Sporten in de ochtend: zo motiveer je jezelf

Sporten in de ochtend: zo motiveer je jezelf

Vijf keer per week om 6 uur opstaan om te gaan sporten? Het is écht te doen met deze 7 tips (uitgeprobeerd door een couch potato).

Net zoals veel vrouwen probeer ik regelmatig te sporten. Met de nadruk op probeer, want hoewel ik de laatste tijd wel lekker bezig ben zijn er ook genoeg periodes geweest dat het me nauwelijks lukte om 2 sportsessies per week te halen. Iets met een druk leven enzo. Herkenbaar? Ja, dat dacht ik al. 

Gelukkig zijn er een heleboel trucjes die je kan toepassen om vaker te sporten. Een van die trucjes is 's ochtends sporten. "Jaja," hoor ik je nu denken "allemaal leuk en aardig, maar dat is écht niet haalbaar in het echte leven!". I feel ya girl. Maar ik ging de uitdaging aan, en zette een maand lang 5 keer per week om 6 uur 's morgens de wekker om te sporten. Challenge accepted!

 

My personal story

Hey, ik ben ook niet bepaald een fitchick die geboren is met een ijzersterke motivatie en een doorzettingsvermogen om U tegen te zeggen... Ik ben meer een fit-couch-potato. Als ik kan kiezen tussen een uurtje gaan zweten in het park of een uurtje langer slapen, dan blijf ik liever in bed. En tóch is het te doen, het is gewoon een kwestie van die inner fit-potato op de juiste manier te motiveren.

"Ik ben geen fitchick. Ik ben meer een fit-couch-potato."

De voordelen van sporten in de ochtend

's Morgens sporten heeft namelijk een heleboel voordelen. Je begint je dag gelijk goed, en daar worden zowel je lijf als je geest ontzettend blij van. Bovendien heb je meer energie en hou je 's avonds meer tijd over om leuke dingen te doen (lees: een extra aflevering Game of Thrones te kijken). Daarom 7 tips om van sporten in de ochtend je nieuwe goede gewoonte maken! Trust me, als ik het kan, kan jij het ook.

 

7 tips om jezelf te motiveren om 's morgens te gaan sporten (tried & tested door een couch potato)

1. Doe het voor je brein realiseert waar je mee bezig bent.

Geloof me, als de wekker gaat om 6u 's morgens en je gaat dán nog even 10 minuten op je telefoon scrollen, zakt je motivatie met de minuut weg, tot je jezelf aangepraat hebt dat je "heus wel een keertje een dag kan missen". Vijftien dagen op rij. Oepsie. Geef jezelf dus geen tijd om er over na te denken, maar ga gelijk je bed uit en naar buiten toe. Hoe minder tijd er zit tussen het opstaan en het sporten, hoe groter de kans dat je slaagt.

2. Hou het kort en krachtig.

Als je jezelf vroeg je bed uit moet sleuren om te gaan sporten, hou dan dit in gedachten: train smarter, not harder. In een half uur kan je echt heel veel doen. Denk je dat een half uur niet veel uitmaakt? Vijf keer per week een halfuurtje is een stuk haalbaarder dan 4 keer per week 2 uur naar de sportschool te gaan, waardoor er ook een grotere kans is dat je het volhoudt. Kort maar krachtig it is!

3. Let op de verschillen in hoe je je voelt.

Schiet je toch in een modus waarbij je brein gaat twijfelen of het wel echt nodig is om dat warme bed te verlaten, bedenk dan rationele argumenten om wel uit bed te gaan! Want ja, je krijgt écht meer energie doorheen de dag, je wordt er écht productiever van en achteraf ga je je écht onwijs lekker voelen. Let maar eens op. Can't argue with that kind of logic.

4. Kies de juiste sport.

Sommige sporten zijn misschien beter geschikt om uit te oefenen in de ochtend dan andere. Kies een sport waarbij je niet al te veel voorbereidingswerk moet doen. Zo is zwemmen in de ochtend wel onwijs leuk, maar tenzij er vlakbij een zwembad is duurt het minstens een half uur voor je überhaupt in het water ligt. Zie punt 1, je wilt gewoon lekker onmiddelijk kunnen knallen! Denk dus eerder aan hardlopen, interval circuits, touwspringen of een bootcamp.

5. Doe het voor de rest van je ochtendroutine.

Who cares dat je je tanden nog niet gepoetst hebt en je nog morninghair hebt. Ga eerst lekker sporten, en werk daarna je ochtendroutine af. Douchen 's morgens wordt dubbel zo lekker na een fijne trainingsessie, en wedden dat je latte en havermout ontbijt nóg beter smaken als je eerst een behoorlijke honger bij elkaar hebt gesport?

6. Leg je sportkleding de avond tevoren klaar.

Scheelt weer 10 minuten geeuwend voor je kleerkast staan. Leg alles dus de avond tevoren al klaar, dan kan je uit bed rollen en gelijk je sportkleding aan. Top, weer een excuus minder om terug je bed in te kruipen! 

7. Drop the beat honey

Geef je energielevel en motivatie een extra boost door een killer morning playlist samen te stellen. Mijn personal favorites? Work Bitch van Britney, My Humps van the Black Eyed Peas en Hollaback Girl van Gwen Stefani.

Waar wacht je nog op? Zet je wekker een uurtje eerder, go on, you know you want to!

Marianne Nykjaer

Door

17 maart 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!