Je eten op smaak brengen zonder zout

Je eten op smaak brengen zonder zout

Wil jij (buiten het standaard potje zout en peper) je eten eens goed op smaak brengen? Diëtist Marina vertelt jou hoe je dit het beste kunt doen.

In de keuken wordt vaak gebruik gemaakt van zout. Zout is namelijk een echte smaakmaker. En omdat we steeds meer aan die zoute smaak wennen, gaan we ook steeds meer zout gebruiken. Helaas is te veel zout niet goed voor onze gezondheid. Maar wist je dat je ook met andere kruiden je eten heel makkelijk en lekker op smaak kan brengen?

"Teveel zout kan zorgen voor een te hoge bloeddruk en vochtophoping." 

Wat doet zout met je lichaam? 

Het lichaam heeft zout nodig voor bepaalde functies die zich in het lichaam afspelen. Maar, zoals eerder beschreven, gaan we steeds meer zout gebruiken omdat we steeds meer aan de zoute smaak wennen. Daarnaast zijn aan een heleboel voedingsmiddelen ook al zout toegevoegd, denk bijvoorbeeld maar aan kant-en-klaar maaltijden, brood, sauzen, soepen en kaas. Wanneer we te veel zout binnen krijgen, kan dit echter schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Zo kan een te hoge bloeddruk ontstaan, maar ook klachten als vochtophoping kunnen optreden. 

Gelukkig kan je met kruiden je eten ook heel goed en lekker op smaak brengen, zonder dat je steeds zout hoeft toe te voegen. En heb je toch behoefte aan die zoute smaak? Dan kan je ook gebruik maken voor een zout die minder natrium bevat. Lo Salt is een voorbeeld van een zout die minder natrium bevat. Bij dit soort zout is een deel van het natrium vervangen door andere mineralen. 

Eten op smaak brengen: 

  • Maak bij vlees gebruik van knoflook en oregano
  • Maak bij vis gebruik van dille
  • Groentes kun je mixen met gedroogde kruiden
  • Breng spruiten op smaak met kerriepoeder
  • Courgette is lekker met knoflook en bieslook 

Gedroogde kruiden

We kennen allemaal wel de potjes met gedroogde kruiden, zoals basilicum, rozemarijn, paprikapoeder, knoflookpoeder en komijn. Deze potjes met kruiden zijn ideaal om je eten lekker op smaak te brengen. Er bestaan veel verschillende soorten gedroogde kruiden, dus om deze allemaal in huis te halen kan dit wel oplopen qua kosten. Gelukkig heb je niet alles nodig. Begin daarom gewoon met de kruiden die jou lekker lijken en zo kan je het langzaam uitbouwen. Ruik en proef bijvoorbeeld eens de kruiden van je vrienden of familie. Gedroogde kruiden kan je in de supermarkt komen. Maar ook heb je vaak bij de Turkse winkel kruiden in een zakje voor een leuk prijsje. Daarnaast kan je de aanbiedingen van de supermarkten in de gaten houden.

Verse kruiden

Naast gedroogde kruiden kan je ook gebruik maken van verse kruiden, zoals bieslook, peterselie en basilicum. Vaak worden deze plantjes aangeboden in de supermarkt. Wel is het belangrijk om de plantjes voldoende water te geven, zodat ze lang meegaan. 

Je kan deze verse kruiden heel goed gebruiken als je bijvoorbeeld een lekker pastagerecht gaat maken. Een paar blaadjes basilicum zorgt voor een heerlijke smaak.

Ui en knoflook geven zoveel smaak, dat je zout niet meer mist. Met bijvoorbeeld nog wat tomaten, (vegetarisch) gehakt, geschaafde wortel en wat peper erbij creëer je een heerlijke saus voor de pasta. 

Marinda Vis

Door

01 september 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!