Zijn citrusvruchten gezond?

Zijn citrusvruchten gezond?

Citrusvruchten zitten vol vitamine C en kunnen jouw een boost en oppepper geven. Diëtist Marinda vertelt de voordelen van citrusvruchten!

Er bestaan verschillende citrusvruchten, zoals de bekende sinaasappel, citroen, limoen en mandarijn. Maar er bestaan nog veel meer citrusvruchten. Zo heb je bijvoorbeeld ook de ugli en kumquat die iets minder bekend zijn.

Voordelen van citrusvruchten

Citrusvruchten zitten vol vitamine C. Wanneer je voelt dat je weerstand afneemt, kan zo’n vitamine C boost je even een oppepper geven waardoor de verkoudheid die er aan zat te komen toch niet doorzet. Vitamine C is een antioxidant. Dit betekent dat hij het lichaam beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Twee andere belangrijke voedingsstoffen die in citrusvruchten zitten zijn fosfor en magnesium. Fosfor is onder andere belangrijk voor de energievoorziening van het lichaam en geeft daarnaast stevigheid aan het skelet. Magnesium speelt een belangrijke rol bij de overdracht van zenuwprikkels. De voedingsstoffen verschillen per citrusvrucht. Zo bevatten grapefruits bijvoorbeeld meer foliumzuur.

Ook bevatten citrusvruchten veel vezels. Het lichaam heeft vezels nodig om het voedsel dat we eten makkelijker te verteren en de voedingsstoffen beter op te nemen. Citrusvruchten worden ook op een positieve manier gelinkt bij ziektes en zwangerschap. Bij zwangerschap is dit omdat citrusvruchten veel foliumzuur bevatten. Foliumzuur is voor en tijdens de zwangerschap belangrijk om de kans op geboorteafwijkingen te verkleinen.

Mogelijk zouden citrusvruchten door de voedingsstoffen die zij bevatten een positief effect hebben op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en bloedarmoede.

Hoe citrusvruchten gebruiken

Citrusvruchten smaken zuur en/of zoet en zijn erg gemakkelijk in gebruik. Je kan bijvoorbeeld wat sinaasappelsap of grapefruitsap uitpersen. Maar je kan het ook eten, zoals een handsinaasappel of een mandarijn. Ook is citrusfruit erg lekker om aan je water toe te voegen. Het is weer eens wat anders dan gewoon water. Doe bijvoorbeeld een schijfje limoen of citroen in je water. Dit is ook erg lekker met wat munt er bij. Deze drank is heerlijk verfrissend voor in de zomer en kan ook prima aan je gasten aangeboden worden. Nog wat ijsklontjes er bij om het af te maken.

Vaak worden citrusvruchten ook gebruikt in gerechten. Bijvoorbeeld door wat van de schil van een citroen te raspen en dit in het gerecht te gebruiken. Wist je trouwens dat in de schil van citrusvruchten veel etherische oliën zitten? Deze worden voor verschillende doeleinden gebruikt, bijvoorbeeld bij schoonmaakmiddelen en bij luchtverfrissers.

Marinda Vis

Door

07 september 2015

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!