7 dingen aan het lichaam die nergens op slaan

7 dingen aan het lichaam die nergens op slaan

Niet alles aan je lichaam is handig of noodzakelijk.

Veel lichaamsdelen of lichamelijke kenmerken zijn evolutionair bepaald. Maar over sommige functies of lichaamsdelen is niet heel goed nagedacht!

7 dingen aan het lichaam die nergens op slaan

 
1. Blindedarm

Het is onduidelijk wat de functie van de blindedarm is. Je hebt het namelijk niet nodig maar kunt er wel aan doodgaan. Handig hoor, evolutie!

2. De luchtpijp

Natuurlijk is deze noodzakelijk! Maar de luchtpijp zit zo dicht bij de slokdarm dat er makkelijk voedsel in het verkeerde keelgat schiet, waardoor je dood kan gaan. Handig is anders... 

3. Het geboortekanaal

Jammer voor de vrouwen onder ons, maar terwijl onze hersenen groeide, groeide het geboortekanaal niet mee! Het gevolg: geboortes zijn zwaarder en pijnlijker bij mensen dan bij dieren. 

4. Voeten

Eerst hadden we flexibele voeten nodig (5 miljoen jaar geleden) om in en uit bomen te klimmen, maar naarmate wij meer evolueerden werd onze voet stijver. Alleen het 'handige' is dat we nog wel hetzelfde aantal botten in onze voet hebben zitten. Zo breek je dus snel de botten in je voet, terwijl je die dus niet allemaal nodig hebt!

5. Het perineum

De anus zit bij vrouwen heel erg dicht bij de urinebuis, waardoor vrouwen, sneller dan mannen, kans hebben op een blaasontsteking of urineweginfecties. Dit klinkt niet goed doordacht, evolutie. Hopelijk hebben vrouwen over 200 jaar meer geluk. 

6. Bijholtes

Van alle holtes in ons lichaam zijn deze wel erg onhandig. Doordat de afvoer van de holten bovenaan zit, komt opgehoopt vocht, snot en slijm er moeilijker uit waardoor veel mensen last hebben van bijholtesontstekingen.

7. Het gebit

We hebben meer tanden in ons gebit dan we nodig hebben. Het gebit werd samen gedrukt toen ons brein groeide, waardoor veel mensen nu last hebben van hun verstandskiezen. Tja, je moet er wat voor over hebben om slimmer te worden!

 

Bron: Wetenschap in beeld.

Door

22 juni 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Reageer!

Wat is jouw mening hierover?

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!