Het verschil tussen honger en trek

Het verschil tussen honger en trek

Heb je echt honger, of heb je gewoon trek in dat ene stukje chocola?

Vaak zeggen we dat we honger hebben als we iets willen eten, bijvoorbeeld als we iets lekkers zien of ruiken. Of we denken er toevallig aan, aan dat stukje taart dat nog in de koelkast staat of die reep chocola die nog in de kast ligt. Maar is dit dan wel honger? Of heb je toch trek op zo’n moment? 

Het verschil tussen honger en trek

Het kan natuurlijk zijn dat je echt honger hebt. Je maag rommelt, je voelt je misschien een beetje flauw en je voelt echt dat je lichaam behoefte heeft aan voedsel, goed voedsel. In dit geval mag je er wel van uit gaan dat je dus echt honger hebt. 

Trek kennen we ook allemaal wel. Je loopt bijvoorbeeld langs de bakker of snackbar en ruikt die lucht. Die lekkere lucht die je doet watertanden. Hiervoor had je misschien nog helemaal niet gedacht aan zo’n lekker kaascroissantje. Maar nu je langs de bakker loopt krijg je spontaan trek in dit heerlijke croissantje. Heb je een filmavondje? Dan hoort daar natuurlijk wel een snack bij zoals popcorn. Of misschien zit je even niet zo lekker in je vel. Het zijn allemaal prikkels die er voor kunnen zorgen dat we trek krijgen. Het lichaam heeft op zo’n moment geen behoefte aan voeding. Maar toch hebben we een enorme behoefte aan iets.

Wat te doen bij honger en trek?

Wanneer je altijd maar eet als jij hier zin in hebt, zal je even moeten oefenen met het onderscheiden van honger en trek. En wees hierbij ook eerlijk naar jezelf toe. Neem jezelf niet in de maling door te zeggen dat je honger hebt terwijl je weet dat dit eigenlijk trek is. Door steeds meer te oefenen, kom jij er steeds meer achter bij welke prikkels jij trek krijgt. Is het bijvoorbeeld uit gewoonte, als je bij bepaalde mensen bent of als je iets ruikt of ziet? Om hier achter te komen is het handig om dit allemaal bij te houden in een soort eetdagboekje

Waar kun je op letten?

Op een gegeven moment weet je steeds beter op welke signalen je kan letten en kan je honger onderscheiden van trek. Heb je echt honger? Dan kan je natuurlijk wat eten. Maar kies dan wel voor gezonde voeding. Iets dat er voor zorgt dat je geen honger meer hebt en waardoor je dus verzadigd bent, een voedzame maaltijd of snack. Heb je trek, dan kan je de overweging maken om hier aan toe te geven of niet. Waarom zou je wel toegeven aan de trek en waarom niet? Heb je bijvoorbeeld een slechte dag gehad en vind je dat je nu recht hebt op iets lekkers? Natuurlijk mag je hiervoor kiezen, maar je kan ook kiezen voor bijvoorbeeld een leuke film die je kan afleiden. En blijf je die trek voelen, dan eet je bijvoorbeeld wat rauwkost met humus als dip er bij.

Het lichaam heeft dus niet echt wat nodig bij trek. Maar jij hebt wel onwijs veel zin om iets te eten. En soms zo veel dat het lastig is om dit gevoel te weerstaan.

Het lekkers dat jij wilt eten blijft maar door je hoofd spoken. Zeker in het begin kan het lastig zijn om die trek te weerstaan als je hiervoor vaak hebt toegegeven aan dit gevoel. Het is dan een kwestie van oefenen. En dat dagboekje is hierbij heel handig. Hou hier ook in bij wanneer je niet hebt toegegeven aan de trek. Zo kan je op een lastig moment even terugbladeren en zie je dat het je een andere keer ook is gelukt om je trek te weerstaan.

Kleine porties

Ook kan je proberen de porties steeds kleiner te maken en te wachten met iets eten. Wacht bijvoorbeeld eerst 15 minuten en kijk dan of je nog steeds trek hebt. Maak dit tijdsbestek steeds wat ruimer. Afleiding kan ook vaak helpen, omdat je dan vaak een stuk minder met het eten bezig bent. Probeer daarentegen wel altijd met aandacht te eten. Niet alleen wanneer je toegeeft aan je trek, maar ook wanneer je eet omdat je honger hebt. Door met aandacht te eten, zal je namelijk minder snel gedachteloos eten naar binnen werken én je zal meer van het eten kunnen genieten.

Marinda Vis

Door

14 februari 2016

Leuke artikelen

Andere artikelen in deze categorie

Verder lezen

Andere artikelen in deze categorie

Motivatie in je inbox!