7 gewoonten van een super georganiseerd mens

7 gewoonten van een super georganiseerd mens

Ik ben een van die zeldzame mensen die van nature goed georganiseerd is...

Mensen die minder georganiseerd leven begrijpen niet hoe ik zo gestructeerd kan leven, en het vervelende is dat het eigenlijk vanzelf gaat. Maar toen ik er over na ging denken, kwam ik toch op 7 gewoonten die ik vrij goed naleef. 

de 7 gewoonten van een super georganiseerd mens

1. Ik heb een routine

Natuurlijk houd ik mij niet altijd aan deze routine, ik ga heus wel eens los. Maar meestal ga ik op tijd naar bed, sta ik het liefst voor 09.00 uur op en volg ik dezelfde ontbijtroutine. Het klinkt saai, maar het geeft wel structuur.

2. Ik maak to-do lijstjes

Mijn motto is: 'je kan beter teveel lijstjes hebben dan te weinig!' Mijn gehele huis ligt vol met verschillende to-do lijstjes, elk weer in een andere categorie. Ze hebben ook allemaal een eigen plek. Zo weet ik precies waar ik wat moet vinden en wanneer ik iets moet doen.  

3. Ik vraag om hulp

Het is echt onmogelijk om alles in je eentje te doen. Daarom vraag ik altijd hulp als iets niet lukt. Al is het maar dat mijn vriend mij even aanhoort als ik brainstorm over een onderwerp. Het idee dat hij aandacht aan het idee geeft, is al genoeg hulp. 

4. Ik stel prioriteiten

Ik heb A, B en C prioriteiten. A prioriteiten staat voor taken zoals: 'Deadline om 16.00 uur voor het schrijven van het artikel' of 'Om 14.00 uur moet het werkstuk ingeleverd worden.' B prioriteiten zijn: 'Over een week een artikel af hebben'. C prioriteiten: 'Een boek lenen voor een werkstuk dat over twee maanden af moet zijn'. Wanneer je dit onderscheid maakt is het des te makkelijker om taken af te ronden. 

5. Ik stel veel reminders in

Ik gebruik heel vaak reminders in mijn kalander, zodat ik zeker weet dat ik afspraken niet vergeet. Ik zet het in mijn agenda, in mijn telefoon en als wekker. Ik zet taken in mijn telefoon altijd op: 'herhaal elke week'. Zo word ik elke week weer herinnerd aan wat ik allemaal moet doen, erg vervelend. Maar het blijft wel in je hoofd hangen. 

6. Ik eet en drink op tijd

Het klinkt makkelijk, maar de meeste mensen vergeten om te eten en te drinken als ze druk bezig zijn. Wanneer ik merk dat mijn concentratie weg is, probeer ik te achterhalen hoe lang het geleden is dat ik heb gegeten en gedronken, en meestal ik het dan tijd om weer iets te nuttigen. Als je dit regelmatig doet, blijft je energieniveau constant.  

7. Ik neem op tijd pauze

Een pauze nemen is echt heel belangrijk! Vooral mensen die een zittend beroep hebben en telkens naar een scherm staren, moeten eigenlijk elk half uur even opstaan en wandelen. Ik zorg er dus voor dat ik elke pauze naar buiten ga, dat ik vaak genoeg opsta om thee te pakken of dat ik even iets anders doe dan naar mijn beeldscherm staren. 

Zo bij elkaar klinkt het allemaal wel erg strak, maar dit zijn wel de punten waar ik op let. Hopelijk hebben jullie er wat aan. Hebben jullie nog tips? 

Door

02 juli 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!