Minder plastic gebruiken (haalbare tips in het echte leven)

Minder plastic gebruiken (haalbare tips in het echte leven)

We weten allemaal dat plastic slecht is voor het milieu. Wij vonden makkelijke manieren om minder plastic te gebruiken in het echte leven.

Zo nu en dan verschijnt het weer in het nieuws: de problemen van plastic in de natuur. Het vervuilt het milieu en het is schadelijk voor dieren, want veel dieren eten het op of raken er in verstrikt. Dat weten we allemaal wel, maar wat valt daar nu aan te doen? En hoe doe je dat dan zonder gelijk je hele leven om te moeten gooien? Wij zochten het uit.

Nog enkele feitjes over plastic

  • Gemiddeld belandt er elk jaar 8 miljard kilo plastic in de oceanen, en dat aantal neemt nog elk jaar toe. 
  • Naar schatting gaat dat aantal de komende 10 jaar vertienvoudigen. Dan spreken we dus over 80 miljard kilo rondzwervend plastic.
  • Een deel van dat plastic zakt naar de bodem, maar een deel blijft ook drijven aan de oppervlakte. Momenteel drijft er genoeg plastic in het water om 34 keer Nederland te kunnen bedekken.
  • Het duurt 700 jaar om plastic af te breken. Dat betekent ook dat vrijwel al het plastic dat ooit gemaakt is in de wereld, nog steeds bestaat. Dat plastic waterflesje dat jij nu weggooit, zal dus pas écht verdwijnen in 2816. 
  • Plastic breekt dus niet af, maar slijt eigenlijk tot alsmaar kleine stukjes. Ministukjes plastic wordt microplastic genoemd. Wetenschappers hebben al microplasticdeeltjes teruggevonden in de oceaan op een diepte van 5000 meter.
 

TIPS OM MINDER PLASTIC GEBRUIKEN ZONDER JE HELE LEVEN OM TE MOETEN GOOIEN

Eigenlijk weten we allemaal wel dat plastic helemaal niet goed is, maar de grote vraag blijft: hoe kan je hier nu iets aan doen? Natuurlijk is afval sorteren en recycleren belangrijk, en dat doe je ongetwijfeld al, maar de beste oplossing zou natuurlijk zijn dat we met z'n allen minder plastic kopen. Voorkomen is nog steeds beter dan genezen. Daarom zetten wij 9 manieren op een rijtje die je gelijk kan toepassen om minder plastic te gebruiken. 

1. Kies voor glas in plaats van plastic.

Koop sap voortaan in een glazen fles en conserveer in een glazen pot in plaats van in blik (blik heeft vaak een plastic lining) en je maakt al direct een verschil zonder moeite.

2. Neem zelf een tasje mee.

Spreekt voor zich! Er zijn heel veel leuke herbruikbare tasjes te vinden die je standaard kan laten liggen in je auto of handtas. Je scoort dubbele punten als je voor een herbruikbaar tasje in katoen kiest in plaats van plastic!

3. Vermijd producten met microbeads.

Microbeads zijn hele kleine stukjes plastic die je soms zelfs niet kan zien met het blote oog. Je vindt ze vaak terug in scrubs en tandpasta, omdat ze een licht schurend effect hebben. Wil je weten of jouw producten safe zijn? Er is een hele handig app waarmee je producten kan scannen en gelijk te weten komt of het product microbeads bevat of niet

4. Bak zelf je eigen koekjes.

Koekjes zitten vaak individueel verpakt, of in een houder met daar nog eens een verpakking rond... Zonde, want je maakt koekjes zo makkelijk en snel zelf! Bewaar ze in een glazen pot (tenminste, als je de discipline hebt om ze niet allemaal gelijk op te eten) dan blijven ze enkele dagen vers en delicious. Hoe leuk is het ook om gasten verse koekjes aan te kunnen bieden bij de koffie?

5. Kies groenten en fruit zonder plastic verpakking.

Tomaten, komkommers, bananen, avocado's, appels,... Allemaal producten die je in de supermarkt zowel los als voorverpakt kan vinden. Kies standaard voor los, je komkommer hoeft toch écht niet vacuümverpakt te zijn. 

 

6. Gebruik geen plastic zakjes voor fruit en groenten.

Als je je wekelijkse boodschappen groenten en fruit doet, neem je voor elke soort zo'n plastic zakje. Je kan eventueel katoenen draagzakjes kopen en meenemen om daar je fruit en groenten in te doen in de supermarkt, of je neemt bij de ingang los een mandje waar je alleen groenten en fruit in doet. Denk je dat dat weinig uitmaakt? Drie van die zakjes per week zijn bijna 1500 zakjes op 10 jaar tijd... De moeite waard om nú mee te kappen dus.

7. Bamboe broodtrommels en servies.

Neem je vaak je brood mee in een plastic zakje? Kies voor een mooie broodtrommel in bamboe! Het lijkt op synthetisch materiaal maar het is dus een natuurlijk project. 's Avonds even afwassen en je bent weer good to go. Je kan niet alleen bamboe broodtrommels kopen, maar zelfs een compleet bamboeservies. Ideaal om mee te nemen als je bijvoorbeeld een tuinfeest of barbecue geeft. Je shopt het onder ander bij Zuperzozial.

8. Investeer in hoogwaardige materialen.

Dat plastic weggooiservies voor feestjes, die plastic glazen, plastic tafelkleed, plastic kommetjes,... Allemaal heel leuk en aardig toen je student was, maar wordt het niet eens tijd om te investeren in mooie glazen of een houten slakom? Beter voor het milieu, én je interieur wordt er gelijk een stuk chiquer door!

9. Vervang je douchegel door een stuk zeep.

We vinden het allemaal heerlijk om onszelf te verwennen met lekker geurende zeepjes, maar het is wel elke keer een plastic verpakking. Waarom niet kiezen voor een mooi zeepblok? Bij Lush bijvoorbeeld verkopen ze onder andere geweldige zeepblokken die heerlijk ruiken. Je krijgt ze na aankoop mee in een papiertje, dus ook daar komt geen plastic aan te pas. Vloeibare producten worden wel vaak verkocht in plastic, maar je mag de lege verpakking na gebruik inleveren in de winkel en dan recycleren zij het ter plaatse tot een nieuwe verpakking. Ook heel fijn: voor hun scrubs maken ze geen gebruik van microbeads, maar gebruiken ze natuurlijke materialen zoals zand, zout of amandelpoeder. Ideaal dus als je gelijk aan de slag wilt met punt 3!

Heb jij nog goede tips voor ons? Laat het ons weten! Want alle beetje helpen, toch?

Marianne Nykjaer

Door

17 maart 2017

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!