Een bore-out, wat is het en wat doe je eraan?

Een bore-out, wat is het en wat doe je eraan?

Heb jij wel eens gehoord van een bore-out? Wat is het precies en hoe kom je er vanaf? Wij helpen je!

Heb jij wel eens het gevoel dat het werk wat je verricht van weinig waarde is? Dat je veel meer werk aankan dan dat je nu doet? En heb je ook het gevoel dat je niet werkt omdat het je gelukkig maakt, maar puur voor het geld? Misschien heb jij dan wel een bore-out te pakken. Een wat? Een bore-out dus. Het omgekeerde van een burn-out. Je hoort het steeds vaker voorbij komen en het wordt ook wel dé nieuwe kantoorziekte genoemd. Wat houdt het precies is? En belangrijker nog; hoe kom je er vanaf? 

"Je surft leiver op het web naar nieuwe schoenen..." 

Een bore-out klinkt misschien als iets wat een kind van 10 heeft verzonnen (má-má, ik verveel me zó!). Maar het is dus een serieus verschijnsel. Een bore-out is een gevoel van verveling waar je alleen zelf iets aan kan doen, maar wat vaak dus ook door jezelf in stand wordt gehouden. Het wordt veroorzaakt door het werken onder je niveau, verveling en eigenlijk kan je werk je ook niet zo heel veel meer schelen. Je wordt doodmoe van alleen al het idee dat je inspanning moet verrichten. Liever surf je doelloos op het web, op zoek naar een paar leuke schoenen, een nieuw huis of bedenk je alvast wat recepten voor het avondeten later op de dag. 

Uitdaging is key! 

Belangrijk is dus dat je werk doet waarin je echt wordt uitgedaagd. Waardoor je kunt groeien, want zodra dit niet het geval is merk je dat de tegenzin langzaam op zal komen borrelen. En op werk zelf ben je plotseling een pro geworden in... uitstellen! Maar stel je dan even voor dat er iemand komt langslopen, dan doe je natuurlijk wel alsof je méga -maar dan ook echt mega- druk bent. Daarnaast hoort compensatie gedrag ook bij een bore-out. Dus fake je een paar keer overwerken, waarin je in dat extra uurtje nóg drie keer Funda volledig bekijkt en zes nieuwe truien in je winkelmandje flikkert. 

What to do?

In tegenstelling tot een burn-out kun je met een bore-out makkelijk blijven rondlopen. Niemand zal het doorhebben! So what to do? Stel jezelf voor dat er helemaal niets verandert.. Heb je dan over tien jaar nog steeds dezelfde nietszeggende baan inclusief taken? Wil je dat? Zo niet, bedenk je dan het tegenovergestelde; stel je voor wat je kunt bereiken als er wel iets verandert. Stel jezelf kleine doelen, het motiveert je echt als je ze haalt! En vergeet niet te praten met je werkgever, wellicht kan er iets aan jouw takenpakket worden gedaan... En zo niet, dan wordt het mischien tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe job!

Door

29 juni 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!