant zit, kun je vaak een wijnarrangement bestellen. Je krijgt dan bij ieder gerecht een passende wijn. De echte wijnkenner gaat mee in het oordeel van het restaurant. Dat is namelijk de enige manier om zeker te weten dat je gerecht bij je wijn past, aangezien het personeel weet hoe de gerechten opgemaakt worden en welke wijnen hier het best bij passen. 
Redactie ThePerfectYou.nl

Door

16 september 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!