Zijn noten gezond? - Alles over noten!

Zijn noten gezond? - Alles over noten!

Diëtist Marinda deelt met ons alle ins en outs voor een gezonde levensstijl!

Noten. Je kan ze gewoon in de supermarkt kopen of bij de notenboer en er zijn ontzettend veel verschillende soorten. Dan heb je ook nog de optie met schaal, zonder schaal, gezouten, ongezouten, gebrande of lieverongebrande noten. Allemaal smaken ze net even wat anders.

Welke noten zijn goed voor mij?

Noten kunnen heel gezond zijn, maar dit geldt niet voor alle noten. Als we het over noten hebben die je beter kan laten staan, hebben we het bijvoorbeeld over de borrelnootjes. Maar er zijn genoeg noten die wel prima gegeten kunnen worden. Denk bijvoorbeeld maar aan hazelnoten, walnoten, amandelen, cashewnoten, pecannoten, paranoten, macadamianoten en pistachenoten.

Let er bij het kopen van noten op dat deze niet gezouten zijn. We krijgen namelijk al genoeg zout binnen via onze voeding en een te veel aan zout kan weer gezondheidsklachten met zich meebrengen, zoals een hoge bloeddruk.

Verschillende soorten noten

Ook is er nog de keuze gebrande of ongebrande noten. Ongebrande noten worden ook wel rauwe noten genoemd. Dit betekent dat ze niet bewerkt zijn. Gebrande noten worden in olie gefrituurd. Door dit bewerkingsproces zal de voedingswaarde iets achteruit gaan. Het beste kan er dus voor ongebrande en ongezouten noten gekozen worden.

Zijn noten gezond? 

In noten zitten veel onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten worden ook wel de goede of gezonde vetten genoemd. Deze gezonde vetten hebben een positief effect op het hart en de bloedvaten. Natuurlijk is het hierbij wel van belang om voor de gezonde noten te kiezen. Borrelnootjes bevatten namelijk weer veel slechte vetten. En deze slechte vetten hebben juist een negatief effect op het hart en de bloedvaten. 

Bron van eiwitten 

Noten zijn ook een bron van eiwitten. Eiwitten zorgen er voor dat we ons langer verzadigd voelen waardoor we minder snel de neiging hebben om nog iets te eten. Ook bevatten noten veel belangrijke vitamine en mineralen, zoals vitamine B en vitamine E. Er bestaan verschillende B vitamines met ieder hun eigen functie. Zo zorgt het ene B vitamine er voor dat we minder vermoeid zijn en het andere B vitamine zorgt er weer voor dat je lekkerder in je vel zit. Vitamine E heeft onder andere de functie om de huid en het haar gezond te houden. IJzer en calcium zijn twee mineralen die te vinden zijn in noten. IJzer zorgt er onder andere voor dat we ons beter kunnen concentreren. Calcium is weer belangrijk voor de opbouw van botten.  

Naast bovengenoemde voedingsstoffen zijn er nog veel meer voedingstoffen te vinden in noten.

Hoe noten gebruiken?

Noten kan je gewoon als snack eten, maar je kan ze ook prima door gerechten verwerken. Bijvoorbeeld door een salade, curry of soep. Ook kan je ze prima door de yoghurt eten bij het ontbijt. Dit geeft meteen een stevige bodem. En wanneer we goed ontbijten, is de kans op snackgedrag gedurende de dag kleiner.

Natuurlijk moeten we noten niet de hele dag door eten. Want hoewel noten veel belangrijkevoedingsstoffen bevatten, zit er ook een hoop energie in. Dus probeer je op gewicht te blijven, dan kan een handje noten best wel. Maar hou het wel bij dit ene handje. Hoe verleidelijk het soms ook kan zijn om meer te nemen.

Vind je het toch lastig om het bij één handje te houden? Probeer dan eens noten die je moet pellen, zoals pistachenoten. Omdat je de noot moet pellen, ben je er langer mee bezig en zal je niet gedachteloos nog een handje nootjes nemen.
Marinda Vis

Door

19 mei 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!